Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Došla do diplome srednje škole u manje od tri tjedna i to za vrijeme praznika

U istraživačkom pothvatu novinarka Žurnala otkrila je kako se u susjednoj Bosni i Hercegovini do diplome može doći u manje od tri tjedna.
04. siječnja 2019. u 14:00 80 komentara 18060 prikaza
Sanski most
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Točno 17 dana trebalo je novinarki Žurnala Azri Omerović da stekne diplomu srednje medicinske škole u Sanskome Mostu koja vrijedi u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj Europskoj uniji.

Davorka Budimir PROVJERA POTPISA Osjećamo se prevarenima, korupcija je najveći hrvatski problem

Žurnal piše da je sve počelo sredinom prosinca kada su u posjed dobili dokumentaciju policijskih i pravosudnih organa u kojima je bilo navedeno da se na području Federacije BiH prodaju diplome srednjih škola i to u direktnoj vezi s Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega, a iza kojeg stoje moćnici bliski HDZ-u BiH. Navedeni dokumenti govore o sprezi Centra za obrazovanje i raznih srednjoškolskih i visokoobrazovanih institucija diljem Federacije i sumnjivim načinima dobivanja diploma. Osim toga, navedena su i imena posrednika koji su operirali u određenim mjestima i koji su za određenu svotu nabavljali naručene diplome. 

Bez pojavljivanja na satovima, za vrijeme božićnih praznika, "učenica" Azra završila je srednju medicinsku školu vrlo dobrim uspjehom. Zahtjev za diplomom predala je 20. prosinca, a svjedodžbe za sva četiri razreda srednje škole dobila je 3. siječnja ove godine. Na diplomi je naveden početak "prekvalifikacije" 22. studenoga 2016. godine, a uspješno školovanje okončala je 15. studenoga 2018. godine, mjesec dana prije nego li je i predala dokumentaciju.

Siniša Ružić Šokantno priznanje zvijezde serije 'Na granici': 'Korupcija i kriminal su kod nas sveprisutni'

Osoba koja joj je omogućila diplomu jest Senad Pehlivanović iz Fojnice. Diploma za koju je potrebno najmanje godinu dana, Pehlivanović joj je omogućio za 17 dana. Potrebno je bilo osigurati 2500 maraka koje bi on potom predao "direktorima". Zbog toga što nisu htjeli dati novac unaprijed, Senad je rekao kako će stvari morati srediti drugim putevima bez posredovanja Širokog Brijega.

Dan poslije Nove godine, 2. siječnja, poslao joj je poruku "Sve gotovo". Sljedećeg dana, 3. siječnja, novinarka i Pehlivanović našli su se u jednom kafiću u Sarajevu, gdje joj je on uručio svjedodžbe o završenoj srednjoj Medicinsko tehničkoj školi. Ovjerene, s vodenim žigom, potpisima i ocjenama predmeta.

Ovaj centar proteklih godina poslovao je s Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona te su se bavili prijevodima kaznenih listova s nizozemskog i slovenskog jezika. Na samim stranicama Medicinske škole piše da se bave obrazovanjem odraslih u sklopu medicinske struke.

VARANJE GRAĐANA
Pozivaju građane na oprez: Ako primijetite da vam dolaze ovakvi ugovori, javite se policiji
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
 • Avatar cuvarkuca
  cuvarkuca:

  Kad je bila afera s krivotvorenim diplomama u Holdingu, čovjek pred kamerama izjavljuje. Meni su dali krivotvorenu diplomu, a sve sam uredno platio.

 • Croman 95:

  Sad dajte priliku Vesni Pusić , da nam ispriča svoj put do diplome.

 • umnjak:

  "Stoje mocnici bliski HDZu". Tu sam prestao citati.