Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI POZNAT SIMBOL

Tko je bio Hrvat koji je stvorio Kuću koja pleše? Obitelj prosovjetskih komunista spojio je Hruščov, urgirao kod Tita

01.10.2022.
u 11:08

Prije sedamdesetak godina, Prag je bio utočište neobičnoj skupini ljudi – bili su to komunisti iz Jugoslavije, njih oko 150, koji su u sukobu između Tita i Staljina stali na stranu sovjetskog diktatora te maštali o tome da će se Jugoslavija vratiti u istočni blok, a oni preuzeti vlast. Od toga na koncu nije bilo ništa jer se Tito pomirio sa Staljinovim nasljednikom Nikitom Hruščovom, koji mu je 1955. pokorno došao u Beograd, i do kraja života pazio da se više ne ponovi sukob sa SSSR-om iz 1948. Praška skupina emigranata u takvoj je konstelaciji snaga postala suvišna, no nekoliko desetljeća kasnije u Pragu se pojavila vidljiva i globalno poznata posljedica njezina postojanja. Radi se o zgradi na obali Vltave koja izgledom podsjeća na plesni par pa nosi naziv Kuća koja pleše (na češkom Tančící dům). Idejni je začetnik te neobične građevine, simbola suvremenog Praga i njegove najpoznatije novije znamenitosti, Hrvat Vlado Milunić koji ju je i projektirao zajedno sa svjetski poznatim kanadsko-američkim arhitektom Frankom Gehryjem.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar HrvatskiZmaj
HrvatskiZmaj
12:22 01.10.2022.

Kakav im um takva im i zgrada. Košmar.

IM
IME99
15:46 02.10.2022.

Prekrasan Hotel (Doncici Hotel) . Imao sam i srecu biti par dana u njemu. Prag je preljep grad i isplati se pogledati ga.

MA
Matkovic
12:29 01.10.2022.

Zgrada je prelepa, dva puta sam bio u pragu i oba puta sam je video.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?