Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisak

U državne stanove stigle dvije sirijske izbjegličke obitelji iz kampova u Turskoj

sirijske izbjeglice
Foto: JRS - Isusovačka služba za izbjeglice
1/8
17.07.2019.
u 16:47

Riječ je o obiteljima koje su u Hrvatsku stigle iz Turske putem projekta preseljenja.

JRS - Isusovačka služba za izbjeglice objavila je kako su u Sisak stigle dvije izbjegličke sirijske obitelji, dok će ih u narednim tjednima primiti još osam.

Riječ je o obiteljima koje su u Hrvatsku stigle iz Turske putem projekta preseljenja. Naime, Hrvatska se temeljem dviju odluka Vlada Republike Hrvatske iz 2015. i 2017. godine, obvezala prihvatiti ukupno 250 osoba, što će biti ispunjeno dolaskom novih deset obitelji krajem ljeta. Isusovačka služba za izbjeglice od početka je godine provedbeni partner u projektu integracije preseljenih osoba, zadužen za provođenje kulturne orjentacije, pripreme lokalne zajednice i samih izbjeglica za suživot u dobrosusjedskim odnosima.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje adaptirao je i opremio iz europskog fonda AMIF državne stanove u Sisku, koji su u srijedu primili prve stanare.

– Grad Sisak i pojedine lokalne organizacije civilnog društva pokazale su volju za suradnjom i uključivanje ove populacije u svoje programe i aktivnosti po dolasku. U narednim mjesecima, JRS će nastaviti asistirati i voditi proces integracije novih građana Siska, kao posrednik i podrška u radu nadležnim institucijama, pružajući poticaj i otvarajući prilike za što brže i lakše uključenje izbjeglica u život i svakodnevicu lokalne zajednice – ističe Isusovačka služba za izbjeglice na svom Facebook profilu.

Stručni tim JRS-a obučen za rad s izbjeglicama, po njihovom dolasku u Republiku Hrvatsku krajem svibnja, preuzeo je i počeo provoditi sve integracijske aktivnosti, kojima je cilj da se izbjegličke obitelji dobro uklope i nakon pružene prvotne podrške postanu ravnopravni članovi društva koji mu doprinose na svim poljima – kulturnom, ekonomskom, društvenom i dr.

– Prvi korak je međusobno razumijevanje te učenje hrvatskog jezika, kao osnovnog preuvjeta kvalitetne integracije, koja je uvijek dvosmjeran proces i od koje mogu profitirati i sami pojedinci i društvo u cjelini – zaključuju u ovoj udruzi.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar NeNormalan
NeNormalan
17:11 17.07.2019.

Kaj mi nemamo dovoljno sirotinje bez stana? Trebamo ih uvoziti iz Sirije? Nek im stanove daje onaj koji ih je i zvao u EU

DU
Deleted user
17:03 17.07.2019.

pocelo je naseljavanje hrvatske ...a blokirane hrvate bi dobro bilo iseliti u australiju ....pa ce ih doci posjetiti kgk. ......i novoevropljanka pejcinovicka buricka....

Avatar FalusBonus
FalusBonus
17:12 17.07.2019.

Sigurno obitelji doktora i inžinjera koji će nam čim se malo skuće bombe postavljat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije