Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra u Večernjem

Turisti pokraj elite: Lovci grade hotel u Nazorovoj

Hotel će imati četiri zvjezdice, kapacitet 95 kreveta, sa sedam apartmana i depandansom
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
14.12.2019.
u 20:20

Bivša vila Steve Krajačića postaje aparthotel, a prvi susjedi su Manolić i Tuđmanovi.

Mir koji okružuje zagrebačku četvrt Tuškanac, osobito Nazorovu ulicu, oduvijek je meka za elitu, socijalističke i demokratske Hrvatske podjednako. Ondje stanuju ili stoluju predsjednici i njihove žene, špijuni i disidenti, ministri ove i one države, generali ove i one vojske, ambasadori i veleposlanici, lovci.

Desetljećima ova je adresa bila i ostala neslužbeni centar političke moći u Republici Hrvatskoj, koji s obližnjim Pantovčakom čini neodvojivu cjelinu. Stanari ondje borave neprimjetno, gotovo kao sjenke, nastanjeni u dobro čuvanim vilama, od pogleda skrivenim u sjeni visokih čempresa ili visokim ogradama. Na kućnom broju 57 svoj stoti rođendan dočekuje Josip Manolić, nekadašnji predsjednik hrvatske Vlade i šef obavještajaca bivše države. Prva susjeda na broju 59 mu je Ankica Tuđman, udovica prvog hrvatskog predsjednika. Na broju 63 uzdiže se pak jedna od deset najljepših zagrebačkih vila, svojedobno rezidencija Herthe Haas, druge supruge Josipa Broza Tita, rodom Slovenke, koja je u elegantnoj trokatnici odsjedala tijekom boravka u Zagrebu, a prethodno, tijekom Drugog svjetskog rata, upravo ondje smjestio se generalštab Wehrmachta za Hrvatsku.

Danas je ondje, još od 60-ih godina prošlog stoljeća, sjedište Hrvatskog lovačkog saveza koji u svome vlasništvu i na svome zemljištu posjeduje još jedan objekt, na kućnom broju 61, gdje upravo niče novi hotel, prvi i jedini u burnoj povijesti Nazorove ulice, k tome, i s pogledom na dom obitelji Tuđman. Neuobičajen je to prizor za ovu vazda mirnu četvrt jer posljednjih 13 mjeseci, otkako su u studenom 2018. otpočeli radovi, ovdje umjesto ptičjeg pjeva odjekuje buka građevinskih strojeva, kamiona koji odvoze i dovoze građevinski materijal, vreva radnika. Radovi su pri kraju, ali kasne, otkriva nam umirovljeni general Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog društva.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od nedjelje ili u našem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Izvukli ‘pouku’ iz Nogalove smjene Zagreb navrat-nanos usklađuje statute bolnica sa zakonom

>>Inspekcija zabranila dežurstva đaka na ulazu škole i u kuhinji

>>Kićo Slabinac: Na baletu sam stekao osjećaj za glazbu, ritam, pokret

>>Kolinda vs. Milanović: Bitka u provinciji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije