Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krvave borbe

U Jemenu 150 mrtvih u zadnja 24 sata

Jemen
Hani Al-Ansi/DPA/PIXSELL/ Ilustracija
13.11.2018.
u 07:06

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres upozorio je na "katastrofalne" posljedice eventualnog razaranja luke u Hodeidi kroz koju u zemlju kojoj prijeti glad dolazi više od tri četvrtine uvoza i međunarodna humanitarna pomoć

Krvave borbe nastavile su se u ponedjeljak u lučkom gradu Hodeidi, na zapadu Jemena, gdje je u zadnja 24 sata poginulo 150 ljudi dok UN i zapadne sile pojačavaju pritisak na zaraćene strane kako bi prekinule sukob.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti primirja, glasnogovornik protupobunjeničke koalicije, saudijski pukovnik Turki al-Maliki rekao je novinarima da se operacija nastavlja. Provladine snage žele ofenzivom "pojačati pritisak" na pobunjene Hute koji kontroliraju Hodeidu i prijestolnicu Sanu ne bi li se vratili za pregovarački stol, rekao je.

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres upozorio je na "katastrofalne" posljedice eventualnog razaranja luke u Hodeidi kroz koju u zemlju kojoj prijeti glad dolazi više od tri četvrtine uvoza i međunarodna humanitarna pomoć.

Pobunjeni Huti koje pomaže Iran, pružili su žestok otpor napredovanju provladinih snaga koje vojno podupiru Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, priznao je vojni izvor u provladinim snagama.

Huti su putem mobilne aplikacije Telegrama objavili da su "namamili" i zarobili lojaliste na jugozapadu Hodeide.

Koalicija je pak gađala pobunjenike iz zraka, rekli su izvori u provladinim snagama.

Ofenziva lojalističkih snaga na Hodeidu počela je u lipnju, ali se zaoštrila nakon 1. studenog i u njoj je dosad poginulo najmanje 594 ljudi, među kojima 461 pobunjenik, 125 lojalista i 8 civila, doznaje se od vojnih izvora u provladinim snagama i od liječnika.

Na susretu sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom koji je i ministar obrane, američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je u nedjelju na "prekid neprijateljstva" i zatražio da "sve strane sjednu za stol i pregovaraju o mirnom rješenju sukoba".

Jemen je poprište najgore humanitarne krize u svijetu, podsjeća redovito UN koji dodaje da je 14 milijuna civila koji ondje žive na rubu gladi.

U sukobu je od 2015. poginulo oko 10.000 ljudi, uglavnom civila, a više od 56.000 je ranjeno, pokazuju podatci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). No humanitarni čelnici misle da je stvarni broj žrtava veći.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar nekakav
nekakav
07:15 13.11.2018.

koji su to lojalisti, koje su to provladine snage u zemlji u kojoj je legitimno izabrani predsjednik zbačen, instaliran netko bez ikakve legitimnosti svih, u u zemlji koja je nastala udruživanjem sjevernog i južnog jemena pred 30-ak godina..?! zašto s arabiji se ne nametnu sankcije zbog uplitanja u drugu zemlju? zašto na saudijsko razaranje jemena zapadnim oružjem ne gledamo kao i na razaranje naših gradova od strane jna? kakve veze ima koga podržava iran u ovom sukobu? imate neki dokaz za to? dal iranska vojska, avioni, brodovi, sudjeluju u ovome? ne. dal iranci blokriaju dostavu pomoći? ne. to rade saudijci. dal se taj navodno moralno ispravni zapad trudi prekinuti sukob? jako se trudi, eto, svi se utrkuju tko će više saudijcima prodati oružja! licemjerju zapada nema kraja, a vi s njima pušete u isti rog. ali batina ima dva kraja, uvijek. sve dok zarađujete na tuđoj smrti vama je dobro. ali ovi koji k vama dolaze su oni koji će vas mijenjati. ovo je samo jedno poluvrijeme u kojem vi imate inicijativu. ali do kraja utakmice ima jako jako puno još za odigrati minuta.

NO
nogogaz
09:21 13.11.2018.

Ne samo u jemenu, vec i u turskoj pa i zapadnije imaju zrtve Saudske kraljeve obitelji. Ali balkanska se kraljica lipom maramicom na lipoj glavi poklonila velikom saudskom kralju! Neka zivi nasa kraljica!

Avatar southman
southman
07:37 13.11.2018.

S. Arabija je gora i opasnija od Irana za mir u tom dijelu svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije