Naslovnica Vijesti Svijet

Travničani 'pomeli' 2160 ćevapa u lepinji od 1,5 metara za 15 minuta

Ćevabdžinica Hari za rođendan gradu Pola sata je bilo potrebno djelatnicima u kultnoj travničkoj ćevabdžinici Hari da pripreme, u povodu rođendana svoga grada, najveću porciju ćevapa svih vremena u Bosni i Hercegovini čime su Travnik pozicionirali kao opasnu konkurenciju banjalučkim ili sarajevskim ćevapima
22. ožujka 2019. u 13:06 1 komentara 2907 prikaza

Sarajevski ili banjalučki – pitanje je sad. Na pitanje gdje se jedu najbolji ćevapi, nemoguće je dobiti jednoznačan odgovor. Međutim, na “ćevapomapi” često se zaboravlja Travnik koji svojom scenom omiljenih mesnih zalogajčića opasno konkurira dvama metropolama ćevapa. Jučer je tako gradić u središnjoj Bosni pokazao da Travničani jedu, po njima najukusnije, ali u cijeloj Bosni i Hercegovini najveće porcije ćevapa.

Prijestolnica ćevapa I nas u Sarajevu napadaju hamburgeri i kebabi, ali dobar ćevap uvijek se traži

U povodu obilježavanja Dana općine Travnik, kultna gradska ćevabdžinica Hari u trideset je minuta pripremila porciju od 2160 ćevapa koje su složili u lepinju, “polivenu” dakako, promjera metar i pol. Bilo je to dovoljno za tristo ljudi koji su ovu gigantsku porciju “pomeli” za svega petnaest minuta. Osim što su vlasnici Harija svojim sugrađanima na zbilja originalan način priredili trpezu kojom su proslavili rođendan svoga grada u punom bogatstvu njegovih iskonskih mirisa i okusa, ovim su rekordnim pothvatom htjeli promovirati ćevape kao tradicionalno bosanskohercegovačko jelo.

Ujedno je to bila prilika za brendiranje travničkih ćevapa u okviru brendiranja tradicionalne kuhinje Bosne i Hercegovine, a na istu temu je poslije bogate gozbe kod domaćina u ćevabdžinici održano i predavanje. Inače, Harijevi ćevapi često osvajaju visoke pozicije na svjetskim top listama najboljih jela, a već nekoliko puta su nominirani na listi najboljih jela internetske stranice „TasteAtlas-World food atlas“ koja rangira najbolje svjetske delicije. Početkom godine, u izboru između sto najboljih jela iz cijeloga svijeta, ćevapi su zauzeli respektabilnu drugu poziciju.  

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas