Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužiteljstvo četvrti put poziva predsjednika SDA

Tihić u Haagu svjedoči protiv Šešelja

29.11.2008.
u 23:00

– Jedan sam od rijetkih živih svjedoka, koji je tijekom rata bio u logorima u Republici Srpskoj i u Srbiji pa je to vjerojatno njima (Haaškom tužiteljstvu) posebno zanimljivo. Računam da kao svjedok mogu govoriti i o nekim općim okolnostima u BiH od izbijanja rata nadalje – rekao je za Večernjak predsjednik SDA Sulejman Tihić, koji ovog tjedna pred Haaškim sudom počinje svjedočiti protiv radikala Vojislava Šešelja.

Tihić je dosad svjedočio u čak tri haaška procesa od suđenja Dušku Tadiću, Šamačkoj skupini i na kraju Miloševiću 2004. godine koji nije dočekao kraj suđenja. Na suđenju Šešelju očekuje ga vjerojatno ponavljanje opisa puta i surovih tortura u čak pet logora, koje je prošao od Bosanskog Šamca do Batajnice i zloglasne Srijemske Mitrovice gdje je robijao sa zatočenim Vukovarcima.

– Bio je to sustav. Provodili su iste vrste tortura u svih pet logora, kako tjelesnih, tako i psihičkih zlostavljanja. Razlikovali su se samo u tome da je svaka sredina imala svoju skupinu budala, ratnih zločinaca. Čak su nas tjerali da pjevamo iste četničke pjesme – rekao je čelnik SDA. Priznaje da nije osobno poznavao Šešelja, no da su arkanovci i šešeljevci činili najteže zločine i zlostavljali zarobljenike.

– U tim sam se logorima, među ostalim, susretao i s ovim paravojnim formacijama, pojasnio je.

Tihić je 2004. godine, kada je bio i bošnjački član predsjedništva, na suđenju Miloševiću tvrdio kako su Arkanove Crvene beretke na početku rata u Bosanskom Šamcu bili gospodarski života i smrti koji su ipak bili podređeni oficirima JNA.

Tihić je tada opovrgnuo Miloševićeve tvrdnje kako su hrvatske snage napale Bosanski Šamac i rekao da su to učinile jedinice JNA i specijalci iz Srbije, uključujući Crvene beretke, koji su helikopterima JNA došli 15 dana prije napada.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije