Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Tisuće pritvorenih pripadnika Islamske države u Siriji su "tempirana bomba" - dužnosnik State Departmenta

Islamska je država izgubila skoro sav svoj teritorij u Iraku i Siriji. Njezin bivši čelnik Abu Bakr al-Baghdadi ubijen je u američkom napadu prošli mjesec.
12. studenoga 2019. u 23:06 4 komentara 583 prikaza
SDF
Foto: MUHAMMAD HAMED/REUTERS/PIXSELL

Oko 10.000 pritvorenih pripadnika Islamske države i njihove obitelji u logorima u sjeveroistočnoj Siriji predstavljaju veliki sigurnosni rizik, rekao je utorak visoki dužnosnik State Departmenta, mada je milicija sirijskih Kurda saveznica Sjedinjenih Država potpuno sposobna čuvati ih.  

Ilustracija ISPALJENE RAKETE Oglašena zračna opasnost u Tel Avivu nakon ubojstva čelnika Islamskog džihada

"To nije posebno sigurna situacija", rekao je dužnosnik novinarima u konferencijskom telefonskom razgovoru. "To je tempirana bomba koja otkucava imati  većinu od 10.000 zatvorenika od kojih su mnogi strani borci", rekao je on i ponovio stajalište Washingtona da ih treba vratiti u zemlje iz kojih su došli.

Islamska je država izgubila skoro sav svoj teritorij u Iraku i Siriji. Njezin bivši čelnik Abu Bakr al-Baghdadi ubijen je u američkom napadu prošli mjesec. Svjetski čelnici su pozdravili njegovu smrt, ali su sigurnosni stručnjaci upozorili kako skupina, koja je počinila grozote protiv vjerskih manjina i užasnula većinu muslimana, ostaje sigurnosna prijetnja u Siriji i izvan nje.

Sestra i rođaci Al-Baghdadija uhićeni i njezin suprug te snaha Turska zarobila sestru bivšeg vođe Islamske države Al-Baghdadija

Saveznici su se brinuli da bi militantni Islamske države mogli pobjeći tijekom napada Turske na miliciju sirijskih Kurda koja je zatočila tisuće boraca te skupine i ima u logorima desetke tisuća članova njihovih obitelji.

"Imamo puno povjerenje u sposobnost SDF-a da osigura sve objekte za pritvor u kojima drži te ljude i održavati logor al-Hol, ali opet, ne želimo ništa od toga izložiti riziku iz bilo kojih humanitarnih, protuterorističkih ili drugih razloga", rekao je dužnosnik. 

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • dr dragon:

    islamisti bi poubijali sve nevjernike ne razumijem zašto im ne vratiti istom mjerom i nebi bilo nikakvih problema !? ovako prijetnja uvijek postoji

  • dr dragon:

    islamisti bi poubijali sve nevjernike ne razumijem zašto im ne vratiti istom mjerom i nebi bilo nikakvih problema !? ovako prijetnja uvijek postoji

  • lukathereem:

    Pustite ih nisu oni tako loši