Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Bjelovaru 0,0333 kafića po stanovniku, što je svjetski rekord!

To bi trebalo ozbiljno zabrinuti odgovorne u gradu, tim više što je Bjelovar među vodećima u zemlji koje muči alkoholizam – tvrdi čitatelj Davor Lupor
25. travnja 2011. u 12:21 6 komentara 11688 prikaza
\'22.04.2011., Bjelovar - Grad Bjelovar neslavan je rekoreder prema broju kafica po glavi stanovnika. naime u samom gradu je registrirano preko 100 kafica koji pozitivno posluju, a ljetne terase nicu
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Bjelovar je nekada bio poznat kao grad rukometa, sira, keksa, malih traktora i drvne industrije. Nažalost, gotovo ništa od toga više ne predstavlja današnju prepoznatljivost grada. No, umjesto svega toga dobio je novu odrednicu, Bjelovar – grad kafića, barem tako tvrdi naš čitatelj, bivši Bjelovarčanin Davor Lupor, obraćajući nam se sa zanimljivim promišljanjem.

Istraživanje

Šokirao ga je, kaže, podatak koji je pronašao na internetu na aplikaciji Google Eartha, koji govori da u Bjelovaru ima oko 100 kafića ili oko 0,0333 na jednog stanovnika. Po njegovu istraživanju, Bjelovar to svrstava među rekordere ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, i to bi odgovorne u gradu, smatra, trebalo ozbiljno zabrinuti. Tim više što je Bjelovar među vodećim u Hrvatskoj po broju propalih brakova kao i po broju onih koje muči problem alkoholizma, što je po njemu u direktnoj vezi s brojem kafića.

Ograničiti im broj?

Provjera u Obrtničkoj i Gospodarskoj komori pokazala je da su podaci s Googlove aplikacije posve točni. U Bjelovaru i bližoj okolici ima čak i više od stotinu registriranih ugostiteljskih lokala, ali kad se izuzmu restorani i objekti brze hrane ostaje brojka od blizu sto kafića i noćnih barova. S podatkom da ih je previše slaže se i poznati bjelovarski ugostitelj Božidar Zagorac, predsjednik Sekcije ugostitelja.

– I mi smo na našim sastancima komentirali da ih je previše, čak je bilo i inicijativa da se donese odluka koja bi limitirala broj kafića prema broju stanovnika, slično kao u Italiji gdje ugostitelji kupuju licencije – ističe Zagorac, dodajući da broj kafića ne bi trebalo povezivati s problemom propalih brakova i alkoholizma. S njim se slaže i Dražen Žagi, predsjednik Kluba liječenih alkoholičara.

– Broj kafića nema s tim veze, ali brine to što smo na samom vrhu po alkoholizmu i broju suicida – tvrdi dodajući da je posebno zabrinjavajuće to što sve više mladih i sve ranije počinje konzumirati alkohol.

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • melem:

    Zašto se više piju alkoholna pića? Mislim da je jedan od razloga leži i u cijeni pića. Navest ću na primjeru jednog od najjeftinijeg kafića i njegove cijene; Sok - 10 kn Pivo - 8 kn Gemišt - 3 kn ... prikaži još!n Rakija - 3 kn Dakle da je cijena soku napr. tri kune, a gemištu i rakiji deset kuna. Sigurno bi se manje trošio alkohol...

  • -obrisani-:

    Dok je kredita i rasprodaje,...biti ce i cuganja. Ponasamo se kao rastrosni sinovi koji su propili i prokurvali djedovinu i ocevina,......pa cak i provukli karticu.