Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE NA KOŠIĆA

'Tvorci komunizma su mrtvi, tko je u vlasti?'

Jazovka (1)
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
25.06.2013.
u 11:42

Bijeg od slobodnog govora podilaženje je manipulatorima, smatra Ivan Miklenić, urednik Glasa Koncila

Sisački biskup mons. Vlado Košić, služeći misu u subotu uz jamu Jazovku na Žumberku, žestoko je napao vlast prozivajući je odnarođenom i optužujući je da štiti i veliča (komunističke) zločince te ubojice slavi kao antifašiste. Tvorci komunizma, po njegovim riječima, u Hrvatskoj su na prvim mjestima, vode zemlju i gospodari su medija te imaju priliku zavoditi narod – lašci su i zavodnici.

Vode li zaista iskonski komunisti Hrvatsku i priliči li tako intoniran govor duhovnom vođi katoličkog naroda, pitali smo teologe dr. Adalberta Rebića i Dragu Pilsela i Ivana Miklenića, urednika “Glasa Koncila”. Rebić i Miklenić drže da Košić govori istinu. No Rebiću je upitan način na koji je biskup Košić iznio svoj stav.

Ne može se naprijed

– Teško je to komentirati, iako je dijelom točno to što je rekao. No nespretno je rečeno, a pitanje je trebaju li nam tenzije. Postavio je stvari crno-bijelo – smatra dr. Rebić. Ivan Miklenić drži da je biskup Košić kazao istinu, no da se ta istina ne odnosi samo na sadašnju vladu.

– To vrijedi i za dosadašnje vlade. Tragično je da se pri ulasku u Europsku uniju mora tako govoriti – kazao je Miklenić. Na pitanje je li nužno uz ostale probleme zamarati se ustašama i partizanima, Miklenić je objasnio da je stanje toliko loše da bi svaki bijeg od slobodnog govora bio podilaženje struji koja manipulira javnosti. Za argument je uzeo izbor Zorana Šprajca na čelo informative HRT-a.

– Tko će manipulirati – Šprajc! Koji je uvrijedio 90 posto građana da su homofobi. E, to je problem – poručuje Miklenić.

Mlade generacije ne mogu naprijed dok prošlost ne bude prepuštena povjesničarima, a ne politici.

– Rješenje je da političari zauzmu stav da se te stvari prepuste pravosuđu – Miklenićev je savjet.

Drago Pilsel, koji nosi ime po majčinu stricu koji je završio u Jazovki, ne slaže se s Košićevim porukama.

– Tvorci komunizma su odavno mrtvi, a živući imaju više od 85 godina. Tražim od Košića da kaže tko je to kreator komunizma, tko ima okrvavljene ruke i na čelu je države ili medija. Ili neka pita Karamarka koji je kao ministar unutarnjih poslova istraživao zločine iz Drugog svjetskog rata te je izvukao samo ime Josipa Boljkovca - predlaže Pilsel.

Također, tvrdi da Košić ne poznaje strukturu antifašista jer upravo tvorci komunizma, kao što su Juraj Hrženjak i Ivan Fumić, a koje poznaje kao potpredsjednik Savjeta saveza antifašista, zagovaraju demokratske vrijednosti te su otvoreno progovorili o zločinima u zborniku o poslijeratnim zločinima.

Neka se dogovore

Poziva biskupe da se dogovore o stavu prema komunizmu. Jer dok biskup Košić u svom govoru kaže da je zahvalan što je komunizam propao, kardinal Josip Bozanić, njegov pomoćni biskup Valentin Pozaić i gospićko-senjski biskup Mile Bogović poručuju da traje.

– To nije bio crkveni govor. Košić se treba ugledati na banjalučkog biskupa Komaricu čije su riječi evanđeoske i koji ne mrzi – zaključio je Pilsel.

>> Josipović: Neki pokušavaju mijenjati povijest kao da je to računalna igra

Komentara 1

Avatar Vinko
Vinko
16:36 23.06.2014.

Svaka čast biskupu Vladi Košiću. Ovih dana se diže hajka na njega. Jer brani istinu i pravdu, te čast nevino osuđenih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije