Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši šef diplomacije

Trump izvrijeđao Tillersona: 'Glup je kao stup, lijen kao trut, nema umne sposobnosti...'

Rex Tillerson i Donald Trump
Foto: Chris Kleponis/DPA/PIXSELL
07.12.2018.
u 22:36

Tillerson se teško uklopio u novu administraciju i usmjerio je svoje napore na smanjenje osoblja u ministarstvu

Bivši šef američke diplomacije Rex Tillerson je rekao da je predsjednika Donalda Trumpa često morao informirati da ono što traži od njega nije zakonito, te ocijenio da je "nediscipliniran" i nesklon detaljnom informiranju. 

U rijetkom razgovoru na tv kanalu CBS čiji dijelovi su objavljeni u petak, bivši državni tajnik smijenjen u ožujku, nije tajio svoje loše odnose s Trumpom.

Rex Tillerson i Donald Trump
1/6

"Mislim da je do toga došlo jer smo duboko različiti. Nemamo jednake sustave vrijednosti", objasnio je. "Trebao sam mu govoriti 'Gospodine predsjedniče, razumijem što želite učiniti, ali to ne možete učiniti na taj način jer time kršite zakon, ili je u suprotnosti sa sporazumum'".

"To mu je jako smetalo", dodao je Tillerson. "Mislim da mu je bilo dosta da mu svakog dana govorim 'Ovo ne možete napraviti, da vidimo što se može učiniti'".

Trump je odmah odgovorio na ocjene svojeg bivšeg državnog tajnika nazvavši ga "glupim kao stup" i strašno lijenim.

"Mike Pompeo je sjajan u svom poslu, vrlo sam ponosan na njega. Njegov prethodnik Rex Tillerson nije imao potrebnih umnih sposobnosti. Bio je glup kao stup i nisam ga se mogao riješiti dovoljno brzo. Bio je lijen kao trut", rekao je Trump u tweetu.  

Tillersona je zamijenio bivši direktor CIA-e Mike Pompeo

Rex Tillerson, bivši glavni direktor ExxonMobila, nije imao političkog iskustva i nikada se nije sreo s Donaldom Trumpom kada su dužnosnici republikanske stranke istaknuli njegovo ime za čelnu poziciju američke diplomacije. 

Tillerson se teško uklopio u novu administraciju i usmjerio je svoje napore na smanjenje osoblja u ministarstvu na štetu velikih diplomatskih ciljeva predsjedništva.

"Došavši iz vrlo disciplinirane i jako usmjerene tvrtke ExxonMobil, bilo mi je teško raditi za prilično nediscipliniranog čovjeka koji ne voli čitati, ne čita izvješća i ne želi ulaziti u pojedinosti u brojnim područjima", objasnio je.

Donald Trump priznaje da nije intelektualac i tvrdi da uspijeva slijedeći svoje instinkte, a ne savjete stručnjaka.

Najočitiji rezultati njegove vanjske politike do sada su povlačenje Sjedinjenih Država iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, i sporazuma o denuklearizaciji Irana.

Američki predsjednik je otpustio Tillersona putem poruke na društvenoj mreži Twitter, a Bijela kuća je izvijestila da je šef diplomacije bio u wc-u kada je informiran da je otpušten.

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Komentara 9

DU
Deleted user
08:55 08.12.2018.

U našem narodu kažu "smijala se sova sjenici da ima veliku glavu".

MX
Mister X
12:15 08.12.2018.

Kad počne podčinjeni da te kaka i srampti pred cijelim svijetom ako si pošten onda češ i ti znati da nešto popšteno kažeš o tome tipu . Tako da je Trump apsolutno u pravu da se brani istim oružijem .Jerer kao god je mislio da je on pametan sam a predsjednik glupan dobio je izravni odgovor.Što nije tipično za demokracije u EU više ono fino i super podmuklo sređuju jedan drugoga po redu . I to odmah pošalju Uskoka da ispita svjedoke koji če pjevati da da da mi smo krali i sve Ivi dali zadnjoj budali !!!! I to je onda svršen čin i bez suda si lopov i luda .... Trump izvrijeđao Tillersona: 'Glup je kao stup, lijen kao trut, nema umne sposobnosti...' Za men kratkoi i jasni odgovor na njegove optužbe............

Avatar Foton
Foton
14:23 08.12.2018.

Tilerson bio uspjesni sef ExxonMobila, najvece kompanije svijeta, a Trump businessman 6 puta bankrotirao i prevario tisuce ljudi. Pa sad, tko je pametniji, sposobniji i posteniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije