Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olakšali djeci pretragu magnetnom rezonancijom

U Klaićevoj otvoren prvi radiološki odjel – prijatelj djece u Hrvatskoj

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/9
05.02.2019.
u 14:12

Dječje bolnice u razvijenim zemljama imaju i tzv. bolničke odgojitelje (child life specialist) koji pripremaju djecu za zahtjevnije pretrage.

Modro podmorje s ribama, školjkama i hobotnicama, a u sredini žuta podmornica – soba nalik onima u dječjim vrtićima novouređeni je radiološki odjel Klinike za dječje bolesti Zagreb. Uređaj za magnetsku rezonanciju, u koji i odrasli pacijenti ulaze s nelagodom, ovako kamufliran žutim oplatama nalik je na spravu u zabavnom parku pa time djeci zanimljiviji i prihvatljiviji.

– Tu nije riječ samo o vizualnom doživljaju jer se ovako znatno smanjuje stres kod neanestezirane djece za vrijeme radioloških pretraga, a ujedno se i smanjuje korištenje anestezije – objasnio nam je prof. Goran Roić, ravnatelj Klaićeve.

Naime, studija Children’s National Health System iz Washingtona na 300 djece u dobi između šest i osam godina pokazala je da bi djeca koja su prethodno tijekom MR-a bila anestezirana u kreativno uređenoj sobi za MR i uz pomoć tzv. child life specialista, svojevrsnog bolničkog odgojitelja koje imaju američke i europske dječje bolnice, na istu radiološku pretragu išla bez ikakve anestezije.

U pravilu se mali bolesnici u dobi do pet godina potpuno anesteziraju moraju li na MR ili CT pretragu jer je u protivnom nemoguće da pola sata ili sat vremena potpuno miruju u uskom “tunelu” dubokom oko dva metra, što je nužno da bi skeniranje uspjelo.

– Naša je ideja da u tom stilu uredimo kompletan radiološki odjel. U prvoj fazi uspjeli smo ovako urediti dijagnostičku sobu s magnetskom rezonancijom, a na redu je i onaj s CT uređajem. Nadamo se da će to biti tijekom ove godine – govori prof. Roić i pokazuje nam sobu s CT uređajem koja čeka uređenje: bijeli zidovi, sivi golemi uređaj... Odbojno za svakoga, a kamoli za djecu, a posebno nakon što smo vidjeli šareni MR.

Soba s MR-om prvi je “child friendly” radiološki odjel u Hrvatskoj, a uređena je zahvaljujući donaciji u ukupnoj vrijednosti od 15 tisuća kuna. U trenutku kad smo je posjetili, radiološki tehničari Biljana Sviličić i Jurica Folnožić pripremili su petogodišnje dijete za pretragu. Inače, sve dok je dijete budno, roditelj je uz njega, da bi nakon toga izašao.

Dnevno kroz MR u Klaićevoj prođe od 10 do 15 djece, ovisno o tome koliko ih je u općoj anesteziji jer taj postupak podrazumijeva pripreme pa je onda i sam postupak složeniji i traje dulje nego s pacijentima koji nisu sedirani.

– Kad prijeđemo u novu Sveučilišnu dječju bolnicu koja će se graditi, prenijet ćemo ovako uređenu MR dijagnostiku i, nadam se, jednako prigodno uređen novi CT uređaj. Osim toga, planiramo i MOCK simulator. To je konstrukcija nalik ovom MR-u i njime se djeci dva-tri dana prije pretrage približi sam postupak da bi shvatila kako on izgleda i da bi im onda bilo lakše na samoj pretrazi.

Naša je želja da imamo, kao što je to standard u razvijenim zapadnim zemljama, i bolničkog odgojitelja koji bi dijete pripremio na zahtjevnu radiološku dijagnostiku, ali... – sliježe ramenima ravnatelj prof. Roić, koji je prethodno vodio radiološki odjel u Klaićevoj.

Sveučilišna bolnica

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije