Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARSEN BAUK

'Tražimo sjednicu na kojoj bi tema bila politički pritisak na rad Povjerenstva'

Arsen Bauk
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
31.05.2019.
u 13:57

Nakon što je premijer zatražio izuzeće predsjednice Povjerenstva iz odlučivanja o njegovom predmetu, Bauk je ustvrdio kako nigdje u propisima nije propisano koje je tijelo nadležno da donese odluku o izuzeću.

Oporbeni članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav sljedeći tjedan tražit će sazivanje sjednice zbog neprimjerenog političkog pritiska vladajućih na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, najavio je danas predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk. Nakon što zahtjev upute, predsjednik Odbora Željko Reiner dužan je sazvati sjednicu u roku od osam dana.

- Napravili smo konzultacije unutra opozicije i ocijenili smo da najnoviji događaji zahtijevaju od nas da zatražimo tu poslovničku mogućnost, s potpisima najmanje šest članova Odbora za Ustav da se sazove sjednica na kojoj bi tema bila politički pritisak na rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa – rekao je Bauk.

Nakon što je premijer Andrej Plenković zatražio izuzeće predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković iz odlučivanja o njegovom predmetu, odnosno odlučivanja o njegovom eventualnom sukobu interesa u procesu donošenja lex Agrokora, Bauk je ustvrdio kako nigdje u propisima nije propisano koje je tijelo nadležno da donese odluku o izuzeću.

- Ako je to zakonska praznina što ćemo vječno čekati da netko odluči hoće li se predsjednica izuzeti ili ne – pita se Bauk. Nije vidio odluku Upravnog suda prema kojoj se Nataša Novaković trebala izuzeti iz odlučivanja u slučaju Martine Dalić, jer je radila u HUP-u kojeg je financirao i Ivica Todorić.

- Nisam vidio tu presudu, ako je Upravni sud, iako nepravomoćno, dao uputu kako treba postupati onda neka se tako postupi. Do tada nemamo striktnog propisa osim u jednom članku pravilnika o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da su članovi povjerenstva to dužni sami ocijeniti trebaju li otkloniti svoj rad u nekom predmetu ili ne – odgovorio je Bauk na pitanje treba li Upravni sud odlučiti o izuzeću Novaković u predmetu premijera Plenkovića, kao što je odlučilo u slučaju Martine Dalić.

Da je na mjestu Nataše Novaković, Bauk je ustvrdio kako bi on prepustio ostalim članovima da donesu odluku o eventualnom izuzeću jer bi se time spriječila procesna zlouporaba i čekanje.

Komentara 5

AM
AMD------------------------
14:06 31.05.2019.

bauk i stazic su istoga svjetonazora ? ili ?

NE
Neo001
16:20 31.05.2019.

Kada će i tko sazvati sjednicu na kojoj bi bila tema o procesuiranju najzločinačkije partije na tlu Europe, na čelu sa monstrumom titom

DU
Deleted user
23:09 31.05.2019.

Takozvano "povjerenstvo" je takva sprdačina da veća sprdačina niti ne može biti. Danas se bivša predsjednica "povjerenstva" hvali kako je odluke donosila politički a ne ni neutralno ni pravno - onda je sve jasno. Danas je je to isto .ranje - drugo pakovanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije