Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U državne stanove stigle dvije sirijske izbjegličke obitelji iz kampova u Turskoj

Riječ je o obiteljima koje su u Hrvatsku stigle iz Turske putem projekta preseljenja.
17. srpnja 2019. u 16:47 10 komentara 903 prikaza
sirijske izbjeglice
Foto: JRS - Isusovačka služba za izbjeglice
Pogledajte galeriju 1/8

JRS - Isusovačka služba za izbjeglice objavila je kako su u Sisak stigle dvije izbjegličke sirijske obitelji, dok će ih u narednim tjednima primiti još osam.

Migranti iz centra Bihaća preseljeni su u improvizirani kamp u šumu pored sela Vučjak Humanost kao kazneno djelo Spasili ste migranta, dali mu vodu, hranu, sklonište? Spremite se, idete u zatvor

Riječ je o obiteljima koje su u Hrvatsku stigle iz Turske putem projekta preseljenja. Naime, Hrvatska se temeljem dviju odluka Vlada Republike Hrvatske iz 2015. i 2017. godine, obvezala prihvatiti ukupno 250 osoba, što će biti ispunjeno dolaskom novih deset obitelji krajem ljeta. Isusovačka služba za izbjeglice od početka je godine provedbeni partner u projektu integracije preseljenih osoba, zadužen za provođenje kulturne orjentacije, pripreme lokalne zajednice i samih izbjeglica za suživot u dobrosusjedskim odnosima.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje adaptirao je i opremio iz europskog fonda AMIF državne stanove u Sisku, koji su u srijedu primili prve stanare.

– Grad Sisak i pojedine lokalne organizacije civilnog društva pokazale su volju za suradnjom i uključivanje ove populacije u svoje programe i aktivnosti po dolasku. U narednim mjesecima, JRS će nastaviti asistirati i voditi proces integracije novih građana Siska, kao posrednik i podrška u radu nadležnim institucijama, pružajući poticaj i otvarajući prilike za što brže i lakše uključenje izbjeglica u život i svakodnevicu lokalne zajednice – ističe Isusovačka služba za izbjeglice na svom Facebook profilu.

Sirijske izbjeglice vraćaju se kući iz Libanona Europski program U Hrvatsku preseljena šesta skupina sirijskih izbjeglica iz Turske

Stručni tim JRS-a obučen za rad s izbjeglicama, po njihovom dolasku u Republiku Hrvatsku krajem svibnja, preuzeo je i počeo provoditi sve integracijske aktivnosti, kojima je cilj da se izbjegličke obitelji dobro uklope i nakon pružene prvotne podrške postanu ravnopravni članovi društva koji mu doprinose na svim poljima – kulturnom, ekonomskom, društvenom i dr.

– Prvi korak je međusobno razumijevanje te učenje hrvatskog jezika, kao osnovnog preuvjeta kvalitetne integracije, koja je uvijek dvosmjeran proces i od koje mogu profitirati i sami pojedinci i društvo u cjelini – zaključuju u ovoj udruzi.

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
 • Avatar NeNormalan
  NeNormalan:

  Kaj mi nemamo dovoljno sirotinje bez stana? Trebamo ih uvoziti iz Sirije? Nek im stanove daje onaj koji ih je i zvao u EU

 • Deleted user:

  pocelo je naseljavanje hrvatske ...a blokirane hrvate bi dobro bilo iseliti u australiju ....pa ce ih doci posjetiti kgk. ......i novoevropljanka pejcinovicka buricka....

 • Avatar FalusBonus
  FalusBonus:

  Sigurno obitelji doktora i inžinjera koji će nam čim se malo skuće bombe postavljat