Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Leci na naplatnim postajama

U jeku turističke sezone akcija protiv trgovanja ljudima - Dajmo im priliku za spas

Leci trgoivanje ljudima
Foto: Promo
1/2
24.07.2014.
u 12:29

Turistička sezona, produljeni vikendi, praznici, sportski događaji, zabavne i kulturne manifestacije zbog masovnih kretanja tranzitnim koridorima u pravilu stvaraju veće prilike za trgovce ljudima, koji izgubljeni u masi pokušavaju neometano prevesti osobe do krajnje destinacije, odnosno odredišta eksploatacije žrtava.

Hrvatska je zemlja podrijetla, tranzita i destinacije za žrtve trgovanja ljudima.

Rizici za potencijalne žrtve ovog brutalnog oblika kriminalnog djelovanja povećavaju se povećanim migracijama. Turistička sezona, produljeni vikendi, praznici, sportski događaji, zabavne i kulturne manifestacije zbog masovnih kretanja tranzitnim koridorima u pravilu stvaraju veće prilike za trgovce  ljudima, koji izgubljeni u masi pokušavaju neometano prevesti osobe do krajnje destinacije, odnosno odredišta eksploatacije žrtava.

Iz tog razloga je Udruga Partnerstvo za društveni razvoj, na vrhuncu sezone, u suradnji s Hrvatskim autocestama i uz podršku Hrvatskog radija pokrenula akciju informiranja potencijalnih žrtava trgovanja ljudima i svjedoka, upozoravajući na opasne situacije i ukazujući na besplatne brojeve za pomoć i hitnu intervenciju. Informativne kartice će se od 25. srpnja do 31. kolovoza putnicima dijeliti na naplatnim postajama diljem zemlje, a posebno na najfrekventnijim lokacijama uz obalu, kroz Slavoniju i Istru te u blizini graničnih prijelaza.

U razdoblju od 2005. do 2013. godine na prostoru Republike Hrvatske ukupno je identificirano 98 žrtava trgovanja ljudima – 14 muških i 84 ženske osobe. Najčešći tipovi eksploatacije su seksualna i radna, a uz to se još javljaju i prisilna prošnja te prisilni brak. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvorili su se novi putevi za trgovce ljudima i stvorile veće opasnosti za potencijalne žrtve, a značajan izazov predstavlja i ekonomska situacija koja mlade ljude, u potrazi za poslom, tjera na rizično ponašanje i odlazak u nepoznate destinacije bez dovoljno spoznaja o tome gdje i kako idu i što ih tamo čeka.

Većina kopnenih koridora tzv. balkanske rute organiziranog kriminala ide upravo kroz Republiku Hrvatsku, pri čemu se potencijalne žrtve zadržavaju na teritoriju RH od nekoliko sati do nekoliko mjeseci, ovisno o tome je li Hrvatska država tranzita ili država eksploatacije. Instrumenti pomoći žrtvama trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj postoje, ali nisu dovoljno iskorišteni zbog slabosti u sustavu identifikacije žrtava trgovanja ljudima s jedne strane, te zbog česte neosviještenosti potencijalnih žrtava o situaciji u kojoj se nalaze i pomoći koja im stoji na raspolaganju.

Cilj ove kampanje je doprijeti do žrtava i svjedoka te im ukazati na brojeve za pomoć i hitnu intervenciju, ali i podići opću svijest javnosti o ovom problemu. Uz dijeljenje informativnih kartica koje će zaposlenici Hrvatskih autocesta provoditi na naplatnim postajama, kampanja obuhvaća jumbo plakate postavljene na  različitim lokacijama diljem zemlje te informativne spotove koji se više puta dnevno emitiraju u HR mreži koja obuhvaća dva nacionalna i osam regionalnih programa Hrvatskog radija.

>>U 90 posto trgovine ljudima žrtve su žene

Komentara 1

OB
Objektivno...
15:35 24.07.2014.

Imam jedan sličan letak crne boje o trgovini ljudima koji su zajednički provodili jedna slavonska Policijska uprava što mi je još i razumljivo, ali i jedan slavonski Crveni križ iz istog tog grada!? Gdje je sada CK na ovom letku? Rikverc? Ili su se umjesto spriječavanja trgovanja ljudima kako je najavljeno prešaltavaju za prikupljanje pomoći po recepcijama jadranskih hotela... E to me baš zanima kako će se to konvertirati iz recimo japanskih jena u naše kuniće? Te tečajeve ne može pratit dragi Bog, a ne ovaj Linićev šegrt Hlapić koliko god širokokutno prati financijsku situaciju u zemlji... A možda je baš u tome i draž?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije