Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Joseph Wu

Tajvanski ministar vanjskih poslova: Moramo se pripremiti za vojni sukob s Kinom

Taiwan Foreign Minister Joseph Wu attends a news conference in Taipei
Foto: Ann Wang/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
24.06.2021.
u 09:04

Autoritarizam ne može tolerirati istinu. Ako nastave govoriti da me žele progoniti do kraja života, to me zapravo ne brine, rekao je.

Kinesko vojno zastrašivanje Tajvana pokazuje da se otok treba pripremiti za mogući vojni sukob, ustvrdio je tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu u ekskluzivnom intervjuu za CNN

Njegovo je upozorenje uslijedilo tjedan dana nakon što je Tajvan izvijestio o najvećem dnevnom upadu kineskih vojnih zrakoplova u tajvansku zračnu zonu. Upad 28 kineskih ratnih zrakoplova, uključujući borbene zrakoplove i bombardere, nije prekršio međunarodno pravo, ali kineska Narodnooslobodilačka vojska to je smatrala pokazivanjem snage.

- Kao tajvanski donositelji odluka, ne možemo riskirati, moramo biti spremni, kazao je Wu kojeg je 2018. godine Peking optužio da je "tvrdoglavi separatist" nakon njegove izjave da će se Tajvan boriti do kraja ako ga Kine napadne. Wu je CNN-u rekao da mu je "čast" biti na meti komunističkih vlasti u Pekingu. 

- Autoritarizam ne može tolerirati istinu. Ako nastave govoriti da me žele progoniti do kraja života, to me zapravo ne brine, rekao je.

Peking i dalje na Tajvan gleda kao na dio svog teritorija iako kineska komunistička partija nikada nije vladala demokratskim otokom s oko 24 milijuna ljudi. Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je 2019. godine Tajvan da prihvati "mirno ponovno ujedinjenje" s kontinentalnom Kinom, ali je odbio isključiti uporabu sile. 

Wu je rekao da Tajvan ne može prihvatiti ujedinjenje s Kinom, pogotovo jer su događaji u Hong Kongu pokazali da je zaštita suvereniteta Tajvana ključna za zaštitu njegove pozicije kao jedine svjetske demokracije koja govori kineski jezik. Rekao je kako je nametanje zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, koji je izradila vladajuća elita u Pekingu, iskorišteno za utišavanje gradskog prodemokratskog pokreta

- Ako pogledate situaciju u Hong Kongu, to je moderna tragedija, rekao je Wu te istaknuo kako tajvansko stanovništvo želi zadržati status quo, odnosno demokratski izabranog predsjednika i parlament, zasebnu vojnu silu i ovlast za izdavanje vlastitih viza i putovnica. 

- Ljudi ovdje na Tajvanu žele mir, a to je ono što želi i vlada Tajvana, naveo je dodajući kako žele dijalog s Kinom. 

VIDEO Rezultati istraživanja: Pfizer i AstraZeneca učinkoviti protiv indijskog soja

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
09:16 24.06.2021.

boriti se protiv neumitnog je suludo, kineska filozofija je prije svega pragmatična, i to na tajvanu znaju, sve dok tajvan ne bude previše šurovao sa amerikancima status quo bude, ali ako tajvan sa amerima krene u nešto opasnije, vojne baze, e onda kinez bude djelovao. trenutno kinezima paše ovakvo stanje, samo dok se ne lupa krilima previše. kinezi avionima svakodnevno dolaze blizu tajvana, godinama, desetljećima, pa niste pisali o tome kao o nekom problemu. i prestanite spominjati nekakve zračne zone, ili još gore, identifikacijske zone, toga nema u međunarodnim pravilima ponašanja. a to što si netko uzme za prav da odredi da je 100, 200 ili kolko već kilometara od obale njegova zona 'identifikacije', je njegov problem, čim izleti iz svojeg zračnog prostora, to je taman ona crta teritorijalnog mora, 12 milja, on je u međunarodnim vodama i zračnom prostoru. inače, za one koji ne znaju, svi brodovi imaju pravo prolaska teritorijalnim vodama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije