Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije mu prošlo

Tražio od države 70.000 kuna naknade za loše uvjete u zatvoru

lepoglava
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
28.01.2019.
u 10:49

'Zatvornik je mogao rezbariti, svirati tamburicu, glumiti ili raditi u novinarskoj sekciji'

Općinski sud u Čakovcu odbio je tužbeni zahtjev bivšeg zatvorenika Kaznionice u Lepoglavi Stjepana K. iz Pribislavca pokraj Čakovca koji je od države tražio 70.000 kuna naknade štete zbog loših i nečovječnih uvjeta u zatvoru.

Stjepan K. će morati nadoknaditi trošak parnice u iznosu od 22.000 kuna.

Zaposlenici Kaznionice svjedočili su da je smještaj odgovarao zdravstvenim, higijenskim i klimatskim prilikama. Zatvorenik je mogao je koristiti zajednički sanitarni čvor i kupaonicu u kojoj mu je bila dostupna bila hladna i topla voda. Za vrijeme izdržavanja kazne radio je u radionici u kojoj je također mogao koristiti WC.

Svaki od zatvorenika svakodnevno može iskoristiti i tri sata hodanja ili vježbanja na zraku u dvorištu, a na zrak mogu i za vrijeme polusatnog gableca.

Sud je povjerovao navodima zaposlenika koji su rekli da je Stjepan K. nesmetano mogao provoditi slobodno vrijeme u okviru svojih potreba, sudjelovanjem u literarnim ili likovnim skupinama, kao i zadovoljiti čitalačke zahtjeve s obzirom da Kaznionica ima oko 8000 knjiga.

Tu je, kako su naveli, i mogućnost rezbarenja, igranja šaha, učenja u informatičkoj sekciji, glume, sviranja tamburice ili rada u novinarskoj sekciji. Odbačeni su i prigovori na hranu. Prema dnevnom rasporedu, tužitelj je imao doručak u 7.30 sati, međuobrok u 10, ručak u 13 sati i večeru u 19 sati.

>> Kako građani nezakonito smanjuju račune za plin i struju

Komentara 3

HL
Hladan
14:09 28.01.2019.

22.000 kn sudskih troškova??!!!! Pa je li se to sudjenje održalo u Australiji kad je sve toliko koštalo?!!

MO
modovisisajteMaraschino
16:10 28.01.2019.

tužio državu jer je morao raditi u zatvoru....

Avatar navijač
navijač
11:13 28.01.2019.

Treba ga još dobro nalupat, za takve bi trebalo uvesti prisilni rad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije