Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tata Gotovac bio je optužen za milijunsku pronevjeru

Supruga je još u ponedjeljak prijavila nestanak Jure Gotovca policiji.
30. kolovoza 2010. u 01:00 27 komentara 2605 prikaza
gotovac (1)
Foto: Arhiva
Pogledajte galeriju 1/8

“Zaboravio sam nešto u kući. Idem se vratiti po to” - kazao je u ponedjeljak, 23. kolovoza, 66-godišnji Jure Gotovac supruzi Imeldi Ercek Gotovac s kojom se susreo na ulici. Otišli su zatim svatko na svoju stranu. Kad se sutradan Gotovac nije vratio u njihov dom u Voćarskoj cesti na zagrebačkom Gornjem gradu, niti se javljao obitelji, supruga je policiji prijavila nestanak. Prošla su još tri dana dok u pola sata hoda od doma Gotovčevih u šumi iznad Ulice Gorice na Kozjaku tijelo Jure Gotovca obješeno o stablo nije pronašao pas žene koja je tamo pošla u šetnju.

>>Jure Gotovac, bivši viceguverner HNB-a počinio samoubojstvo

Pokojnik uza se nije imao nikakve dokumente pa je njegov identitet utvrđen na Zavodu za sudsku medicinu pomoću otisaka prstiju. U policiji kažu da motiv samoubojstva Jure Gotovca, 80-ih viceguvernera Narodne banke Hrvatske, nije poznat.

- Ne, ne znamo ništa, zbog čega... Vijesti pratimo na portalima - kratko je kazala Ivana Gotovac, supruga Gotovčeva mlađeg sina Ivana, optuženog da je kao potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju dao povlaštene informacije poduzetniku i prijatelju Svjetlanu Staniću koji je htio kupiti tvrtku Dalamcijavino. Iako s ocem, nakon što se razveo od njegove i Antine majke Jadranke, nije imao baš nekih kontakta, vijest o njegovoj smrti Ivana Gotovca jako je potresla, a u šoku je bila i njegova mati Jadranka.

Je li i kakvih problema Jure Gotovac imao, u obitelji ne znaju. Za nedavnog telefonskog kontakta s jednim od sinova zvučao je, kažu nam, nesretno i nesređeno. Neki čak spominje i da je imao novčanih problema.

Na Općinskom sudu u Splitu protiv Jure Gotovca se vodio kazneni postupak jer ga se sumnjičilo da je tvrtku Cian iz Solina oštetio za 999 tisuća kuna:

- Još 2004. godine platili smo mu taj iznos za isporuku cisterne. Najprije smo se s njim nagodili na Trgovačkom sudu da će nam novac vratiti u šest jednakih rata, a kako se to nije dogodilo, odnosno kada smo vidjeli da se ne drži dogovora, prije tri godine podnijeli smo kaznenu prijavu protiv njega. Gotovac je optužen, na sudu je pokrenut postupak, ali on nije došao niti na jedno ročište, stalno se nešto ispričavao. Posljednja je rasprava bila zakazana za lipanj ove godine - kaže direktor tvrtke Cian, Petar Bojić.

Na internetskim stranicama oglašena je prodaja vikendice Gotovčevih u Žaborićima nedaleko od Šibenika. U obitelji Gotovčeve prve supruge o tome ništa ne znaju, iako je obitelj baš u Žaborićima provodila svoje sretne dane. Kontakt osoba za prodaju je druga Gotovčeva supruga, Imelda Ercek. S njom je Gotovac imao i tvrtku Cibona Trucks, registriranu za unutarnju i vanjsku trgovinu na adresi njihova doma na Gornjem gradu. Preko te tvrtke, za koju kažu da je uspješno poslovala, Gotovac je sklopio i posao s Cianom. Prvu, manje vrijednu isporuku, Gotovac je korektno odradio.

Jure Gotovac objavio je djelo Materijalna pretpostavka razvoja radiodifuzije u Hrvatskoj i mnoge radove o razvoju tržišta pića u Hrvatskoj. Suautor je knjige Ekonomski odnosi s inozemstvom. Unatoč tome, njegovi sinovi Ivan i Ante medijski su bili eksponiraniji. Prvi zbog Malog maestra, drugi zbog načina života.

- Niti jednog dana nije mi bilo jasno zašto sam u pritvoru, no ovo mi je velika životna škola i mogu reći da mi je ovaj boravak u pritvoru trajno promijenio poglede na život, pogotovu što sam spoznao s koliko sam predivnih ljudi bio okružen i koji su me sada dočekali - rekao je po izlasku iz pritvora Ivan Gotovac.

Sinovi - dva različita svijetaMlađi sin

Sinovi - dva različita svijeta
Mlađi sin Jure Gotovca, Ivan (lijevo), javnosti je poznat iz afere Maestro, zbog čega je 16 mjeseci proveo u Remetincu. Nakon nepravomoćne oslobađajuće presude slučaj je prošli mjesec vraćen na početak. Ivanov brat Ante Gotovac medijski je prostor punio pričama iz propalog braka sa Simonom Šajn, prebrzom vožnjom, vezama sa starletama...

Prolaznica slijedila psa koji ju je dove

Prolaznica slijedila psa koji ju je doveo do beživotnog tijela poznatog bankara
– Moja snaha se išla prošetati po šumi sa psom koji je odjednom negdje otrčao. Slijedila je psa i ugledala pokojnika obješenog o stablo – ispričala nam je u nedjelju svekrva žene T.S., koja je pronašla mrtvog Juru Gotovca. U 17.30 o pronalasku tijela obaviještena je policija, a na očevid su došli i vatrogasci, da skinu leš s visokog stabla...

Do mjesta na kojem se ubio Jure Gotovac je došao pješice, a uza se nije imao nikakve dokumente. Kako doznajemo, Gotovac nije ostavio oproštajno pismo u kojem bi objasnio zašto se odlučio ubiti.

Eksponirani sin: Raspad braka roditelja

Eksponirani sin: Raspad braka roditelja šokirao sina Antu
Brak Jure i Jadranke Gotovac raspao se potkraj osamdesetih, pa se razvodom šokirani Ante, po struci ložač kotlova, tada osamostalio i od svoje garaže u Travnom \"sklepao\" prodavaonicu autodijelova i od tada je u biznisu vezanom uz automobile.

Oduvijek je pažnju privlačio ekscentričnim ponašanjem, skupom odjećom i nakitom, no medijsku pozornost na sebe je skrenuo vjenčanjem za Simonu, Kraljicu Hrvatske 2004. godine, kada je Simona postala prva djevojka koja je zbog udaje odbila doći na izbor Kraljica svijeta.

 Ubrzo su postali poznati kao par, progovorivši o prostituciji u manekenstvu kao i organiziranjem javne audicije za izbor dadilje njihovoj kćeri Gabrijeli. Sudjelovali su u reality showu \"Farma\", snimili serijal \"Gotovčevi\" no s tim su u javnost počeli isplivavati i njihovi osobni i financijski problemi. Obiteljsko nasilje i priče o uživanju u kokainu dovele su im Centar za socijalnu skrb za vrat.

U međuvremenu Ante je izdao knjigu \"Vrag\", u kojoj se obrušio na sada već bivšu suprugu Simonu, prozvavši je za alkoholiziranje i drogiranje u trudnoći. (mc/VLM)

Bivša supruga bankaricaPoput biv&

Bivša supruga bankarica
Poput bivšeg supruga i Jadranka Gotovac  je većinu radnog vijeka provela u bankarskim vodama; osnovala je zagrebačko tržište novca, podružnicu Riječke banke u Zagrebu, bila je predsjednica uprave u Partner banci, a u mirovinu je otišla iz Dalmatinske banke. Zbog karijera supruga starijeg Antu podizali su baka i djed.

JURE GOTOVACJure Gotovac rođen je 15. sv

JURE GOTOVAC
Jure Gotovac rođen je 15. svibnja 1944. u Vinovu kod Drniša. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Radio je na poslovima analize, planiranja i razvoja u RTV-u Zagreb, bio je pomoćnik generalnog direktora za investicije i razvoj u Badelu te direktor devizne dokumentarne kontrole Narodne banke Hrvatske.

Također, bio je i potpredsjednik za ekonomske odnose s inozemstvom u Gospodarskoj komori Hrvatske te generalni direktor Velebita. Naposljetku bio je direktor i vlasnik tvrtke Cibona Trucks.

Nakon izlaska iz zatvora Ivan Gotovac ot

Nakon izlaska iz zatvora Ivan Gotovac otvorio tvrtku za savjetovanje
Za razliku od brata Ante, Ivan Gotovac u poslovnim je kugovima bio cijenjeni stručnjak. Završio je Saint Mary’s University of Minnesota, smjer međunarodno poslovanje.

Šest godina radio je u u tvrtki Caib, gdje je sudjelovao kao savjetnik u brojnim projektima. Tako je primjerice bio u timu savjetnika dioničara Nove TV prilikom prodaje njihova udjela aktualnim vlasnicima, Novartisa kod kupnje slovenskog Leka, Mobilkoma prilikom ulaska na GSM tržište u Hrvatskoj, Vlade prilikom prodaje 35 posto Hrvatskog telekoma Deutsche Telekomu.

Godine 2004. prelazi u Hrvatski fond za privatizaciju na poziv bivšeg kolege iz Caiba Damira Ostovića, a gdje je pak bio zadužen za prodaju i upravljanje imovinom.

 Nakon što je nepravomoćno oslobođen u slučaju Maestra pokreće s partnerom tvrtku Euris Capital Partners, gdje je i trenutačno zaposlen, a koja se između ostaloga bavi savjetovanjem, izradom projekata... (lk)

Rajko i Snježana Dujmić
prisjetila se
Snježana Dujmić se ponovno oglasila za Rajkov rođendan, ovo je poručila
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
  • lija11:

    Interesantno -TO POLICIJA NIJE ZNALA -bravo gospodine Karamarko!

  • JohnSmith:

    Joj krasne familije, sve bolji od boljeg, to je ta naša tzv. elitica - Lopovi, robijaši, prevaranti, narkomani.....