Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gfk-ovo istraživanje

Treću godinu zaredom SAD zemlja s najboljim imidžem u svijetu

amerika, kip slobode, američka zastava
Reuters/PIXSELL
28.11.2011.
u 14:33

Istraživanje je provedeno u srpnju ove godine i to u 20 razvijenih zemalja te u zemljama koje su u razvoju, a imaju važnu ali različitu ulogu u međunarodnim odnosima i trgovini te poslovnim, kulturnim i turističkim aktivnostima

Prema istraživanju GfK Grupe koja je mjerila imidž 50 država, Sjedinjene Američke Države odnijele su treću godinu zaredom titulu nacije s najboljom ukupnom reputacijom.

Istraživanje je provedeno u srpnju ove godine i to u 20 razvijenih zemalja te u zemljama koje su u razvoju, a imaju važnu ali različitu ulogu u međunarodnim odnosima i trgovini te poslovnim, kulturnim i turističkim aktivnostima. Ukupno je anketirano 20.337 ispitanika, a pitanja su obuhvatila kategorije: izvoz, vladavina, kultura, ljudi, turizam i imigracija te investicije. Rangiranje se temeljilo na prosjecima za svaku pojedinu kategoriju.

Njemačka je zauzela drugu poziciju, dok se Velika Britanija s lanjske četvrte popela na treću poziciju. Četvrto i peto mjesto zauzimaju Francuska i Japan.

Dobroj ocjeni SAD-a pogodovala je burna politička i ekonomska klima u Europi, ali i karakteristike poput ''inovacije'',''mogućnosti'' i ''živosti'', dok su se kao slabosti ove svjetske sile pokazale ''vladavina demokracije'' i ''globalno ponašanje''.

Visokorangirane zemlje većinom pripadaju zapadnim tržišnim ekonomijama, a najvišu poziciju od zemalja u razvoju zauzeo je Brazil koji se smjestio na 20 mjesto ljestvice.

Ključne riječi

Komentara 106

OB
-obrisani-
20:04 28.11.2011.

Kada mozemo biti sigurni da ce neka drzava uci u hiperinflacijski ciklus? Manje vise ,svi strucnjaci se slazu da je to kad drzava pocne posudjivati 40 centi na svaki potroseni dollar...... A USA vec sada posudjuje 42 centa.

DO
DoktorAmer
20:11 28.11.2011.

Amerika, zemlja puna mana i problema, medjutim jos uvijek najbolja u vecini stvari, narocito jer svakom daje priliku, a sto ces ti s tom prilikom, je tvoja briga.

RS
roland_song
18:17 28.11.2011.

koji su odioti istrazivali ovo i kakva je ovo cirkusantska vjest. valda isto ko i cirkus dodjele nobelovih nagrada kad je dobije precjednik potrcko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije