Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKI RIZIK

Tisuće pritvorenih pripadnika Islamske države u Siriji su "tempirana bomba" - dužnosnik State Departmenta

SDF
Foto: MUHAMMAD HAMED/REUTERS/PIXSELL
12.11.2019.
u 23:06

Islamska je država izgubila skoro sav svoj teritorij u Iraku i Siriji. Njezin bivši čelnik Abu Bakr al-Baghdadi ubijen je u američkom napadu prošli mjesec.

Oko 10.000 pritvorenih pripadnika Islamske države i njihove obitelji u logorima u sjeveroistočnoj Siriji predstavljaju veliki sigurnosni rizik, rekao je utorak visoki dužnosnik State Departmenta, mada je milicija sirijskih Kurda saveznica Sjedinjenih Država potpuno sposobna čuvati ih.  

"To nije posebno sigurna situacija", rekao je dužnosnik novinarima u konferencijskom telefonskom razgovoru. "To je tempirana bomba koja otkucava imati  većinu od 10.000 zatvorenika od kojih su mnogi strani borci", rekao je on i ponovio stajalište Washingtona da ih treba vratiti u zemlje iz kojih su došli.

Islamska je država izgubila skoro sav svoj teritorij u Iraku i Siriji. Njezin bivši čelnik Abu Bakr al-Baghdadi ubijen je u američkom napadu prošli mjesec. Svjetski čelnici su pozdravili njegovu smrt, ali su sigurnosni stručnjaci upozorili kako skupina, koja je počinila grozote protiv vjerskih manjina i užasnula većinu muslimana, ostaje sigurnosna prijetnja u Siriji i izvan nje.

Saveznici su se brinuli da bi militantni Islamske države mogli pobjeći tijekom napada Turske na miliciju sirijskih Kurda koja je zatočila tisuće boraca te skupine i ima u logorima desetke tisuća članova njihovih obitelji.

"Imamo puno povjerenje u sposobnost SDF-a da osigura sve objekte za pritvor u kojima drži te ljude i održavati logor al-Hol, ali opet, ne želimo ništa od toga izložiti riziku iz bilo kojih humanitarnih, protuterorističkih ili drugih razloga", rekao je dužnosnik. 

Komentara 4

DD
dr dragon
23:54 12.11.2019.

islamisti bi poubijali sve nevjernike ne razumijem zašto im ne vratiti istom mjerom i nebi bilo nikakvih problema !? ovako prijetnja uvijek postoji

DD
dr dragon
23:54 12.11.2019.

islamisti bi poubijali sve nevjernike ne razumijem zašto im ne vratiti istom mjerom i nebi bilo nikakvih problema !? ovako prijetnja uvijek postoji

LU
lukathereem
07:26 13.11.2019.

Pustite ih nisu oni tako loši

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije