Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Nove informacije: U Ogulinu zaražen gradonačelnik i djelatnik gradske uprave

Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
10.07.2020.
u 16:11

Raspravljalo se o tome da se ograniči broj sudionika na svadbama, ali je izglednije da ćemo ostaviti broj, ali uvesti preporuku za sva okupljanja, svadbe, pričesti, krizme i postaviti malo strože mjere, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

U Hrvatskoj je jučer zabilježen 91 novi slučaj zaraze koronavuirusom, jedna osoba umrla je, a tri su na respiratoru, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj je 978.

16:05 – U gradu Karlovcu jučer je testirano 45 osoba, a većina nalaza koja je tijekom dana stigla je negativna. U Općoj bolnici  Karlovac liječe se 2 osobe. Pristigla je i većina nalaza testiranih u Ogulinu. Čak 37 nalaza je negativno, no dva su s današnjim danom pozitivna. U njih se ubraja pozitivan nalaz gradonačelnik grada Ogulina Dalibora Domitrovića, a pozitivan je još jedan nalaz, osoba iz ogulinske gradske uprave.

- Trenutno se poduzimaju epidemiološke mjere utvrđivanja kontakata te protuepidemijska dezinfekcija zgrade gradske uprave Ogulin. Zgrada je stoga danas ispražnjena, a očekuje se da će za ponedjeljak zgrada gradske uprave ponovno biti u funkciji - poručili su iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Pod mjerama samoizolacije s današnjim je danom 165 osoba. U Karlovačkoj županiji trenutno je 28 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom; 13 u Ogulinu, 12 u Karlovcu i 3 u Slunju.

14.20 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o muškoj osobi srednjih godina s blažom kliničkom slikom, bliski kontakt je prethodno zaražene osobe i posljednjih dana je bila pod mjerom samoizolacije. Ukupno je ovo peti aktivni slučaj zaraze koronavirusom na području Varaždinske županije. Sve zaražene osobe nalaze se izolirane kod kuće i pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa, tako da trenutno nitko nije na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin. Pod mjerom obavezne samoizolacije na području Varaždinske županije trenutno se nalazi 37 osoba. Sveukupno od početka pojave koronavirusa u našoj županiji evidentirane su 52 zaražene osobe i dodatno još 8 osoba statistički zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

- Ovim putem želimo samo još jednom podsjetiti sve građanke i građane Varaždinske županije da se upravo pridržavanjem preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo smanjuje razina rizika nekontroliranog širenja zaraze. Sve upute i preporuke su uvijek dostupne na njihovim službenim stranicama te se redovito aktualiziraju i prilagođavaju aktualnoj epidemiološkoj situaciji - rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

12:59 – "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađoj muškoj osobi s boravištem u Župi dubrovačkoj te tri osobe iz Dubrovnika, od čega dvije ženske osobe srednjih godina i jedna muška osoba srednjih godina", piše u priopćenju Stožera civilne zaštite DNŽ.

Ukupno je hospitalizirano 6 osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 4462 uzorka.

U samoizolaciji se nalazi 162 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizlacije.

12.15 - U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je šest novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19 na području Sisačko-moslavačke županije od čega su tri pacijenta s područja grada Kutine, jedan pacijent s područja grada Popovače, jedan pacijent s područja grada Novske, te jedan pacijent s područja grada Siska, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Od navedenog broja novooboljelih iz ovog izvješća četvorica pripadaju članovima tamburaškog benda koji je svirao 27. lipnja 2020. godine na proslavi u Kutini gdje se zarazio veći broj osoba što je navedeno u ranijim izvješćima. S ove zabave je ukupno 17 pozitivnih osoba do sada.

12:12 - U protekla 24 sata na području šibensko kninske županije imamo jednu novooboljelu osobu od COVID-19. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja ima prebivalište u našoj županiji, a boravi u Splitu i koja je kontakt oboljele osobe iz druge županije.

S današnjim danom broj oboljelih na području naše  županije i dalje je 27, jer danas pozitivna osoba na COVID-19 ne boravi na prostoru naše županije. Dvije oboljele osobe i dalje se liječe se na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 141 osoba, od kojih je 127 kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjere samoizolacije, te je provjerom na terenu u oba slučaja utvrđeno kršenje navedene mjere. Od jučer je bilo 7 uzorkovanja, istaknuli su iz stožera.

11:20 - U Gradu Zagrebu je zabilježeno 35 novih slučajeva zaraze. Od toga su 22 kontakti ranije zaraženih.

11:15 - U Zagrebačkoj županiji jedan je novi slučaja COVID-19, izliječene su 2 osobe.

11:09 - U Splitsko-dalmatinskoj županiji od 274 obrađena testa danas je 17 novooboljelih osoba.

Iz Splita ih je 11 te po jedan iz Sinja, Solina, Trogira, Nerežišća, Pučišća i Runovića. Uz 17 novooboljelih osoba sa područja SDŽ pozitivne su i 3 osobe iz drugih županija (iz Dubrovačko neretvanske, Šibensko kninske i Zadarske županije ) koje su testirane na području Splitsko-dalmatinske. Od 17 novooboljelih osoba 10 su kontakti prethodno oboljelih.

7 osoba je u postupku obrade kao i njihovi kontakti. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba jedna osoba je dijalizirani pacijent sa otoka Brača koji će tijekom današnjeg dana biti prebačen u KBC Split na daljnje bolničko liječenje. Prema podatku Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije dijaliza ostalih pacijenata nesmetano će se odvijati i dalje.
357 osoba nalazi se u samoizolaciji. Dvije covid pozitivne osobe nalaze se na bolničkom liječenju u KBC u Split.

10:19 - Od ukupno 153 uzoraka koji su u zadnja 24 sata testirani na koronavirus na području Osječko-baranjske županije čak 20 je bilo pozitivno. Najviše (12) novopozitivnih osoba je iz Đakova, sedam iz Višnjevca i jedna iz Feričanaca. Svi su kontakti već evidentiranih oboljelih na koronavirus.

9:56 - Na području Zadarske županije od posljednjeg izvješća koje smo vam poslali 14 je novozaraženih osoba. Od toga broja 12 ih je vezano uz nedavno održano vjenčanje, a 2 osobe zarazile su se na nekom drugom mjestu. Među novooboljelima je jedan zdravstveni djelatnik iz OB Zadar koji se zarazio izvan bolnice, a u samoizolaciju je stavljeno 10 liječnika i 3 medicinske sestre.

Ukupan broj zaraženih osoba na području Zadarske županije je 36, a od toga broja vezanih uz prošlotjedno vjenčanje je njih 22. Umrla je 1 osoba, a izliječenih je 8. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 108 uzoraka, a u samoizolaciji je 441 osoba. Na Covid odjelu OB Zadar smještene su 2 osobe od kojih je 1 na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

9:50 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena je još jedna nova pozitivna osoba na COVID-19. Kako navode radi se o osobi iz Županje. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 88, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno su u županiji 2 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 64 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3149. U samoizolaciji na području županije nalazi se 298 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 44 radnika (7 liječnika, 30 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika).

9:22 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 71 aktivni slučaj zaraze korona virusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 66 osoba te je 5 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 550 osoba. Ukupno je testirano 2486 osoba, na posljednjem testiranju bilo je 37 uzoraka te je jedan uzorak pozitivan na korona virus (COVID-19). Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

9:20 - Bjelovarsko-bilogorska županija nema novozaraženih.

9:10 - Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u Općoj bolnici Pula, uzeto je 164 uzoraka briseva. Ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, potvrđeno je 8 pozitivnih.

Kod dvoje se radi se uvezenom slučaju (izvor Republika Srbija i Švedska). Tri osobe su kontakt pozitivne osobe. U mjerama samoizolacije, trenutno se nalazi 159 ljudi.

9:08 - U Virovitičko-podravskoj županiji jedna je novoboljela osoba.

"Imali smo u jednom datom momentu tri slučaja, a onda je jedna osoba koja je bila asimptomatska ozdravila, testirali smo je i test je bio negativan. Nije imala nikakve simptome", izvijestili su iz Stožera na konferenciji za medije. 

"Novi pozitivan slučaj je žene od 45 godina starosti koja je ispoljila klinikče znakove bolesti. Nije hospitalizirana, u kući je u izolaciji i zasad smo stavili 30-ak osoba u samoizolaciju. Dodatno se testiraju oni koji su bili bliski kontakti, ukućani. Ukupno će 22 osobe ići na testiranje. 17 njih je s područja naše županije, a ostali s područja druge županije", kazali su.

Jedna je opcija da je uvezen slučaj no još se istražuje.

7:57 - "Stožer se već dva puta sastao. Sve mjere se raspravljaju. Razmišlja se kako implementirati postojeće mjere. Neće se ništa braniti. Trebamo se zaštiti od zaraze. Ja ne bih voljela da neko moje okupljanje bude izvor zaraze", kazala je pomoćnica ravnatelja HZJZ Marija Bubaš U mreži Prvog.

"Stvari su pod nadzorom, imali smo i 96 zaraženih, a imalo smo i nula. Jedna linija koja se proteže o popuštanju mjera, a to je da bi trebalo osvijestiti građane, da svojim ponašanjem utječemo na porast", kazala je Bubaš. 

"Do jeseni ćemo se morati priviknuti da će u nekim okolnostima maske biti obavezne", kazala je. 

6:40 - Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u razgovoru za Dnevnik Nove TV komentirao je nove epidemiološke mjere koje se očekuju i kazao da se sada razmatraju sve opcije.

"U diskusiji je bilo i da se ograniči i broj sudionika na svadbama, ali je izglednije da ćemo ostaviti broj, ali uvesti preporuku za sva okupljanja, svadbe, pričesti, krizme i postaviti malo strože mjere. Postojala bi obaveza da se skup prijavi Civilnoj zaštiti, ako ima više od 100 ljudi, a Civilna zaštita će organizirati nadzor. To će biti neke mještovite inspekcije i nadzirati da li se okupljeni drže propisanih mjera", rekao je Capak. 

Objasnio je i da će nove preporuke sadržavati u uputu koja će se odnositi na ples.

"Podij treba biti dovoljno velik, 4 kvadratna metra po plesaču. Ples treba biti individualan i to bi se sve nadziralo. Svima je u interesu, i onima koji organiziraju i onima koji dolaze da se nitko ne zarazi", rekao je Capak.

Rekao je da se raspravlja i o obvezi nošenja maski.  

6:35 - Osim kirurga pulske Opće bolnice, među devetero novooboljelih u Istri kojima su rezultati briseva došli pozitivni je i učiteljica Osnovne škole Vidikovac iz Pule zbog čega je odgođena podjela svjedodžbi učenicima ove škole koja se trebala održati ovih dana.

Ključne riječi

Komentara 39

RA
Ranko
10:18 10.07.2020.

Ne razumijem čemu toliki otpor zabranjivanju svadbi?? Dokazano je da su iste žarišta zaraze posljednjih dana, a znajući naše običaje koji uključuju grljenja, ljubljenja, masovne plesove, razdraganost, pijanstvo ovakve mjere koje spominje Capak nemaju nikakve šanse. Jedini način je privremena zabrana! Ne vjenčanja jer njih uz precizne upute uvijek može biti nego raskalašenih svadbi za više stotina učesnika bez ikakve kontrole. Svadba se može napraviti i kasnije kad se situacija s korona virusom popravi ili nadajmo se u bliskoj budućnosti i nestane. Jer želja ljudi za druženjem i veseljem neće se ugasiti.

LO
Loro1
12:07 10.07.2020.

Dakle, kao što vidite, malograđanske svadbe s hordom uzvanika i cajka klubovi su nova žarišta. Ostalo je luk i voda.

ZA
zagi101
12:24 10.07.2020.

pod hitno zabraniti svadbe sa više od 20 ljudi, koncerte, zatvoriti noćne klubove jer sad kreće prava pošast. ne kužim kak toga nismo svi svjesni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije