Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vesela motika

Svoje rotkvice uzgojili smo u stanu, a evo i kako

Vesela motika
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/3
31.03.2020.
u 13:48

Tim tvrtke Vesela motika povrće proizvodi putem suvremene tehnologije

Svježe iz zemlje, aromatičnije i okusom bogatije nego one u trgovinama. Takve su rotkvice koje je uz brižnu njegu uzgojio tim iz zagrebačke tvrtke Vesela motika. No ove rotkvice, kao i drugo bilje i povrće koje raste u njihovim teglama, nisu nikle ni na farmi ni na polju, već u nekoliko kvadrata stana zgrade na Jordanovcu.

A mogu to učiniti i drugi koji koriste njihov sustav Kostya, tehnologiju koja im omogućava da uzgoje vlastito lisnato povrće, sadnice, microgreense te začinsko bilje u vlastitom dnevnom boravku. Temelji se na principu vertikalnog uzgoja biljaka pod umjetnom LED rasvjetom. Ona, objašnjava inženjer agronomije Bojan Krnjić, simulira čak 95 posto Sunčeve svjetlosti i topline, a biljci daje sve što je potrebno za uspješan rast i razvoj.

– Razvili smo tehnologiju koja ljudima omogućuje da imaju plodove limuna usred zime, mogu se uzgajati rotkvica, začinsko bilje, salata, krastavac i cherry rajčica. Kada vani vegetacija lagano odumire, oni mogu imati povrće u svojoj kući ili stanu. Tijekom ljeta oni ovaj kućni sustav mogu imati na terasi ili balkonu, a kad zahladi, samo ga “strpaju” u kuću – objašnjava Krnjić, član devetero stručnjaka koji rade u ovom timu. Na ovaj način, dodaje direktor tvrtke Sergej Lugonić, biljke ne ovise o vremenskim uvjetima i godišnjim dobima da bi uspješno proklijale. Ove “vertikalne police”, kako ih zove, trenutačno najviše koriste poljoprivrednici za uzgoj u staklenicima.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

– I jako su zadovoljni jer njihove police za staklenik koriste i po nekoliko kilovata, a naše samo 240 vata, što je za njih mnogo isplativije – kaže Lugonić. Da bi svoju tehnologiju testirali, djelatnici Vesele motike u svom laboratoriju uzgajaju razno povrće, poput peršina, batata i luka, a rotkvica im se činila posebno zanimljivom zato što je korjenasta biljka.

– Htjeli smo pokazati da su ti korjenasti plodovi isto bogati nutrijentima i jako hranjivi. Provjerili smo jer smo ih nakon uzgoja odmah degustirali – s osmijehom nam kaže Krnjić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije