Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strašne brojke

Tristo crnih balona za toliko ubijenih žena

baloni
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/5
23.09.2015.
u 11:54

Ne smanjuje se broj žena koje u sigurnim kućama po Hrvatskoj traže pomoć od nasilnih supruga

U zadnjih je deset godina u Hrvatskoj ubijeno čak 300 žena, presudili su im najčešće ljubomorni, pijani supružnici koji su ih godinama maltretirali.

Njima u sjećanje, ali i s naglaskom na sve veći broj žena koje su žrtve nasilja, članice karlovačke Ženske grupe Korak pustile su u zrak 300 crnih balona.

– Broj zlostavljanih žena se ne smanjuje. Naše Sklonište za ženu i djece godišnje primi između 60 i 80 zlostavljanih žena i djece. Situacija nije bolja niti u ostalim gradovima u Hrvatskoj koji imaju skloništa; od Zagreba, preko Siska, Slavonskog broda, Rijeke, do Istre. Broj žena koje trpe i prijavljuju nasilje se ne smanjuje, unatoč tome što imamo dobre zakone, usklađene s onima u Europskoj uniji. No, činjenica je i da Hrvatska još nije potpisala Istanbulsku konvenciju, iako su je potpisale države u našem okruženju, a nisu u EU. Po toj konvenciji bolje se radi sa žrtvama, nasilnika se više kažnjava. Kod nas su žene u situaciji da, i kada prijave nasilje, moraju dokazivati da su žrtve, umjesto da nasilnik dokazuje da nije nasilan – kazala je Mirjana Duduković, predsjednica Ženske grupe Korak pri obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Ističe kako su često primorani žene s djecom koje im dođu u sklonište tražiti pomoć, poslati natrag jer nemaju mjesta. Kako oni, tako i kolege u drugim gradovima. Nažalost, upravo su Karlovac i Kruševo bili zadnja mjesta gdje su supružnici presudili ženama nakon što su ih godinama maltretirali. Samo u prvih šest mjeseci ove godine od 18 ubojstava među bliskim osobama ubijeno je pet žena, a četvero ih je bilo žrtva pokušaja ubojstava.

>> Nasilje nad ženama: Prijavljeno samo jedno od 17 silovanja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije