Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlatko Cvrtila

U EU se vanjska i unutarnja sigurnost ne mogu odvojiti

Vlatko Cvrtila
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
30.11.2019.
u 14:46

EU je prostor slobode, sigurnosti i pravde, i to svim državama mora biti cilj

Da Europska unija nikada nije bila samo ekonomska, nego i sigurnosna zajednica, na konferenciji Večernjeg lista “Hrvatska kakvu trebamo” poručio je Vlatko Cvrtila, dekan Sveučilišta VERN u sklopu svojeg predavanja pod nazivom “EU i zajednička sigurnost”. Naglasio je koliko je sigurnost važna komponenta u suvremenim uvjetima.

Nacionalni suverenitet

– Europska je unija od početaka rješavala potencijalne sukobe između svojih članica te proširila sigurnosnu zajednicu prema istoku i jugu Europe – objasnio je Cvrtila i zaključio da Europska unija nikada nije uživala u ovako dugom razdoblju mira i prosperiteta. Napomenuo je i da je Ugovor iz Maastrichta, kojim je uspostavljen EU, donio početak razvoja tih zajedničkih politika tamo gdje su države čuvale svoju suverenost.

– Nakon Maastrichta možemo pratiti evoluciju ugradnje sigurnosti u temelje EU kroz dokumente koji su trebali oblikovati politike za unutarnju i vanjsku sigurnost – rekao je Vlatko Cvrtila te objasnio kako se nova sigurnosna okolina definirala nakon hladnog rata.
Pritom su četiri glavne funkcije u području sigurnosti prevencija sukoba, osiguranje mira, zaštita, odnosno unutarnja sigurnost i uporaba moći u međunarodnim operacijama. No Cvrtila je također objasnio da Europska unija njeguje sveobuhvatni pristup koji uključuje povezivanje vanjske i unutarnje sigurnosti. Stoga je EU danas jaka sigurnosna zajednica koja svojim djelovanjem nastoji smanjiti vanjske napetosti u svrhu izbjegavanja unutarnjih rizika i prijetnji.

– To znači da dolazi do internalizacije vanjskih fenomena i eksternalizacije unutarnjih, odnosno da je djelovanje EU na vanjsko-sigurnosnom planu povezano i s unutarnjim pitanjima sigurnosti. Te dvije politike jednostavno se više ne mogu odvojiti – poručio je Cvrtila te dodao da pitanje sigurnosti uvijek povlači pitanje nacionalnog suvereniteta pa često dolazi do tenzija kada je sigurnost u pitanju jer države imaju tendenciju da stavljaju sebe na prvo mjesto, umjesto da misle na kolektivni interes. No Cvrtila je podsjetio i da sama definicija EU glasi da je to prostor slobode, sigurnosti i pravde tako da svim državama to mora biti cilj.

– Dosadašnje države koje su predsjedale Vijećem EU radile su na jačanju Europske unije kao snažnog globalnog aktera i to će se sigurno naći i na dnevnom planu u Hrvatskoj – poručio je Cvrtila koji je nabrojio da su među glavnim aktualnim pitanjima kojima će se i Hrvatska baviti proširenje Europske unije, jačanje političkih, gospodarskih, društvenih i kulturnih veza između EU i susjednih zemalja na istoku i jugu, jačanje i održavanje multilateralnog sustava...

Unija nije jednostavna

Vlatko Cvrtila na kraju je još jednom podsjetio da slogan hrvatskog predsjedanja Vijećem EU glasi “Snažna Europa u svijetu punom izazova” te da to, među ostalim, odražava i povezivanje svih instrumenata kako bi Europska unija postala ono što se od nje očekuje i što bi trebala biti. Također, Cvrtila se u zaključku svog izlaganja referirao na dijelove govora nove šefice Europske komisije Ursule von der Leyen.

– Ona je citirala poznatog češkog političara Václava Havela te je rekla da se treba zalagati za nešto zato što je to ispravno, a ne zato što su najveći izgledi da to uspije, odnosno zato što je jednostavno. Upravo je to Europska unija, jer nipošto nije jednostavna, ali je ispravna – zaključio je Cvrtila.

Komentara 4

M3
Miške 3
07:50 04.01.2021.

Užasan lik, ulizica, neznalica i karijerist, fuj.

WI
winminiania
19:58 30.11.2019.

Je li ovaj bio negdje zatvoren u Vrapcu do sada, negdje u podrumu, u posebnom odijeljenju za lude, pa ne zna na sto mu slici ta zlocinacko teroristicka tvorevima od EU-ropske ludnice? Cuj pokvarenjaka, da nikada nismo bili sigurniji i mirniji u Europi, a gradjani ne izlaze iz svojih kuca od terorista sto su nakrcali u Europu? Samo jucer su specijalci intervenirali, u dva teroristicka napada, a gdje je citavo krvoprolice sto smo se nagledali do sada kao da je ratno stanje na kontinentu, kao i sto jeste ratno stanje, Europa je u ratu sa teroristima, a ovaj lopina nam prodaje muda pod bubrege, i trkelja o miru psihopata? Sto on svoju djecu ne preda teroristima na koljacinu, tako kako tudjoj podmece terorizam pod blagostanje u Europi? Sramite se gamadi, vi ste zlo najvece na kugli i bolestan je onaj tko ima posla s vama, znajuci da ste vi sve sami ex-nacisti, fasisti i teroristi u toj fasistickoj tvorevini od EU-ropske ludnice.

Avatar Idler 3
Idler 3
17:41 30.11.2019.

Eh sad, kaj bi bila vanjska, a kaj nutarnja sigurnost ? Po tijem bi bolše razmeli tekst ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije