Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neopreznost

U Bedekovčini su gorjeli čak i vinogradi

Požari
Foto: Pixsell
1/3
23.08.2012.
u 16:45

Potpuno su izgorjela dva vinograda, a rubni su dijelovi nagorjeli na njih još četiri

Unatoč stalnom upozorenjima vatrogasaca i policije da se tijekom ljetnih mjeseci, u vrijeme velikih vrućina ne smije spaljivati korov, samo tijekom ovog mjeseca u Zagorju su već zabilježena 37 požara na otvorenom. Ukupno tijekom cijele ove godine čak 374. Kako nam je jučer rekao Darko Kurko, dežurni dispečer Zagorske javne vatrogasne postrojbe, prekjučer poslijepodne bio je jedan veći i jedan manji požar na području Bedekovčine te u Globočecu pokraj Marije Bistrice, a jučer do 16 sati zabilježena su i dva nova požara. U požaru trave i niskog raslinja u Maču nagorjela su i dva električna stupa, a u Strmcu Humskom čovjek je u dvorištu palio trešnju, pa mu se požar proširio na cijelo dvorište.

 Šteta nekoliko tisuća kuna

 U Bedekovčini na zapuštenom poljoprivrednom zemljištu prekjučer, nešto poslije 14 sati, buknuo je požar suhe trave i niskog raslinja na predjelu zvanom Poljana - nasuprot crkve svete Barbare u Magdalenićevoj ulici. On se potom proširio i na dva vinograda koja su u potpunosti izgorjela, dok su na četiri vinograda nagorjeli samo rubni dijelovi. Opožarena površina veća je od četiri hektara. Požar su u 16.30 sati ugasili članovi DVD-a Bedekovčine i Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok. Materijalna šteta cijeni se na više tisuća kuna, a kolika je ona zapravo, znat će se tek po procjeni. Predsjednik DVD-a Bedekovčine Željko Odak rekao nam je da su na intervenciju sa svojih 14 vatrogasaca, malim navalnim vozilom, autocisternom i kombi vozilom nakon dojave u 14.33 stigli već nakon 14 minuta. − Temperature su velike, trava i raslinje jako su suhi i požar se brzo širi. Riječ je o području na kojem je i mnogo drvenih vikendica koje bi na ovoj vrućini lako planule, no uspjeli smo ih sve spasiti.

 Klijeti spašene

− Požar je uspio zahvatiti samo dio ograde i brajde jedne od njih, no pravovremenom intervencijom vatrogasaca nije se dalje proširio. Trava je suha i u vinogradima, pa su i oni lako planuli. Nažalost, tek što smo završili s jednom intervencijom već smo morali na novu jer se baš tijekom jednog sprovoda zapalilo raslinje ispod farofa prema novom dijelu groblja., no požar smo s šest vatrogasaca uspjeli ugasiti za nepunih pola sata − rekao je Odak. Dispečer Kurko rekao nam je i da uz sve ove intervencije imaju i podosta lažnih dojava. Tako im je prekjučer upućena lažna dojava o požaru štale u Gajevoj ulici u Mariji Bistrici, no kad su vatrogasci i oni profesionalni i dobrovoljni došli na licu mjesta, od požara nije bilo ni traga.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije