Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Traži se novi ravnatelj Državne ergele nakon afere 'lipicanac'

Osoba koja želi voditi Ergelu treba imati hrvatsko državljanstvo, završen studij agronomske ili veterinarske struke, radno iskustvo u struci od najmanje pet godina, treba znati jedan strani jezik i rad na računalu, imati iskustvo u vođenju ili rukovođenju i iskustvo u timskom radu
25. siječnja 2019. u 07:48 2 komentara 297 prikaza
Državna ergela
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Upravno vijeće Državne ergele Đakovo i Lipik raspisalo je javni natječaj za izbor i imenovanje novog ravnatelja Ergele nakon što je bivši, zbog afere 'lipicanac', nedavno podnio ostavku nakon samo godine i pol mandata.

Mirko Damjanović Podletio pod vlak Ravnatelj podnio ostavku, krim policija upala u đakovačku ergelu

Bivši je ravnatelj, kako su pisali mediji, za svog sina,  preko zimskih školskih praznika, 'posudio', odnosno zakupio, konja s Ergele, no na konja je naletio vlak i usmrtio ga, ravnatelj je podnio ostavku, a u cijeli se slučaj uključila i policija istražujući kako je konj podletio pod vlak.

Osoba koja želi voditi Ergelu treba imati hrvatsko državljanstvo, završen studij agronomske ili veterinarske struke, radno iskustvo u struci od najmanje pet godina, treba znati jedan strani jezik i rad na računalu, imati iskustvo u vođenju ili rukovođenju i iskustvo u timskom radu. Uvjet je i da protiv te osobe nije pokrenuta istraga odnosno da se ne vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti.

Ravnatelja, na razdoblje od četiri godine, imenuje Upravno vijeće Ergele na prijedlog ministra poljoprivrede, a ista osoba može se ponovno izabrati. Prijave na natječaj podnose se 15 dana od objave natječaja u Narodnim novinama (tiskano izdanje nosi datum 23. siječnja), dnevnom listu i internetskim stranicama Ergele. Prijave se šalju preporučeno poštom na adresu Državne ergele Đakovo i Lipik.

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede Podletio pod vlak Tolušić o uginuću lipicanca s đakovačke ergele: Glupa je priča, istražujemo je

Uzgoj od početka 19. stoljeća, konja moguće zakupiti

Ergela Đakovo osnovana je 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja, koja predstavlja neprocjenjivu vrijednost i značaj za grad Đakovo, Slavoniju i cijelu Hrvatsku.

Konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća.

Danas kao Državna ergela Đakovo, za uzgoj konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Osim uzgoja i selekcije, Ergela se bavi i dresurom konja čija kvaliteta se potvrđuje na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu.

nova grla kravat pukovnije Osam konja iz naše ergele prošlo je pravu vojnu dresuru

Osim svoje osnovne djelatnosti očuvanja genetskog potencijala lipicanske pasmine, vrlo veliki značaj ima turistička djelatnost ergele koja je zbog svoje atraktivnosti postala nezaobilazno odredište turističkih posjeta u Đakovo, Slavoniju, ali i Hrvatsku, ističe Ergela na svojim stranicama.

Da zakup, odnosno, 'posudba' nije neuobičajen, iščitava se s web stranice Ergele koja donosi brojne informacije i fotografije o Ergeli i njenim konjima, pa i Pravilnik o zakupu. Dostupne su fotografije i podatci o desetak konja koji su u zakupu, te ime i prezime, adresa i broj telefona zakupnika.

Pogledajte i video o zanimljivim hrvatskim prezimenima:

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    ravnatelj mora imati barem 20 svojih konja, biti poznat i priznat u konjogojstvu, bar neku titulu prvaka u konjičkom sportu ili jači gazda u klaonici konja. sve ostalo je bezveze i imenevonje ljudi bez ikakvog iskustva na ovakvu funkciju! i ... prikaži još! da, barem jednom mora odraditi osjemenjivanje kobile, bez toga nije kvalificiran za šefa ergele. jer ako nije radio praktični rad u produžetku linije lipicanera, onda osim čistiti gnoj i sušiti sijeno nema što rditi blizu konja.

  • kusstjepan:

    hdz clanstvo pokriva sve potrebne kvalifikacije .....!