Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAUSTAVLJEN NA AUTOCESTI

Krijumčario 15 migranata u kombiju, pokušao pobjeći pa se zabio u policijsko vozilo

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
28.12.2019.
u 16:06

Obećao im je da će ih za novac prokrijumčariti preko granice, no nije daleko stigao

Osim za krijumčarenje ljudi, 34-godišnji državljanin Turske kazneno je prijavljen i za prisilu prema službenoj osobi te za oštećenje tuđe stvari.

Kako je priopćila zagrebačka policija, upravljao je kombijem koji je 24. prosinca  u 12,45 zaustavljen na autocesti Zagreb - Goričan na odmorištu Sveta Helena. Policajcima je ponašanje vozača bilo sumnjivo, a pregledom tovarnog prostora kombija u njemu su našli, kako je priopćila policija, 15 tražitelja azila.

Sumnja se da je 34-godišnjak tog dana na neutvrđenom mjestu na području Zagreba, u tovarni prostor kombija smjestio 15 tražitelja azila. Obećao im je da će ih za novac prokrijumčariti preko granice, no nije daleko stigao. Kada su ga policajci zaustavili, zatražili su ga da ugasi vozilo, izađe iz kombija i pokaže im dokumente.

Iako je jedan od policajaca stajao pored vozačevih vrata, 34-godišnjak ga nije poslušao. Umjesto toga, pokušao je pobjeći, pri čemu je prednjim dijelom vozila udario u prednja vrata službenog policijskog vozila. No nije daleko uspio pobjeći, jer su ga policajci sustigli i zaustavili nakon 15-ak metara. Uhićen je odveden radi provođenja kriminalističkog istraživanja.

Zagrebačka policija nije priopćila što se dogodilo s 15 osoba koje su zatečene u kombiju, odnosno gdje su smještene. No zato su priopćili da je do 27. prosinca hrvatska policija uhitila i kazneno prijavila 976 krijumčara ljudima, koje je osumnjičila za 904 kaznena djela.

Isto tako priopćili su da je ove godine 1661 osoba podnijela zahtjev za međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj, odnosno zatražila azil. No u 70 posto slučajeva postupak odobravanja međunarodne zaštite je obustavljen jer su tražitelji samovoljno napustili prihvatilište za tražitelje azila što, kažu u zagrebačkoj policiji, upućuje na zloporabu instituta međunarodne zaštite. Tvrde i da je u tim situacijama uglavnom bila riječ o ekonomskim migrantima

Ključne riječi

Komentara 4

RP
rpzagreb
16:56 28.12.2019.

Da samo jednoga osude po hitnom postupku na 10 godina drastično bi se smanjio broj takvih prijevoznika.

JU
juma
17:00 28.12.2019.

Uhiceno 976 krijumicara ljudima. A koliko ih je zavrsilo u zatvoru s visegodisnjim kaznama? Da je svaki od ovih uhicenih po kratkom postupku dobio barem 5 do 10 godina robije, danas problem ne bi postojao, jer bi cijene toliko narasle da ih migranti ne bi mogli platiti. Ovako su gospoda krijumicari za mjesec dana na slobodi i dok 5 godina cekaju na pocetak sudjenja, koje ce u najboljem sucaju nakon jos 5 godina zavrsiti nekom uvjetnom kaznom, nastavljaju unosan biznis.

GE
geez
16:59 28.12.2019.

Oni su ilegalno prelazili granice i skrivali se da bi mogli traziti azil u HRV?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije