Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dalmatinski antifašisti

'U Domovinskom ratu branitelji su se borili protiv modernog fašizma'

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
08.12.2018.
u 18:51

'Mi, antifašisti borili smo se protiv tuđina i svakog okupatora u obrani svoje domovine Hrvatske. Isto su napravila i naša djeca u Domovinskom ratu, borili su se protiv osvajača'

Domovinski rat, u kojem su se hrvatski branitelji borili protiv suvremenoga fašizma, nastao je na temeljima antifašističke borbe, poručili su antifašisti iz svih dijelova Dalmacije u subotu u Zadru s obilježavanja 74. godišnjice oslobođenja Dalmacije u Drugom svjetskom ratu te 75. obljetnice osnutka 8. dalmatinskoga korpusa.

"Mi, antifašisti borili smo se protiv tuđina i svakog okupatora u obrani svoje domovine Hrvatske. Isto su napravila i naša djeca u Domovinskom ratu, borili su se protiv osvajača", rekao je preživjeli partizanski borac Jakov Jukić. Također, izrazio je nadu da će se popraviti odnos između antifašista i predstavnika lokalne i središnje vlasti.

Na skupu je govorio i umirovljeni general Hrvatske vojske Veselko Gabričević, koji je istaknuo da su i Narodnooslobodilačka borba (NOB) i Domovinski rat bili oslobodilački, pravedni i obrambeni.

U Osmom dalmatinskom korpusu poginulo je i ranjeno 17.000 partizana

"U oba rata hrvatski građani i hrvatski borci borili su se za samostalnost i slobodu hrvatskoga naroda. Kao što su se u Drugom svjetskom ratu partizani na području cijele Hrvatske borili protiv fašizma i nacizma, koji su nadirali na ove prostore iz Italije i Njemačke, tako smo se i mi u tijeku Domovinskog rata borili protiv onoga što je nadiralo iz Beograda od Slobodana Miloševića", rekao je Gabričević.

Okupljeni pripadnici NOB-a i antifašisti upozorili su na sve učestalije iskrivljavanje povijesnih činjenica, porast neofašizma te nezadovoljavajući odnos aktualne vlasti prema antifašizmu.

Osmi dalmatinski korpus, u to doba najveća vojna postrojba u Hrvatskoj, sudjelovao je u brojnim operacijama po svim dijelovima Dalmacije, zapadne BiH, Like, Gorskog kotara, Hrvatskog primorja, Kvarnera, Istre do Trsta i Slovenije. Kroz ratni put korpusa prošlo je oko 70.000 boraca, a oko 17.000 ih je poginulo i ranjeno.

>> Pogledajte video makete prve hrvatske podmornice koja će se uskoro graditi

Ključne riječi

Komentara 54

UJ
ujo41
19:30 08.12.2018.

toga se baš ne sjećam ali oni koji su.me htjeli ubiti imali su petokrake na glavi tako da mi se čini da su to bili.ti komunisti partizani antife i ostala gamad

DU
Deleted user
19:11 08.12.2018.

Moderna hrvatska država je nastala u domovinskom ratu borbom najboljih sinova cijelog hrvatskog naroda iz domovine i iseljeništva a nikako samo sinova tih partizana. Dapače ta borba nema nikakve veze sa komunističkim pokretom koji je stvorio diktatorsku jugoslovensku tvorevinu ii tamnicu hrvatskig naroda.

AG
Agricola
20:34 08.12.2018.

Mi u domovinskom ratu borili smo se protiv udruženog jugoslavenskog komunizma i velikosrpskog hegemonizma. I tako treba stvari nazvati, pravim imenom, kakav fašizam, pa to ne postoji od 1943. i Mussolionijeve kapitulacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije