Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŠAST SVINJSKE KUGE

Svinjetina poskupljuje: Cijene će rasti i kod nas, u EU već 30% više

Svinjsko meso
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
16.04.2019.
u 12:07

Zbog opasnog virusa koji je poharao kineske svinjogojske farme, Kinezi traže sve više europske svinjetine, a kako je nema dovoljno, cijene rastu u nebo

Nagli porast kineske potražnje za svinjskim mesom, nakon što je zbog afričke svinjske kuge (ASK) na tamošnjim farmama usmrćeno više od milijun domaćih svinja, cijene je svinjetine lansirao u nebo.

Cijene te najvažnije sirovine za industriju mesa u Europi globalno su porasle čak 30 posto, stoji u dramatičnom priopćenju, koje je ovih dana medijima odaslala Europska industrija prerade mesa CLITRAVI, koja predstavlja oko 13.000 tvrtki s ukupnom proizvodnjom oko 13,5 mil. tona mesnih proizvoda i prometom od 80 milijardi eura.

Ugrožen cijeli opskrbni lanac

Takva situacija, upozoravaju, može ugroziti velik broj radnih mjesta i opstanak brojnih tvrtki s obzirom na to da troškovi sirovine u nekim slučajevima čine i 75 posto ukupnih troškova proizvodnje. A što je najgore, s obzirom na to da ASK i dalje prijeti, ugrožen je cijeli opskrbni lanac, poručuju iz CLITRAVI-ja.

Prema podacima TISUP-a (Tržišno-cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi), cijene pojedinih kategorija svježeg svinjskog mesa, karea, buta bez kostiju..., u hrvatskim su mesnicama prošlog tjedna u odnosu na predzadnji tjedan ožujka u prosjeku porasle 1-2 kn, dok su mesni proizvodi poput hamburger slanine u ožujku u odnosu na siječanj u veleprodaji poskupjeli i za desetak kuna na razini RH (sa 34,87 na 43,79 kn/kg), panceta za 4 kn/kg, šunka za 8 kn, pršut za 15 kn...

Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja, kaže kako su on i još nekoliko domaćih proizvođača naslonjeni na njemačku burzu pa tako i iz prve ruke mogu potvrditi kako za kilogram žive vage u zadnjih 4-5 tjedana dobiju 2 kn više po kili u veleprodaji, oko 30 eura više za svinju od oko 120 kg.

– U nas nema jedinstvenog tržišta, ali mene toliko sada plaća jedan njemački trgovački lanac u RH – objašnjava Jančo. Dodaje kako svinjogojci ranije nisu mogli pokriti sve troškove proizvodnje pa sa sadašnjom zaradom tek saniraju gubitke. Bilo bi super kad bi to potrajalo, no o oni strepe od afričke svinjske kuge. Bolest je već prisutna i u Mađarskoj, Italiji, Rumunjskoj..., a RH sa sadašnjom proizvodnjom pokriva jedva 60 posto potreba.

Do Uskrsa ‘pristojne’ cijene

Nemamo svinjetine za izvoz, ali se na nas reflektiraju vanjske cijene. Cijene svinjetine u nas se od početka godine nisu drastično mijenjale, dijelom i zbog smanjenog PDV-a s 25 na 13%, no poslije Uskrsa, kad krene sezona roštilja, cijene će svakako rasti – uvjeren je Jančo.

U domaćim mesnim industrijama kažu kako je u odnosu na isto razdoblje 2018. cijena svinjske polovice 10% viša, a u odnosu na mjesec ranije 14%, čime je već sad nadmašen petogodišnji prosjek.

Cijene mesa i mesnih prerađevina sada bi tako trebale biti minimalno 10% više, no većina velikih trgovaca još ne pristaje na više cijene domaćih proizvođača, a kako su se ranije pobrinuli za uskrsni asortiman, ovih blagdana za rolane plećke, lopatice, šunke... nećemo znatnije izdvajati u odnosu na lanjsku godinu, dok će se početkom turističke sezone, u situaciji koja će očito potrajati mjesecima, poskupljenja određenih kategorija mjeriti i dvoznamenkastim brojem.

Direktor Coatiastočara Branko Bobetić potvrđuje kako su kategorije svinjetine u EU, poput plećke, čvrstog masnog tkiva, carskog mesa... skuplje i više od 30%. S jedne strane, i u EU je zbog svinjske kuge pala proizvodnja 1,5% (za milijune komada, a najviše su pogođene krmače, što će imati dugotrajne posljedice), a s druge – Kina, koja je najveći globalni proizvođač i uvoznik svinja, otkupila je već sve europske zalihe i traži još pa cijene rastu i mnogima je teško ugovoriti potrebne količine.

Bobetić kaže kako u nas cijene još drastično ne rastu, no manje-više cijela hrvatska mesna industrija ovisi o uvozu te je i te kako realno očekivati i rast povećanja maloprodajnih cijena svinjetine, mesnih proizvoda, a i otkupnih cijena. Od svih kategorija mesa, u Hrvatskoj najviše trošimo svinjetine – 36 kg po stanovniku ili 12% više od prosjeka EU. RH, i kad bi imala dovoljno, ne može izvoziti svinje u Kinu jer nekoliko naših županija uz BiH nema status slobodnih od klasične svinjske kuge.     

Kineski premijer Li Keqiang sletio u Zračnu luku Dubrovnik 

Komentara 31

Avatar indigo25
indigo25
12:36 16.04.2019.

Plin će poskupjeti zbog krize na bliskom istoku, smeće će poskupjeti zbog globalnog zatopljenja i sveopćih ekoloških problema u svijetu, gorivo će poskupjeti isto zbog krize na bliskom istoku ( nije baš maštovito, ali ko pita ovce), PDV će porasti zbog nestašice novca u proračunu, mljeko će poskupjeti zbog kravljeg ludila... deru nas ko stoku.

MO
modovisisajteMaraschino
12:15 16.04.2019.

lažete ovaj napaćeni narod! neki dan priča kako EU proizvodi previše svinjetine pa su cijene preniske. sad problem u kineskoj svinjetini pa treba dizati cijenu

LA
larala
12:41 16.04.2019.

kakve veze ima svinjska kuga sa cijenama kad je ionako iz dosad viđenog vidljivo da sve meso zaraženih i bolesnih životinja ipak bez problema završava u trgovinama. inace, u kini je cca. radi kuge 20% manje mesa što i nijee neki veliki problem jer je bolest izazvala i manju potražnju mesa na kineskom tržištu....tako da, ovo su samo price da bi se u hrvatskoj opravdala nova poskupljenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije