Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MNOGIMA OMILJENO

Svinjokolje nikad više neće biti isto: Proizvođači otkrili moguću cijenu žive vage

Suhomesnati proizvodi
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
18.10.2022.
u 15:04

Odnosno, nakon prvosiječanjskog ulaska Hrvatske u eurozonu kulin će koštati 35 eura, i to onaj od mesa bijelih svinja kod nas, a od crnih je skuplji jer imaju daleko manji udio mesa od bijelih, pa ih je potrebno više za njegovu proizvodnju - kaže predsjednik Udruge "Đakovački kulin".

Sezona kolinja je doslovce pred vratima, a brojni građani krenuli su se raspitivati koliko bi ih mogla koštati kila žive vage. Svi oni koji su se nadali prošlogodišnjim cijenama, ostat će razočarani.

"Kila žive vage" prošle godine kretala se od 11 do 13 - 14 kuna. No ove godine zbog rasta cijena žitarica, energije i stočne hrane, očekuje se da će cijena porast za približno 50 posto, zbog čega se očekuje da će trend smanjenja svinjokolja, vidljiv posljednjih godina, samo biti nastavljen.

Predsjednik Udruge kulinara "Đakovački kulin" Vladimir Ćorić otkrio je za Glas Slavonije kakve cijene mogu očekivati građani.

– Neki kažu da će kila žive vage biti 17, a cijena po kili polutke 20 kuna. Najrealnije je od 16 do 18 kuna. Sada je cijena kile žive vage za manje svinje, do 115, 120 kila, u Europi pala na 12,5-13 kuna plus PDV. Vinkovački kraj već sada traži od 16 do 18 kuna za živu vagu, prema Osijeku je to 17,5, a pole, polutke ispod 20 kuna, čujem, ne daju - kazao je Ćorić i dodao da su cijene otišle gore 10 - 20 posto.

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Cijene idu u nebesa

Ljubitelji kulena (kulina o.a) morat će izdvojiti više novca nego ikada.

– Kulin ide od 220 do 250, odnosno 260 kuna. Toliku će cijenu imati za Božić – 260 kuna. Odnosno, nakon prvosiječanjskog ulaska Hrvatske u eurozonu kulin će koštati 35 eura, i to onaj od mesa bijelih svinja kod nas, a od crnih je skuplji jer imaju daleko manji udio mesa od bijelih, pa ih je potrebno više za njegovu proizvodnju - kaže predsjednik Udruge "Đakovački kulin".

Kulen nije jedini čija cijena ide gore. Kobasice su od 80 do 90, a u mesnicama od 70 pa i do 100 kuna.

– Kulinova seka bila je 150, a neki ju već sada prodaju za 180 kuna. Ima seka koje se rade s istim mesom kao za kulin, no ima i onih između kobasice i seke i te su jeftinije jer imaju više masnoće. Pečenici se cijena vrtjela oko 150 kuna za kilu, no sve ovisi o tome koliko je suha, a za buđolu je 160 kuna realnost - kaže Ćorić.

VIDEO: Izgubio mobitel u kući koju je opljačkao, pa otišao na policiju i lagao kako je ostao bez njega!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije