Naslovnica Vijesti Hrvatska

U 2014. imali 5 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja

Ostvareno je 13,05 milijuna dolazaka, što predstavlja porast od 5 posto te 73,6 milijuna noćenja što predstavlja porast od 2 posto u odnosu na 2013. godinu.
09. siječnja 2015. u 13:10 8 komentara 1658 prikaza
turizam
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon prebrojavanja ukupnih noćenja i dolazaka turista u našu zemlju tijekom 2014. godine, Hrvatska se može pohvaliti vrlo uspješnom turističkom sezonom. Tako je prema službenim podacima sustava turističkih zajednica, na Jadranu i u Gradu Zagrebu, od siječnja do prosinca 2014. godine, ostvareno 13,05 milijuna dolazaka što predstavlja porast od 5 posto te 73,6 milijuna noćenja što predstavlja porast od 2 posto u odnosu na 2013. godinu.

Strani su turisti ostvarili 11,7 milijuna dolazaka što predstavlja porast od 5,2 posto i 67 milijuna noćenja što predstavlja rast od 2,2 posto u odnosu na 2013. godinu, dok su domaći turisti bilježili rast u dolascima od 1 posto te u noćenjima od 0,6 posto.

– Protekla turistička godina bila je rekordna. U prva tri kvartala zaradili smo 6,77 milijardi kuna i vjerujem, kada tome pribrojimo zadnja tri mjeseca, čiji su pokazatelji također odlični, da ćemo dostići rezultate iz 2008., koja je naša rekordna godina – rekao je ministar turizma Darko Lorencin koji je u Splitu iznio izvrsne podatke o turističkom prometu u 2014. godini.

– Iako je 2014. godina bila vrlo izazovna i zahtjevna, ostvareni su odlični rezultati koji ukazuju na postojanost hrvatskog turističkog sektora. Posebice vesele rezultati pred i posezone jer ukazuju na činjenicu da mjere koje poduzimamo, s ciljem produljenja sezone, daju rezultata. Tako su prošle godine u periodu predsezone, odnosno od siječnja do lipnja, te u periodu posezone, odnosno od rujna do prosinca, ostvareni porasti u dolascima za 344 tisuće (+5,6 posto) i u noćenjima za 1  milijun (+4 posto) –  istaknuo je Lorencin.

– Ovako dobri rezultati turističke sezone zasigurno nisu iznenađenje svima nama u turističkoj industriji. Rast od 5 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima rezultat su kvalitetnoga rada svih dionika turističkoga sektora, dobro pripremljene turističke godine, ali i projekata koje je Glavni ured Hrvatske turističke zajednice pokrenuo u prošloj godini. Na ovaj način spremno smo odgovorili na sve izazove koje je pred nas postavio oporavak nama konkurentskih destinacija, ali i loše vrijeme posebno u srpnju. Isto tako, odlični pokazatelji turističkoga prometa posebno u posezoni pokazali su kako je projekt  Hrvatska 365 čak i u svojoj pilot fazi doživio uspjeh – kaže direktor Glavnog Ureda Hrvatske turističke zajednice, Ratomir Ivičić.

U apsolutnim brojkama najviše noćenja ostvareno je na području Istre, gdje bilježimo porast dolazaka od 1 posto (ukupno 22,2 milijuna), dok najveće poraste bilježi Grad Zagreb u kojem je ostvareno 1,6 milijuna, odnosno 13 posto više nego 2013. godine. Splitsko-dalmatinska županija ostvarila je 13,5 milijuna noćenja što je 5 posto više nego prošle godine. Na Kvarneru se bilježi 12,29 milijuna noćenja što predstavlja pad od 3 posto u odnosu na prošlu godinu. U Dubrovačko- neretvanskoj županiji ostvareno je 6,5 milijuna noćenja što predstavlja porast od 4 posto u odnosu na prošlu godinu. Rast u noćenjima bilježimo i u Zadarskoj županiji gdje je ostvaren rast od 5 posto (10 milijuna) i Ličko-senjskoj županiji gdje je također ostvaren rast od 5 posto noćenja (2 milijuna), dok je u Šibensko-kninskoj županiji ostvaren blagi pad od 1 posto noćenja (5,33 milijuna).

>> Prihodi od turizma u trećem kvartalu veći nego rekordne 2008

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • ewtzeko:

    sve sto vise love mi sve vise propadamo

  • liskovaca:

    i kakve koristi od toga????? svi porezi, ovrhe, kazne i ostali nameti nisu ni približno dovoljni da bi se isplatile plaćice glasačke mašinerije odnosno ovisnika o državnoj sisi!

  • Kissinger:

    izjave HDZ-e ovih ekonomskih analitičara i političkog vodstva iz 7/8 mjeseca 2014ne vrijede po pišljiva boba.oni su nas uvjeravali da je turistička sezona"kaput",bogu hvala želje im se nisu ostvarile-pače nikad bolja "žetva".