Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi bonton na Jadranu

Trebaju li turizmu novčane kazne za golotinju kakve su uveli Novalja i Dubrovnik

Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL
1/3
08.05.2016.
u 21:45

U Novalji su odlučili uvesti red prije tri godine. I nisu požalili. Gostiju nikad više, inzistiraju na pravilima, ali ne i na kaznama

U našoj zemlji, koja je nekad bila perjanica nudizma, prvo je s plaža lagano iščezao topless, a sad je na red došlo i kažnjavanje nedolično (raz)odjevenih turista. Crtu je ovaj put povukao Dubrovnik. Gosti bez odjeće, dijela odjeće ili u kupaćim kostimima nisu više dobrodošli u povijesnoj jezgri Grada. Oni koji na Stradun zalutaju tako raskomoćeni platit će ili odmah tisuću kuna, dakle koliko i za prolazak na crveno, ili naknadno 2500 kuna. Budi li se to na našoj obali neki novi konzervativizam ili jednostavno treba biti odlučan u tome da i na odmoru postoji bonton, može se raspravljati.

Ipak prednost upozorenju

No, ima nešto i u jednom od kiselih komentara kojima je popraćena odluka dubrovačkih gradskih vlasti: Znači, krasti se može, ali ako ti izviri gola guza, nadrapaš?!
Istine radi, nisu Dubrovčani prvi posegnuli za tom mjerom. Prije tri godine i u Novalji na Pagu, suočeni s time da se golotinja i alkohol prelijevaju izvan Zrča, odlučili su uvesti red. I nisu požalili. Gostiju nikad više, na pravilima inzistiraju, ali ne i na kaznama.

– Uglavnom prvo pristojno upozorimo, a gosti u pravilu bez problema prihvate što im se kaže. Najčešće je riječ o ispijanju alkohola na javnim mjestima ili golotinji. Kazne su 500 kuna, ali rijetko ih naplaćujemo jer nije svrha punjenje općinskog proračuna kaznama, nego održavanje pristojnosti i reda. U Novalji u špici u danu bude i pedesetak tisuća ljudi, a mi po sezoni naplatimo tristotinjak kazni – ilustrira Miroslav Kolobarić iz novaljske komunalne službe.

Za mekši pristup su, recimo, i na Hvaru, gdje se domaćini također suočavaju s mladeži koja u potrazi za zabavom prelazi granice pristojnog ponašanja i odijevanja. – O kaznama ne razmišljamo, to je drastično. Mi imamo ploče da se u grad ne može u kupaćim kostimima, a one koji se toga ne drže komunalni redar diskretno upozori. U ozbiljnijim situacijama redarima pomaže i policija, a ove ćemo godine i pojačati komunalnu službu – kazuje naša sugovornica iz hvarske gradske uprave.

Swinganja više nema

Kažnjavanje turista nije simpatično ni Rovinjcima, koji su se godinama borili sa swinganjem na jednoj od gradskih plaža. Uveli su zaštitare koji od 1. srpnja javni red čuvaju svakodnevno do 17 sati. – Swingera je neusporedivo manje, po danu vlada red, a ne možete znati što tko noću radi u nekom kutku. Imamo ploče na kojim piše da nije dopušteno ništa što bi remetilo mir i osjećaje drugih građana, po potrebi se i upozorava, ali o kaznama se nije razmišljalo. One nekako i ne idu uz turizam – smatra rovinjski komunalni redar. Dok se na našim plažama može naći, recimo, i ploča s prekriženim muškim parom, drugi zarađuju na slobodnijim ili naprosto drugačijem životnom stilu svojih gostiju.

Grčki Mikonos poznat je kao gay friendly, a svjetska meka za istospolne parove je čak i katolička Argentina. – U pravilu se gostima toleriraju njihove navike na odmoru, Španjolska je među najliberalnijima na Mediteranu. Više od 30 godina vodič sam i dobro poznajem i Grčku, Tursku, Egipat, Tunis... Nikada nisam čula da je itko platio kaznu zbog odjeće. Pravila postoje, ne može se u sakralne objekte, muzeje... razgolićen, ali domaćini za one koji dođu neprilično odjeveni imaju nešto da se zaogrnu – poentira Iva Brebrić, Atlasov turistički vodič.

>> Grabar-Kitarović posljednji dan rada njezinog ureda u Zadarskoj županiji završava na otoku Pagu

Trebaju li turizmu novčane kazne za golotinju?

Komentara 54

CH
Challenger
22:01 08.05.2016.

Plaže za liberarne, plaže za konzervativne ali po gradu minimum pristojnosti! Kupaći kostimi su ipak samo lipo donje rublje i nije pristojno u njemu hodat po mistu!

Avatar vitez
vitez
22:39 08.05.2016.

Potoji kultura odjevanja.Ukoliko pogazimo vlastite običaje, kulturu u ime novca i boga turizma...propali smo kao narod bez identiteta

Avatar serafina
serafina
22:46 08.05.2016.

Treba dozvoliti da idu goli po gradu i da mogu piškiti i kakiti po parkovima ili haustorima. Plaže trebaju biti sve svinger i tako će biti zadovoljna većina koja je glasovala protiv zabrane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije