Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Talibani poručili Obami da povuče vojsku iz Afganistana

21.01.2009.
u 13:26

Talibanski glasnogovornik u srijedu je novome američkom predsjedniku Baracku Obami savjetovao da povuče američke vojne snage iz Afganstana ili ih ondje čeka ista sudbina kao Sovjete osamdesetih godina.

U utorak je u inauguracijskom govoru u Washingtonu Obama obećao da će američke vojne snage na odgovoran način početi prepuštati Irak njegovu narodu te pokušati zajamčiti trajni mir u Afganisatnu.

- S Obamom nemamo problema - rekao je talibanski glasnogovornik Jusuf Ahmadi u telefonskom razgovoru za France presse, dodavši kako "treba izvući pouku iz politike Obamina prethodnika Georga Busha i, prije svega, iz politike Sovjeta", koji su Afganistan okupirali od 1979. do 1989., nakon čega su bili prisiljeni povući se odande zbog silovitog otpora afganistanskih mudžahedina.

Talibane je s vlasti 2001. potjerala međunarodna koalicija koju je predvodio SAD. Unatoč prisutnosti oko 70.000 stranih vojnika, većinom Amerikanaca, napadi talibana pojačani su prije dvije godine. U tom su razdoblju osvojili neke teritorije te su stigli nadomak Kabulu. Obama je kazao kako je Afganistan jedan od prioriteta njegove vanjske politike. SAD bi tijekom ove godine onamo trebao poslati dodatnih 30.000 vojnika.

- SAD bi trebao prestati slati svoju djecu u Afganistan gdje pate - rekao je Ahmadi, dodavši kako im je "jedino rješenje - napustiti Afganistan".

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije