Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Terete ih da su proračun oštetili za 9,6 milijuna kuna

Okrivljeni su nabavljali umjetna gnojiva bez plaćanja poreza na dodatnu vrijednost
03. travnja 2020. u 16:15 0 komentara 1003 prikaza
Foto: DORH

Duje Ljevar (53) te još osam osoba optuženi su za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su malverzacijama na PDV-u državu oštetili za oko 9,6 milijuna kuna. Optužnicu je protiv Ljevara te M. B. (58.), T. M. (29), D. P. B. (35), R. R. (44), B. M. (69), V. N. (62), A. H. (47) i K. P. (45) pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao USKOK, a u optužnici se traži i da se optuženicima oduzme protupravno stečena imovinska korist.

Priopćenje donosimo u cijelosti.

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, kao stvarni voditelj poslovanja četiri trgovačka društva u trgovanju umjetnim gnojivima, od 1. siječnja 2016. do 30. travnja 2018., u Zagrebu i Kutini, povezao u zajedničko djelovanje II. do IX. okr. te odredio njihove uloge i kao cilj djelovanja najprije nabavljanje umjetnih gnojiva bez plaćanja poreza na dodanu vrijednost za potrebe stvarnih stjecatelja, a zatim pribavljanje znatne nepripadne materijalne koristi sebi i drugima na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske neplaćanjem poreznih davanja na daljnju prodaju umjetnih gnojiva u Hrvatskoj putem navedenih društava.

kune USKOK-ova optužnica Kupovali robu 'na crno' i muljali s PDV-om, 'zaradili' tako 37 milijuna kuna

U realizaciji navedenog i prema uputama I. okr., kao i narudžbama II., III. ili IX. okr., jedna slovenska državljanka je u ime dva trgovačka društava sa sjedištem u Sloveniji, u kojima je direktorica, putem trećeg slovenskog društva kupovala umjetno gnojivo od proizvođača iz Kutine kao porezno oslobođene isporuke, dok je II. okr. u dogovoru s III. okr. organizirao prijevoz robe izravno od proizvođača do krajnjih kupaca u Hrvatskoj.

Kupce je pronalazio I. okr., a kako bi prikrili nezakonito nabavljanje robe bez plaćanja poreznih davanja, II. i IX. okr. su međunarodne tovarne listove prodavatelja i drugu prateću dokumentaciju o prijevozu robe preuzimali od prijevoznika i dostavljali ih poštom slovenskoj državljanki koja ih je ovjeravala pečatima svojih društava.

Vukovar USKOKOVA AKCIJA U SLAVONIJI Kako je muljala poljoprivredna mafija i tako oštetila proračun za oko 35 milijuna kuna

Nadalje, prema uputama I. okr. ili posredstvom II., III i IX okr., slovenska državljanka je u ime tih društava ispostavljala račune i neistinite međunarodne tovarne listove o prodaji umjetnih gnojiva društvima pod kontrolom I. okr., čime je neistinito prikazala da je roba zaprimljena na teritoriju Slovenije, a zatim prodana i isporučena ovim društvima u Hrvatskoj. Zatim su, u ime društava pod kontrolom I. okr. i po njegovim uputama, IV., V., VI. i VII. okr. kupcima ispostavljali račune o prodaji umjetnog gnojiva s obračunatim PDV-om, a koje račune je izrađivao III. okr., a koji je osim toga u ime tih društava podmirivao i troškove prijevoza robe kupcima.

DORH Povrat poreza Krivotvorio isprave pa državu prevario za više od pola milijuna kuna

Nakon što su kupci na bankovne račune društava pod kontrolom I. okr. na ime obračunatog PDV-a uplatili ukupno 9.657.474,28 kuna, s ciljem izbjegavanja obveze uplate PDV-a u korist državnog proračuna, II. i III. okr., te IV., V., VI., i VII. okr. kao odgovorne osobe u svojim trgovačkim društvima su, sukladno uputama I. okr., u prijavama PDV-a za navedena društva neistinito prikazali da društva ostvaruju pravo na povrat PDV-a u iznosima koji premašuju obveze uplate nastale prodajom umjetnih gnojiva kupcima, uslijed čega u korist državnog proračuna nisu uplaćena dužna porezna davanja u ukupnom iznosu od 9.657.474,28 kuna.

Zgrada USKOK-a ROBA NIJE NI STIGLA DORH opisao kako prevaranti sve češće muljaju s porezima u Hrvatskoj

Nakon toga su II., IV., V., VI., VIII. i IX. okr. s računa ovih društava podizali dio tog novca u gotovini i predavali ga I. okr. koji je najmanje 1.500.000,00 kuna za sebe zadržao, dok je dio novca predavao IV., V., VI. i VIII. okr. i to svakome po 20.000,00 kuna mjesečno. Preostali dio tako pribavljenog novca koristili su za potrebe daljnjeg poslovanja društava pod kontrolom I. okr., a na opisani način su Državni proračun Republike Hrvatske oštetili za 9.657.474,28 kuna.

VEČERNJI TV
Macan: Ovo što se događa je politička nekultura. Mijić: Plenković bi pokazao dobre namjere ako ponovi poziv
Huawei Watch GT 2e
Pametni trening
Pametni sat za profesionalne sportaše i rekreativce koji koristi i naš Ironman
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.