Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

U Austriji vole mijenjati imena

31. siječnja 2002. u 00:00 118 prikaza

BEČ - U Austriji je sve više ljudi koji žele promijeniti svoje ime i prezime. Samo u Beču lani je to učinilo 2500 osoba. Promjena je besplatna za one koji imaju isto ime kao njihov otac i za strance čije se ime ili prezime na njemačkom teško izgovara. No, 190 od 2500 Bečana, koji su to odlučili učiniti zbog drugih motiva, moralo je platiti odgovarajuću svotu.

I političari mijenjaju imena ili prezimena. Tako se Peter Westenthaler, stranački kolega kontroverznog Jörga Haidera, prije zvao Peter Hojac. On je preuzeo djevojačko prezime svoje majke, a to je odlučio učiniti iz privatnih razloga. Mediji tvrde kako se bivši Peter Hojac srami svoga, u Austriji stranog, prezimena. I bivši glavni tajnik UN-a i predsjednik Austrije Kurt Waldheim promijenio je svoje prezime Vaclavec u Waldheim. Učinio je to po očevoj želji, koji je 1918. želio da njegov sin dobije izvorno njemačko ime.

Promjena imena ili prezimena u Austriji stoji 512,34 eura, a pritom morate navesti zašto vas ono psihički opterećuje. Ako pak želite uzeti prezime poznate osobe, za to morate zatražiti njezino odobrenje. (PR)

otac i brat na putu
Novi detalji potrage za Hrvaticom u Frankfurtu: 'Navodno je policiju zvao prolaznik, obitelj je zbunjena'
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane