Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČUVANE MUMIJE

U Egiptu otkriveno 57 grobova s mumijama

sarkofag
Egypt\'s Supreme Council of Antiquities
24.05.2010.
u 14:23

Najvažniji nalaz na lokaciji u Fayoumu, stotinjak kilometara južno od Kaira, dvanaest je grobova iz 18. dinastije s mumijama oslikanim likovima bogova.

U Lahounu kod Fayouma, stotinjak kilometara južno od Kaira, arheolozi su otkrili 57 grobova s mumijama, od kojih su neki savršeno očuvani. To je najveće arheološko otkriće nakon prošle godine nađene 53 kamene grobnice na istoj lokaciji. Najstariji su grobovi iz vremena prve dinastije (oko 2750 pr. Kr.), a najbitniji je nalaz dvanaest grobova iz slavne 18. dinastije (koja je vladala od 2030. do 1840. p. Kr., i u koju spadaju slavni faraoni poput Tutankamona, Akhenatona i kraljice Hatšepsut).

Šef egipatskog vrhovnog savjeta za antikvitete Zahi Hawass na tiskovnoj konferenciji rekao je da su novootkrivene mumije umotane u laneno platno urešeno vjerskim tekstovima iz Knjige mrtvih i ilustracijama raznih staroegipatskih bogova: Horusa, Tota, Hatora, Knuma i Amona.

Abdel Rahman El-Aydi, šef ekspedicije koja je otkrila grobove, napomenuo je da je jedan od najstarijih grobova potpuno netaknut, sa svom pogrebnom opremom i drvenim sarkofagom u kojem je mumija umotana u platno. Proučavanje novootkrivenih grobova omogućit će detaljnija saznanja o staroegipatskoj religiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije