Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAZBENA SURADNJA BEČA I SARAJEVA

Terza: Beethovenom „Odom radosti“ snimljenom mobitelima odaslali smo poruku zajedništva i prijateljstva

Šef dirigent bečkog Simfonijskog orkestra, Hrvat Giuseppe Terza
Foto: Privatni arhiv G. Terza
VL
Autor
Snježana Herak
07.04.2020.
u 22:40

Suradnja institucija, simfonijskog orkestra The New Symphony Vienna i zbora opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, iz dva udaljena grada, urodila je takvim projektom.

Da glazba ne poznaje granice, svima je dobro poznato. Da koronavirus ne poznaje granice i tjera ljude u karantene, tek smo nedavno saznali, a neki, nažalost i osjetili na vlastitoj koži.

No, potvrda da mu svi zajedno nećemo dopustiti da pobijedi je i nesvakidašnja i hvale vrijedna online glazbena suradnja simfonijskog orkestra The New Symphony Vienna na čelu sa šefom dirigentom Giuseppeom Terzom, inače Splićaninom s bečkom adresom i zbora opere Narodnog pozorišta u Sarajevu. I to uz pomoć današnjih pametnih mobitela.

O čemu je riječ za Večernji list ispričao je glazbenik Giuseppe Terza: „ U ovo vrijeme karantene i nemogućnosti zajedničkog muziciranja došli smo na ideju virtualnog orkestra i zbora. Glazba je univerzalni jezik koji ne poznaje granice ni različitosti...daje nam snagu, motivira nas...U ovoj godini Beethovena, želimo prenijeti njegovu poruku zajedništva i prijateljstva. Osobito u trenutnoj situaciji u kojoj nam je sve više osviješteno da postupak pojedinca ima velike posljedice – učinke na društvo.

Suradnja institucija, simfonijskog orkestra The New Symphony Vienna i zbora opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, iz dva udaljena grada, urodila je takvim projektom.

U isključivoj komunikaciji i snimanju putem mobitela snimili smo izvadak iz devete Beethovenove simfonije – Ode radosti.

Ovo je dokaz da se združenim snagama uvijek mogu ostvariti dobre stvari i učiniti ovaj svijet boljim mjestom za življenje svih nas“. I što na kraju reći nego čestitke kreativnim glazbenicima. Ovu neobičnu virtualnu glazbenu suradnju možete vidjeti i čuti na linku: https://www.youtube.com/watch?v=ZFq9CwNeQ_U

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije