Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNA ZARAZA

U Hrvatskoj 11 osoba zaraženo virusom zapadnog Nila

komarac,komarci
Robert Anić/PIXSELL
Autori: Sonja Hoffman, Ana Škiljić Ravenšćak
11.09.2013.
u 15:55

Budući da se virus prenosi ubodom zaraženog komarca, najučinkovitije je "potamaniti" ih

U Hrvatskoj je registrirano 11 bolesnika sa sumnjom na infekciju virusom zapadnog Nila, a razboljeli su se u drugoj polovici kolovoza, potvrdila je profesorica Ira Genero Margan s odsjeka za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kod svih bolesnika utvrđena je upala moždanih ovojnica ili mozga. Kod troje nalazi ukazuju da je infekcija tim virusom vrlo vjerojatna, dok kod ostalih treba potvrditi prve nalaze.

Svi su oboljeli s područja Zagreba i Zagrebačke županije, osim jedne pacijentice koja je iz Međimurske županije. Dio bolesnika je hospitaliziran, a neki su otpušteni kućama.

Dodatno je još četvero pacijenata hospitalizirano sa znakovima upale moždanih ovojnica i mozga, za koje je dijagnostički postupak u tijeku.

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ stoga je izvijestila o uputama građanima kako spriječiti eventualno širenje zaraze. 

Budući da se virus prenosi ubodom zaraženog komarca, najučinkovitije je "potamaniti" ih, stoga se savjetuje: 

– ukloniti nakupljenu vodu oko kuće:

– isprazniti ili čvrsto (hermetički) zatvoriti različite spremnike za vodu;

– redovito prazniti vodu (barem jednom tjedno) iz starih auto-guma, plitica lonaca za cvijeće i drugih otvorenih posuda svih vrsta koje mogu zadržavati vodu ili ih ukloniti

– držati oluke i odvode prohodne i čiste;

– održavati septičke jame, držati ih hermetički zatvorenima; u septičku jamu naliti tanki sloj mineralnog, parafinskog ili bijelog ulja (ekološki prihvatljivo ulje koje se može kupiti u poljoprivrednoj ljekarni) koje će se razliti po površni i stvoriti tanki film koji onemogućava ličinkama disanje na površni vode.

Najbolje mjere individualne zaštite od komaraca su upotreba sredstava koja odbijaju komarce – repelenata (kada je nužno) i držati se uputa za njihovo korištenje, zaštititi prozore i vrata mrežama protiv kukaca pri boravku na području gdje je populacija komaraca visoka (močvarno ili vlažno područje, vlažno šumsko područje i sl.) nositi dugačke rukave i hlače.

Pojava bolesti izazvane virusom Zapadnog Nila u Zagrebu iznenadna je, ali nije neočekivana jer se epidemije izazvane tim virusom bilježe u svim susjednim zemljama tijekom zadnjih desetak godina, a prošle godine u Hrvatskoj je zabilježeno pet slučajeva (1 u Brodsko-posavskoj, 3 u Osječko-baranjskoj i 1 u Vukovarsko-srijemskoj županiji), kažu u Zavodu. 

>>Mislili da ima upalu mozga, a zaražen virusom Zapadnog Nila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije