Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tunel Sveti Ilija 'zarađuje', mještani traže oslobođenje od tunelarine

Od otvaranja tunela kroz Biokovo 8. srpnja lani sve do 29. prosinca prošlo je oko pola milijuna vozila, naplaćeno oko 8,75 milijuna kuna tunelarine, bez PDV-a, što je iznos godišnjeg održavanja tunela
07. siječnja 2014. u 14:48 1 komentara 1300 prikaza
Tunel Sveti Ilija
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Naplaćena tunelarina kroz tunel Sveti Ilija kroz Biokovo od njegovog otvaranja, 8.7.2013. do 29.12.2013. je 8.756.981 kuna bez PDV-a, što je iznos koji je gotovo dostatan za njegovo godišnje održavanje.

Argument je to s kojim načelnik Općine Zagvozd Miroslav Gaće namjerava uvjeriti ministra Sinišu Hajdaša Dončića kako žitelji Imotske krajine i Makarskog primorja ne bi trebali plaćati prolaz kroz tunel.
-Na sastanku s ministrom kada sam uime koordinacije gradova i općina koje gravitiraju tunelu tražio da lokalno stanovništvo bude oslobođeno plaćanja tunelarine, on je to odbio, ali je obećao kako ćemo za godinu dana, kada vidimo rezultate naplate tunelarine, ponovno sjesti i dogovoriti se.

oldtimer mercedes,tunel sveti ilija (1) KROZ BIOKOVO Otvoren tunel Sveti Ilija, mještani najavili blokadu prometa

S obzirom na to da je samo u pola godine kroz tunel prošlo više od pola milijuna vozila i da je prikupljen veći dio iznosa od 11 milijuna kuna za održavanje tunela, već sada je razvidno kako je moguće osloboditi lokalno stanovništvo, s imotskim i makarskim registarskim oznakama, plaćanje tunelarine – poziva Gaće.

Zlatko Ževrnja, splitsko-dalmatinski župan, koji je bio i na prvom sastanku s ministrom Hajdaš-Dončićem, podržava zahtjev za ukidanjem tunelarine.
-Nadao sam se da ću ministra sresti na otvaranju dionice A1 do Karamatića, međutim nije obavijestio Županiju, ni Grad Vrgovarc, što je neposlovno i nekorektno U svakom slučaju, inzistirat ću da se o tunelarini održi novi sastanak, kako smo se i dogovorili – rekao je Ževrnja.

Izlazne ankete
PRVE PROCJENE
Izlazne ankete: Tomašević premoćno vodi, mrtva utrka za drugo mjesto u Zagrebu
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • Rajmund:

    Za početak treba dati popust reg. oznakama MA, IM.,i ukinuti paralelnu administraciju u ta dva grada. Npr. dovoljno je jedan ravnatelj za oba doma zdravlja a možda čak i jedan gradonačelnik itd,itd.