Naslovnica Vijesti Hrvatska

Trebalo je smijeniti cijelu nefunkcionalnu upravu, a ne samo dva njezina člana

Zbog sporne nabave katamarana, a zbog koje je zaratila uprava, podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu
07. prosinca 2018. u 18:46 8 komentara 908 prikaza
Jadrolinija
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Kaznena prijava zbog sumnje u namještanje nabave katamarana, optužnica zbog prijetnje, međusobno nepovjerenje između članova uprave koja zbog toga nije mogla donositi odluke ni o osnovnom funkcioniranju kompanije – sve se to događalo u Jadroliniji u posljednjih nešto više od godine dana otkako je taj hrvatski nacionalni brodar dobio novu upravu, izabranu na javnom natječaju.

Ante Vranješ Bivši član uprave Jadrolinije: 'Smijenjen sam jer sam htio raditi pošteno, smetao sam kolegama...'

Nadzorni odbor Jadrolinije ovaj je tjedan pokušao prekinuti tu mučnu situaciju pa je smijenio dva člana uprave i to, kako je objašnjeno, zbog nefunkcioniranja uprave. Opozvani su Ante Vranješ i Predrag Govorčin, dok je predsjednik uprave David Sopta preživio.

Uprava Jadrolinije međusobno je zaratila zbog nabave katamarana. Vranješ kaže da se protivio toj nabavi zbog brojnih nepravilnosti oko nje, a zbog toga je i podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu. On kao argument da nešto nije bilo uredu s tom nabavom navodi i da je to potvrdila inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Općinsko državno odvjetništvo pak podnijelo je optužnicu protiv Govorčina zbog prijetnje Vranješu koji smatra da je te prijetnje dobio zbog svog raspitivanja o nabavi katamarana. Zbog tih prijetnji Vranješ je odbijao dolaziti na sjednice uprave jer, kako kaže, nije mogao biti u istoj prostoriji s osobom koja mu je prijetila.

Jadrolinijin dobri duh ide u mirovinu

Jadrolinija
1 / 9

A kako on nije dolazio na te sjednice, uprava nije mogla donositi nikakve odluke i to je bio razlog, kako kažu dobro upućeni, zbog čega je NO odlučio smijeniti i Govorčina i Vranješa. Resorni ministar Oleg Butković htio je smijeniti cijelu upravu Jadrolinije još ljetos kad je izbila afera zbog nabave katamarana, ali prema tvrdnjama dobro upućenih, u toj nakani spriječio ga je premijer Andrej Plenković.

Andrej Plenković i Viktor Orban Banski dvori Plenković i Orban o prodaji Ine: Ključno je pitanje cijene

David Sopta, naime, slovi kako njegov izbor za šefa nacionalnog brodara. Sopta je od 2004. do 2006. bio pomoćnik ministra vanjskih poslova i dobri poznavatelji prilika kažu da se njih dvojica znaju još iz tih dana i da su u prijateljskim odnosima. Na čelo Jadrolinije Sopta je došao iz marketinške agencije Real Grupe. On, inače, nema nikakvog iskustva s pomorstvom, većinu karijere proveo je u osiguravateljskim tvrtkama.

Loša situacija u upravi Jadrolinije kulminirala je podizanjem optužnice zbog prijetnje pa je ipak došlo do smjene dva člana uprave, no Plenković, prema tvrdnjama upućenih, i dalje nije dao da se dira Soptu. Iz Jadrolinije su nam jučer poručili da Sopta ne želi komentirati smjenu Vranješa i Govorčina jer je to odluka Nadzornog odbora te da je on sad fokusiran na poslovanje tvrtke. Ne želi se pritom osvrtati na izjave Vranješa jer smatra, kako su nam prenijeli, da medijski prostor nije mjesto za tako nisku razinu rasprave.

Anamarija Musa Antikorupcijski programi Popis kandidata za direktore treba objaviti

Govorčin je za člana uprave Jadrolinije bio izbor, prema tvrdnjama upućenih, državne tajnice za more Maje Markovčić Kostelac. On je na tu funkciju došao iz tvrtke Adriatic Shipbrokers. Vranješ, koji je u Jadroliniju došao s mjesta menadžera u BKS banci, bio je izbor ministra Butkovića koji je unatoč tome ipak htio smijeniti cijelu upravu pa tako i Vranješa kojeg je, kažu nam sugovornici, površno poznavao otprije.

Predsjednik i dva člana uprave te državne kompanije koja ima gotovo milijardu kuna godišnjih prihoda izabrani su putem javnog natječaja. Koji je očito bio samo forme radi javni, kao i u slučaju drugih državnih tvrtki. A takve članove uprave onda je teško i smijeniti bez obzira na to koliko se njihov izbor pokazao pogrešnim i štetnim za kompaniju.

Pogledajte video kaosa u Saboru:

[video: 28229 / ]
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Stimy
  Stimy:

  A koji javni natječaj od ikada nije samo forme radi?

 • Deleted user:

  Na fakultetima ispiru mozak , od mladog čovjeka naprave zlo. Od idealiste dobijemo praktično pljačkaša za tuđe interese u našim državnim firmama. Taj s faksom misli ma briga me meni je dobro

 • kingfisher7:

  ..jeli na pomolu uništenje još jedne, nekada uspješne firme. ...ništa me ne bi čudilo nakon što sam sve vidio zadnjih 27 godina.. ...