Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na rubu svađe


TV debata bila je Sarkozyjeva posljednja šansa. Nije uspio...

\'France\'s President and UMP party candidate for his re-election in the 2012 French presidential elections, Nicolas Sarkozy waves to supporters as he arrives on stage at Trocadero square to deliver a
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
03.05.2012.
u 19:50

Francuski predsjednik, kojega nazivaju i “rotvajlerom televizijskih sučeljavanja” jer u njima navodno uništava protivnike, predložio je tri debate, no Hollande je pristao na jednu

Francuzi su u srijedu navečer svjedočili najagresivnijoj izbornoj debati u 38-godišnjoj povijesti televizijskih sučeljavanja predsjedničkih kandidata. Pred 20 kamera koje su ih pokrivale iz svakog kuta, aktualni predsjednik Nicolas Sarkozy očekivao je da će nadmudriti favorita s ljevice Françoisa Hollandea i tako izbrisati prednost koju sve ankete daju Hollandeu uoči nedjeljnih izbora. Ali, prema ocjeni većine analitičara, Sarkozy nije uspio pobijediti u sučeljavanju.

Rotvajler sučeljavanja

Kad je dolazio na vlast prije pet godina, Sarkozy je u TV debati nadmudrio Ségolène Royal – inače bivšu Hollandeovu ženu – tako što ju je naveo da izgleda nervozno i bijesno, a onda poklopio: “Gubite živce, madam Royal, a osoba mora biti smirena da bi bila predsjednik…” U srijedu je Sarkozy bio taj koji je izgledao kao bijesan čovjek. Ovaj je put on bio taj koji se derao: “Vi lažete! To je kleveta! To je laž”... Doduše, Hollande mu je uzvraćao tvrdnjom da je sam Sarkozy lažac, ali na Sarkozyjeve verbalne ispade uspješno je poentirao riječima: “Niste u stanju iznijeti ni jedan jedini argument, a da pritom ne budete neugodni prema osobi s kojom razgovarate.”

Sarkozy je, u noći nakon prvog kruga, predložio Hollandeu da održe tri debate. Francuski predsjednik, kojega nazivaju i “rotvajlerom televizijskih sučeljavanja” jer u njima navodno uništava protivnike, nadao se da će u ta tri sučeljavanja pokazati da je bolji od Hollandea. Ali Hollande je odbio tri i pristao samo na jedno sučeljavanje.

Nisu normalna vremena

Hollande želi u svemu, i kao kandidat i kao budući predsjednik, biti normalan.

– Kažete da želite biti normalni, ali ovo nisu normalna vremena. Mi smo u krizi, i to ne u jednoj krizi, već nekoliko različitih kriza. Vaša normalnost nije primjerena zadatku koji je pred nama. Biti normalan nije bilo ono što je definiralo predsjednike kao što su De Gaulle i Mitterrand – rekao je Sarkozy. Sarkozy će radije sugerirati čak i to da nije normalan, nego prepustiti Elizejsku palaču bez borbe do posljednjeg daha.

Komentara 12

UF
ufrm
20:45 03.05.2012.

\"Gubitnici\" i \"dobitnici\" oralnih pripetavanja ...

SP
spartak
21:34 03.05.2012.

Sarkozy je ratni zločinac (Libija, Sirija)

M1
Mozart 1000
20:18 03.05.2012.

Kad izgubi imunitet i polozaj trebao bi ici u Den Haag radi svoje rabote u Libiji i Siriji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije