Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Tražimo sjednicu na kojoj bi tema bila politički pritisak na rad Povjerenstva'

Nakon što je premijer zatražio izuzeće predsjednice Povjerenstva iz odlučivanja o njegovom predmetu, Bauk je ustvrdio kako nigdje u propisima nije propisano koje je tijelo nadležno da donese odluku o izuzeću.
31. svibnja 2019. u 13:57 5 komentara 230 prikaza
Arsen Bauk
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Oporbeni članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav sljedeći tjedan tražit će sazivanje sjednice zbog neprimjerenog političkog pritiska vladajućih na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, najavio je danas predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk. Nakon što zahtjev upute, predsjednik Odbora Željko Reiner dužan je sazvati sjednicu u roku od osam dana.

Zagreb: Odgođena odluka Povjerenstva za sukob interesa, Plenković zatražio izuzeće šefice Proceduralni manevar Premijer spriječio odluku o vlastitom sukobu interesa u slučaju lex Agrokor

- Napravili smo konzultacije unutra opozicije i ocijenili smo da najnoviji događaji zahtijevaju od nas da zatražimo tu poslovničku mogućnost, s potpisima najmanje šest članova Odbora za Ustav da se sazove sjednica na kojoj bi tema bila politički pritisak na rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa – rekao je Bauk.

Nakon što je premijer Andrej Plenković zatražio izuzeće predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković iz odlučivanja o njegovom predmetu, odnosno odlučivanja o njegovom eventualnom sukobu interesa u procesu donošenja lex Agrokora, Bauk je ustvrdio kako nigdje u propisima nije propisano koje je tijelo nadležno da donese odluku o izuzeću.

Sabor Branko Bačić: Novaković je imenovao Sabor, nije postavljena da odlučuje 'in favore' HDZ-a

- Ako je to zakonska praznina što ćemo vječno čekati da netko odluči hoće li se predsjednica izuzeti ili ne – pita se Bauk. Nije vidio odluku Upravnog suda prema kojoj se Nataša Novaković trebala izuzeti iz odlučivanja u slučaju Martine Dalić, jer je radila u HUP-u kojeg je financirao i Ivica Todorić.

- Nisam vidio tu presudu, ako je Upravni sud, iako nepravomoćno, dao uputu kako treba postupati onda neka se tako postupi. Do tada nemamo striktnog propisa osim u jednom članku pravilnika o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da su članovi povjerenstva to dužni sami ocijeniti trebaju li otkloniti svoj rad u nekom predmetu ili ne – odgovorio je Bauk na pitanje treba li Upravni sud odlučiti o izuzeću Novaković u predmetu premijera Plenkovića, kao što je odlučilo u slučaju Martine Dalić.

Ministri Marić i Tolušić o Nacionalnom programu reformi rok od 15 dana Tolušić ispravio 'nepreciznosti' u kartici: Očitovat ću se Povjerenstvu

Da je na mjestu Nataše Novaković, Bauk je ustvrdio kako bi on prepustio ostalim članovima da donesu odluku o eventualnom izuzeću jer bi se time spriječila procesna zlouporaba i čekanje.

s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • ------------------------------:

    bauk i stazic su istoga svjetonazora ? ili ?

  • Neo001:

    Kada će i tko sazvati sjednicu na kojoj bi bila tema o procesuiranju najzločinačkije partije na tlu Europe, na čelu sa monstrumom titom

  • Deleted user:

    Takozvano "povjerenstvo" je takva sprdačina da veća sprdačina niti ne može biti. Danas se bivša predsjednica "povjerenstva" hvali kako je odluke donosila politički a ne ni neutralno ni pravno - onda je sve jasno. Danas je je to isto .ranje - drugo pakovanje.