Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagradili doprinos

Tko su zaslužni građani? Rokeri, sportaši i umjetnici dobili stanove

'17.02.2012., Zagreb - Domjenak nakon zavrsetka premijernog prikazivanja filma \'U zemlji krvi i meda\', redateljice Angeline Jolie. Damir Urban i Milica Czerny. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'
1/5
02.09.2012.
u 11:04

Svaki grad ima pojedince koji su svojim angažmanom i radom pridonijeli ugledu i prepoznatljivosti grada u kojem žive. Kroz profile onih koji su priznanje dobili u obliku gradskih kvadrata, vidljiv je i svojevrstan imidž pojedinog grada

Imidž gradova ogleda se i u tome koga gradska uprava vidi kao zaslužne građane pa im dodjeljuje gradske stanova. U Rijeci će se na popisu povlaštenih najmoprimaca naći rokeri, u rasadniku sportaša Splitu sportaši, a u Osijeku, s jakim HNK, umjetnici.

Urbani stil

U gradskom stanu živi kultni umjetnik Damir Urban, sasvim očekivano za Rijeku, grad s najjačom rokerskom scenom u Hrvatskoj, baš kao i Zoran Prodanović Prlja iz legendarnog Leta 3. Obojica su simboli urbanog stila kojim se taj grad osobito diči, pa nije čudo da ih se tretira kao zaslužne građane. To je svojedobno bio i pokojni kardiolog Ognjen Šimić, sve dok nije osuđen zbog primanja mita. Sudila mu je sutkinja Ika Šarić, koja također živi u gradskome stanu. "Čelična lady" riječke sudnice izrekla je neke od najstrožih kazni u hrvatskoj praksi. Generala Mirka Norca osudila je na sedam godina, Ognjena Šimića na devet godina zatvora, a iza rešetaka je na 40 godina pospremila okrutnog trostrukog ubojicu Ivana Dvorskog. U gradskom stanu je i streljačica Snježana Pejčić, osvajačica brončane medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu i peta iz Londona.

Zlatni olimpijci, braća Siniša i Nikša Skelin koriste gradske kvadrate u Splitu, kao i njihov kolega Igor Boraska. Svi se još sjećaju Nikolaja Pešalova, Bugarina koji je za Hrvatsku osvojio dvije olimpijske medalje u dizanju utega. Split mu je dodijelio stan, ali Pešalov u njemu nikad nije živio. No, osim sportaša, Split vodi brigu i o zaslužnicima s drugih područja. U gradskom je stanu od 50-ak kvadrata Božo Majstorović, bivši ravnatelj Galerije umjetnina. Glumac splitskog HNK Nikola Ivošević također je dobio stan, kao i Tonči Banov iz splitske Opere. Gradski kvadrati pripali su i Mariji Erceg, umirovljenoj novinarki Hine. Liječnike KBC-a Split Ninoslava Ištvanića i Dalibora Leticu u Split je doveo bivši ravnatelj Duje Marasović i isposlovao im stanove. Dobila ga je i Amara Trgo, sutkinja Županijskog suda.

Ugovori o najmu

Na popisu zaslužnih u Osijeku operni je pjevač iz HNK Berislav Puškarić i njegov kolega s kazališnih dasaka Igor Šimonji. Za ukupno 804 stana gradska uprava ima sklopljene ugovore o najmu, a u njih tek osam su zaslužni građani. U ostalima su dom našli socijalno ugroženi, branitelji i ratni vojni invalidi. Posljednji se zaslužni građanin, kuglač Mario Mušanić, uselio 2009. godine. Gradski je stan svojedobno bio adresa i veslačici Mirni Rajle Brođanac, no ona se u međuvremenu iselila. Osijek je prije dvije godine potresla afera kada se otkrilo da je bivša pročelnica za komunalno-stambeno gospodarstvo i promet Đurđica Krahulec sama sebi dodijelila gradski stan.

Komentara 36

AL
alapača
11:17 02.09.2012.

dajte im knjigu i plaketu 'zaslužnog', stanove unajmljujte ljudima u nevolji sirotinje. gade mi se te privilegije.

DU
Deleted user
11:21 02.09.2012.

Rokeri i suci. Pa oni bi trebali biti NEOVISNI a ne ZASLUŽNI.

SJ
sjekira77
11:16 02.09.2012.

Sp***ja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije