Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori za EP

U inozemstvu 119 biračkih mjesta, trećina u BiH

izbori
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Ilustracija
14.05.2019.
u 13:23

Građani Europske unije izlaze na izbore od 23. do 26. svibnja i biraju nove zastupnike Europskog parlamenta za slijedećih pet godina.

Osim u Hrvatskoj, dvanaest hrvatskih zastupnika za Europski parlament birat će se i u inozemstvu, u 46 država na 119 biračkih mjesta, a trećina njih, odnosno 41 je u Bosni i Hercegovini.

U odnosu na 2014., kada se za hrvatske europarlamentarce u BiH moglo glasovati na samo deset biračkih mjesta, za desetak dana to će se moći učiniti na njih čak 41 - na osam u Sarajevu, 15 u Mostaru, na po dva u Banjoj Luci i Tuzli te na četiri biračka mjesta u Livnu i na deset u Vitezu, gradovima u kojima su nedavno otvoreni hrvatski konzulati.

S osam na 13 povećan je i broj biračkih mjesta u Saveznoj Republici Njemačkoj - po tri će biti otvorena u Stuttgartu i Muenchenu, po dva u Berlinu, Duesseldorfu i Frankfurtu, a jedno u Hamburgu.

U odnosu na izbore prije pet godina, s dva na četiri povećan je broj biračkih mjesta u Srbiji - po dva će se otvoriti u Beogradu i Subotici, a umjesto na jednom hrvatski europarlamentarci u Austriji će se birati na dva biračka mjesta, oba u Beču u hrvatskom veleposlanstvu.

U Australiji će se moći glasovati na četiri biračka mjesta (Sydney, Canberra, Melbourn i Perth), na isto toliko u Sjedinjenim Američkim Državama (Washington, Chicago, Los Angeles, New York), na tri u Italiji (Rim, Milano, Trst), na po dva u Švicarskoj (Bern, Zuerich), Kanadi (Ottawa, Mississauga), Crnoj Gori (Podgorica, Kotor) itd.

Biračkim mjestima u inozemstvu treba dodati i dva biračka mjesta u Afganistanu te po jedno u Libanonu i Poljskoj na kojima mogu glasovati hrvatski vojnici u međunarodnim mirovnim misijama.

Građani Europske unije izlaze na izbore od 23. do 26. svibnja i biraju nove zastupnike Europskog parlamenta za slijedećih pet godina.

U Hrvatskoj se zastupnici biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasovanjem u jednoj izbornoj jedinici koju čini cijela država, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

VIDEO Što nam donose izbori za EU parlament

Komentara 7

JO
JohannTrummer
14:13 14.05.2019.

hahaha ne vidim nigdje Irsku, od kud je dolazilo najvise negativnih komentara protiv HDZ-a. Al su zatu Pupovcu ustedili na prijevozu pa otvorili 4 u Srbiji te BiH. Bravo za demokraciju u Hrvata.

Avatar Feral
Feral
13:52 14.05.2019.

Izborni zakon treba promijeniti ,uvesti da pravo glasa imaju samo oni koji žive u Hrvatskoj i koji plaćaju poreze u istoj.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
13:47 14.05.2019.

ne zato što sam općenito protiv evropske unije ali stvarno mi nije jasno zašto bi netko u australiji glasovao za zastupnike u evropskom parlamentu ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije