Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KB Sveti Duh

Tužila ih zbog tri kiretaže nakon pobačaja

KB Sveti Duh
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
05.05.2014.
u 07:45

KB Sveti Duh: Nismo napravili propust. Riječ je o komplikaciji

Premda se pobačaj u ranoj trudnoći olako shvaća medicinskim zahvatom u kojem je mogućnost pogreške ili komplikacija minimalna, spor koji se vodi u zagrebačkoj Palači pravde u kojem je mlada djevojka tužila zagrebačku bolnicu Sveti Duh jer joj je pobačaj bio okončan tek nakon treće liječničke intervencije, pokazuje da mu, kad već do njega dođe, treba pristupiti s krajnjim oprezom. Iz razumljivih razloga u tekstu nisu navedeni podaci po kojima bi mlada žena mogla biti prepoznata, a dodatno su, radi njezine zaštite, neki i izmijenjeni.

Mjesec i pol agonije

Mlada djevojka, tada studentica, trudna tek nekoliko tjedana, došla je 2012. u zagrebačku bolnicu Sveti Duh radi pobačaja. Zahvat je prošao bez komplikacija, otpuštena je na kućnu njegu uz antibiotik i preporuku da miruje tjedan dana. No, nije prestajala krvariti ni nakon što je prošlo nekoliko dana pa se opet javila u bolnicu. Drugi joj je put specijalizantica, a ne liječnik, napravila kiretažu i opet ju je otpustila na kućnu njegu sa zaključkom da je zahvat prošao uredno. No, ni drugi put nije joj sve napravljeno kako treba pa je djevojka nakon desetak dana morala i na treću kiretažu da bi joj, napokon, iz trećeg pokušaja otklonili iz maternice zaostalo tkivo posteljice. Tada je bilo proteklo više od mjesec i pol od njezina prvog dolaska u bolnicu.

Djevojka zbog pretrpljenog straha i fizičkih bolova te na ime tuđe pomoći koja joj je bila potrebna ukupno traži od bolnice Sveti Duh odštetu od 26.000 kuna.

Zagrebačka bolnica Sveti Duh, sudeći u odgovoru na tužbu, ne smatra da je napravljen ikakav propust. Tužbu smatraju neosnovanom obrazlažući da je u konkretnom slučaju riječ o komplikaciji, a ne stručnom propustu. Ističu da je učestalost ovakvih komplikacija kod namjernih pobačaja jedan do dva posto te kako je pacijentica s tim bila upoznata kad je potpisivala suglasnost za izvođenje pobačaja. No, pitanje je zašto je, kad se utvrdilo da je nakon pobačaja zaostalo tkivo posteljice u maternici, drugi zahvat radila specijalizantica, a ne liječnik?

Sudski vještak dr. Tomislav Čanić, čije je izuzeće djevojka prvo tražila navodeći da je dugo i usko surađivao s prof. dr. Srećkom Ciglarom, koji joj je napravio pobačaj i treći zahvat, pa je na kraju odustala od njegova izuzeća, svjedočio je da je djevojka bila na početku trudnoće, embrij je bio veličine centimetra. Što se tiče toga je li drugi zahvat trebala napraviti specijalizantica, kazao je da nigdje nije vidio podatak je li specijalizantica obavila kiretažu samostalno ili uz nadzor specijalista.

Najčešća komplikacija

Složio se s tim da specijalizant ne može samostalno raditi takav zahvat bez nadzora specijalista i konzultacije s njim, no ako je riječ o specijalizantu koji je na četvrtoj godini specijalizacije, on u nuždi i iznimno može to raditi. Vještak dr. Čanić smatra da nije bilo stručnog propusta jer je zaostatak tkiva posteljice jedna od najčešćih komplikacija koja se događa u dva do čak deset posto slučajeva kad je riječ o pobačaju. No, mlada žena želi na sudu dokazati kako je neprihvatljivo da se nakon prvog prekida trudnoće rade još dvije kiretaže.

>> 'Pobačaj vrijeđa dostojanstvo djeteta, majke, oca i medicinskog osoblja'

Komentara 29

TO
tonkica
07:55 05.05.2014.

jedna kiretaza da, ali dvije? Cura je mogla dobiti sepsu, sreca velika sto je nije doslo do toga. auch!

CR
crnaguja1950
08:45 05.05.2014.

hm...ne znam kaj se događa na Ssvetom Duhu ali...moja supruga je tamo rodila prije 7 godina i isto tako joj nisu do kraja izvadili posteljicu tj nisu ni provjerili da li je cijela izašla naravno da nije mogla hodat,spavat,sjedit odd bolova,visoka temp i nakon 5 dana se vratila kod njih gdje su joj nakon nekoliko pregleda konačno utvrdili da su ostali djelovi posteljice i da treba na kiretažu...pa zatim na konizaciju i tako. Tamo izgleda ima ljudi koji ne rade najbolje svoj posao a trebali bi.

CH
chloe93
10:15 05.05.2014.

Vidi se da novinari opet blage veze nemaju! specijalizant JE LIJEČNIK! Svatko tko zavrsi studij medicine u trajanju od 6 godina je liječnik s titulom dr. med.! Druga je stvar je li ona bila ta koja je smjela napraviti kiretažu ili ne, ali nemate pravo umanjivati njezinu titulu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije