Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv nasilja

Tisuće 'crvenih marama' prosvjedovale u Parizu: 'Da demokraciji, ne revoluciji'

Prosvjed crvenih marama u Parizu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
27.01.2019.
u 21:55

Mnogi među "crvenim maramama" kažu da odobravaju neke zahtjeve "žutih prsluka", ali ne prihvaćaju nasilje "protiv institucija"

Oko 10.500 "crvenih marama", po procjeni pariške policije, u nedjelju je u francuskoj prijestolnici unatoč kiši "branilo demokraciju i ustanove" nakon nasilja koje je obilježilo prosvjede "žutih prsluka" zadnjih tjedana.

Francuske i nekoliko europskih zastava moglo se vidjeti u povorci koja je izvikivala "Da demokraciji, ne revoluciji" i u kojoj su neki sudionici nosili majice s natpisom "Volim svoju republiku" i "Zaustavite nasilje".

Prosvjed crvenih marama u Parizu
1/9

Odaziv odgovara predviđanjima organizatora tog "Republikanskog hoda za slobodu" koji su očekivali "najmanje" 10.000 ljudi.

Po riječima Laurenta Souliea, inicijatora hoda, prosvjednici su odgovorili na poziv upućen "tihoj većini koja se već deset tjedana skriva kod kuće".

Smjerao je na prosvjede "žutih prsluka" koji svake subote prosvjeduju protiv socijalne i porezne politike vlade i koje su obilježili nasilje i sukobi s policijom.

Mnogi među "crvenim maramama" kažu da odobravaju neke zahtjeve "žutih prsluka", ali ne prihvaćaju nasilje "protiv institucija".

U subotu je 4.000 "žutih prsluka" prosvjedovalo u Parizu, jedanaestog tjedna prosvjednog pokreta.

Organizatori hoda kažu da nisu ni protiv "žutih prsluka" niti daju potporu predsjedniku Emmanuelu Macronu već su ustali u obranu Republike.

Pogledajte kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina:

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
22:12 27.01.2019.

hhha ;;;; democrajij , samo zobici mogu da vjeruju da je francuska demokratska zemlja , zbog te rijeci sam dosao u ovu podanu zemlju ... ona je sve ali ne ono sto pokusava da proda svijetu i i svom narodu prevarenom . ti koji su prosvjedovali dans su placenici , niti su bili matrakirani od policije niti gazirani , jedna nojvobicnija farsa ,

DU
Deleted user
22:22 27.01.2019.

dobili su caj i kuvano vino od policajaca , i nije se pucalo kao i gnjevne izmucene i ponizene francuze koji nemaju od cega da zive , fuj

Avatar nekakav
nekakav
09:30 28.01.2019.

macronovi plaćenici krenuli. crveni, žuti, uskoro i zeleni, pa crni, plavi... namjera je jasna, uništiti žute prsluke i utopiti ih u moru 'prosvjednika'! ali, eu izbori su jako jako blizu. i žuti će nekog ugurati, možda i puno više njih. u svakom slučaju, macronu se loše piše, nema podršku nigdje kod birača, samo u medijima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije