Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMMIT U WROCLAWU

Trump prihvatio poziv hrvatske predsjednice i poljskog predsjednika

Donald Trump i Kolinda Grabar-Kitarović u Bruxellesu
Reuters/PIXSELL
10.06.2017.
u 10:19

Na hrvatsko-poljski poziv za sastanak u Wroclawu Grabar-Kitarović je imala prilike "podsjetiti" Trumpa baš za nedavnog summita NATO-a u Bruxellesu.

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i poljskom predsjedniku Andrzeju Dudi svoj dolazak 6. i 7. srpnja u poljski Wroclaw gdje će se održati summit zemalja iz Inicijative triju mora.

Hrvatska predsjednica pojasnila je da se radi o summitu "Inicijative tri mora" (Jadran-Baltik-Crno more) koji će se početkom srpnja održati u Wroclawu, a da je Trumpov dolazak iniciran upravo pozivom poljskog predsjednika Andrzeja Dude i Kolinde Grabar-Kitarović.

"To je nešto na čemu radim od prošle godine i dolazak Trumpa pokazuje ne samo važnost te inicijative, nego potvrđuje i činjenicu da je ovo najveća i najsnažnija međunarodna inicijativa koju je Hrvatska poduzela. Time se žele pokazati čvrste veze sa Srednjom Europom, riječ je o strateškom repozicioniranju Hrvatske i Hrvatske kao države koja mora voditi aktivnu vanjsku politiku i što se mene tiče, za to ću se boriti uvijek i izboriti za Hrvatsku i naše interese", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović u Karlovcu.

Hrvatska i Poljska su suorganizatorice tog summita, a poziv Trumpu predan je još na početku njegovog mandata, početkom veljače ove godine. Inicijativa triju mora nastala je iz inicijative Baltik-Jadran, kada su se geopolitičko-gospodarskoj inicijativi koja okuplja Poljsku, Estoniju, Litvu, Latviju, Češku, Slovačku, Mađarsku, Sloveniju, Austriju i Hrvatsku, pridružile još Rumunjska i Bugarska (Crno more). Iza inicijative su odmah politički stale SAD, jer ih je Inicijativa zanimala kao svojevrsni politički bedem protiv geopolitike Rusije. Prvi sastanak bio je u kolovozu prošle godine u Dubrovniku, gdje je hrvatska predsjednica kazala da ona Inicijativa triju mora predstavlja autentičnu srednju Europu. Inicijativa, osobito zbog povezivanja baltičkih i jadranskih luka, komplementarna je i s kineskom strategijom Puta svile. U Dubrovniku je bilo istaknuto da područje Inicijative Jadran-Baltik-Crno more predstavlja 28% teritorija Unije i 22% njezina stanovništva, ali i samo oko 10% BDP-a.

Predsjednica je tada istaknula kako je prostor Jadrana, Baltika i Crnog mora “žila kucavica” Europe i da je za njegov infrastrukturni razvoj treba uložiti oko 50 milijardi eura.

Na hrvatsko-poljski poziv za sastanak u Wroclawu Grabar-Kitarović je imala prilike "podsjetiti" Trumpa baš za nedavnog summita NATO-a u Bruxellesu. Tom prilikom, dok su bili u zajedničkom obilasku novih prostorija sjedišta NATO-a, predsjednica je od Trumpa zatražila i to da se SAD ponovno jače angažira i stavi u svoj fokus prostor jugoistoka Europe. 

Komentara 99

KO
komunikolog
11:04 10.06.2017.

Čitam komentare i ono što me iznenađuje je to da "tolerantna Hrvatska" vrijeđa presjednicu jer je žena, jer je plava, jer ima crvenu haljinu...

NE
Neonacionalist
10:37 10.06.2017.

Jugoslaveni će poludjeti na ovo , skočit će im tlak na tristo, umjesto regiona i postepene obnove neprežaljene im Jugovine gdje su nas gurali Mesić i Josipović sada nas Kolinda orjentira prema desničarskoj Mađarskoj, Poljskoj , nije im lako , nije.

MA
malala
10:28 10.06.2017.

Postovanje nasoj Predsjednici. Gdje su sad komentatori crvene haljine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije