Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Austriji posebne jedinice tužiteljstva istražuju Hypo i korupciju

Stoiber Sanader
Vanja Zubčić
22.12.2009.
u 17:28

"Kroatien und Korruption" – tako glasi nova konstrukcija koja se u njemačkim i austrijskim medijima navodi u člancima o malverzacijama u banci

Nakon Spiegelova otkrića da su bivši premijeri Bavarske i Hrvatske Edmund Stoiber i Ivo Sanader dogovarali prodaju Hypo Grupe (HGAA) BayernLB-u te reakcije hrvatskih medija na tu vijest, mediji u Austriji i Njemačkoj vrve napisima o skandalu. Vrlo se često pojavljuje konstrukcija “Kroatien und Korruption” (Hrvatska i korupcija), a Süddeutsche Zeitung u tekstu “Hrvatski prijatelji” dokazuje da je Stoiber na veto HNB-a zaprijetio uskraćivanjem bavarske podrške hrvatskim pregovorima za ulazak u EU. Wirtschaftsblatt opširno analizira pisanje hrvatskih medija, a Der Standard u članku “Sanader kao politička bomba” špekulira o mogućem raskolu unutar HDZ-a u slučaju povratka Ive Sanadera u Sabor te sposobnosti Jadranke Kosor da kontrolira stranku. Austrijski i njemački mediji već danima pokušavaju proniknuti u aktivnosti novoosnovanog “SOKO Hypa” za koji se navodi da s njim odnedavno vrlo intenzivno surađuje DORH. Riječ je o skraćenici za Sonderkommando Hypo, istražiteljskoj jedinici državnog odvjetništva u Klagenfurtu, osnovanoj kako bi se otkrili odgovorni za financijski krah HGAA-a te tko je profitirao na precijenjenoj prodaji grupe, koja je uletjela u vrlo rizične poslove na Balkanu, bavarskoj banci BayernLB. Osim Sanadera, Vladimira Zagorca i Jörga Haidera, Nacional kao jednog od umiješanih navodi i Ivića Pašalića.

Komentara 28

OB
-obrisani-
09:09 23.12.2009.

:Moja baba Kata bi ovo rijesila u par minuta. Ona se uvijek drzi logicki stvari..svi znamo da je Sanader bio premijer 6. godina, i da bez njegovog blagosova nije se mogla prodati nijedna znacajnija tvrtka...APSITE njega za pocetak Kad cee se vec u hrvata izmislit cjepivo protiv KRADEZENJARA ? Ovo je vec fakat i epidemija i pandemija HDZ-jevskih morona i lopova ! .

GA
garderp
17:47 22.12.2009.

Dakle, Njemci su ucjenjivali Sanadera da prihvati njihove uvjete. Danke Dojcland !

OB
-obrisani-
22:02 22.12.2009.

Za gubitak Hypobank je kriva isključivo korumpirana uprava,a u poslovanju sa RH sigurno nisu u gubitku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije