Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odjeci Pupovčeva posjeta Srbiji

Svi ga prozivaju, Pupovac šuti, ne ograđuje se od Vučićevih izjava

Milorad Pupovac
Foto: Dino Stanin/Pixsell
07.08.2018.
u 09:02

Na pozive i poruke šef SDSS-a nije se javljao, a istu taktiku primjenjuje u svim situacijama koje bi za njega mogle biti

Politička scena u Hrvatskoj burno je reagirala na govor srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Bačkoj Palanci, u kojem je Hrvatsku usporedio s Hitlerovom Njemačkom, ali i na nazočnost predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca na tom skupu. Iako ga i s ljevice i s desnice prozivaju što nakon Vučićevih riječi nije napustio skup, Pupovac jučer nije imao potrebu javnosti objasniti svoje motive.

Na pozive i poruke predsjednik SDSS-a nije se javljao, što i nije neko posebno iznenađenje budući da istu taktiku primjenjuje u svim situacijama koje bi za njega mogle biti nezgodne.

A ova je situacija neugodna i za njegove koalicijske partnere, prije svega za HDZ, čiji je predsjednik Kluba zastupnika Branko Bačić odmah poručio da će se s Pupovcem o tome morati razgovarati.

– Nije dobro da se na takvim događanjima, kada se hrvatski Domovinski rat kvalificira takvim ocjenama, ne čuje i Pupovčev glas koji se o tome treba jasno odrediti – kazao je Bačić na proslavi Dana pobjede u Kninu.

Plenković mlako reagirao

Vučićeve izjave oštro je osudio i premijer Andrej Plenković, no Pupovcu, čini se, nije pretjerano zamjerio što je bio na skupu i što je Vučićev govor prošao bez njegova prosvjeda.

Milorad Pupovac
1/22

– Dobro, on je dobio poziv, otišao je, no ono što je važno jest stav hrvatske Vlade i hrvatske države i tu smo svi jedinstveni – odgovorio je Plenković upitan smeta li mu što je na skupu u Bačkoj Palanci bio i HDZ-ov koalicijski partner.

Iz najveće oporbene stranke, SDP-a, nisu, međutim, propustili prozvati čelnika jedne od vladajućih stranaka. Bivši ministar branitelja Predrag Matić za N1 tako je kazao kako Pupovac ima pravo otići na skup na koji je bio pozvan, ali kako je na Vučićeve uvredljive riječi trebao napustiti skup i tako pokazati da se ne slaže s onim što govori srbijanski predsjednik.

Njegov kolega Siniša Hajdaš Dončić otišao je korak dalje i poručio kako ne vidi što Pupovac uopće ima raditi u Srbiji budući da je iz Hrvatske i da su njegovi birači u Hrvatskoj. I HSS-ov Krešo Beljak kaže da bi Pupovac morao znati da je njegova predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a ne Aleksandar Vučić.

Iz Demokratskog saveza Srba, stranke koja je najjači oponent SDSS-u na manjinskim izborima za Pupovca, međutim, imaju puno razumijevanje. Njihov čelnik Srđan Milaković žali se kako su Srbi u Hrvatskoj u vrlo nezahvalnoj poziciji jer je, kaže, teško očekivati da se odreknu bilo Beograda, bilo službenog Zagreba, posebno kada je riječ o događajima koji izazivaju različite emocije Hrvata i Srba, kakav je i Oluja.

Milorad Pupovac
1/16

Negativne su reakcije političkih predstavnika Hrvata u Srbiji pa Tomislav Žigmanov primjećuje kako su predstavnici Srba iz Hrvatske redoviti gosti na sličnim okupljanjima u Srbiji, dok Hrvati iz Srbije izbjegavaju slična gostovanja u Hrvatskoj. Tumači kako je to posljedica veće političke tolerancije u Hrvatskoj.

Aleksandra Jerkov iz oporbene Demokratske stranke upozorava pak kako Pupovac ne smije dopustiti da ga se izmanipulira i kako ne smije zaboraviti da predstavlja hrvatske građane srpske nacionalnosti, a ne službeni Beograd. Vučića proziva da pogoršava odnose s Hrvatskom kako bi pomogao rejtingu svog SNS-a, a sve to, kaže, ide u prilog vlastima u Hrvatskoj.

Službeni Beograd, međutim, i jučer je još jednom jasno dao do znanja kako od iste politike ne namjerava odustati.
Veleposlanik Srbije u Izraelu Milutin Stanojević tako je u izraelskom tisku izrazio ogorčenost Srbije zbog sudjelovanja izraelskih borbenih zrakoplova na proslavi Dana pobjede u Kninu.

Srbi duboko razočarani

– Sudjelovanje Izraela u proslavi hrvatske pobjede nije prijateljska gesta prema Srbiji. Srbija je duboko razočarana time zbog toga što je za nas operacija Oluja iz 1995. bila vrsta pogroma. To je bio najveći egzodus jedne nacije od Drugog svjetskog rata – rekao je Stanojević za Times of Israel, a njegovu je izjavu prenijela Radiotelevizija Srbije.

Dodao je kako je u Oluji iz Hrvatske izbjeglo više od 250.000 ljudi, a iako je pravomoćnom haškom presudom utvrđeno da su život tada izgubila 44 civila, Stanojević je ponovio da ih je poginulo više od 2500.

– Ovo nije vrijeme ni mjesto gdje bi neka druga zemlja trebala sudjelovati – zaključio je srpski veleposlanik naglašavajući da je Izrael prva država koja je u Hrvatskoj sudjelovala u proslavi Dana pobjede, pri čemu je zanemario da je u Kninu u nedjelju bio i jedan general američke vojske, no izraelski list to nije propustio spomenuti, pri čemu su se pozvali na hrvatske službene izvore.

Beogradski mediji prenijeli su i da su, prema navodima “Times of Israel”, izraelske oružane snage “u priopćenju ‘branile’ svoje sudjelovanje u događaju”, objašnjavajući kako su “borbeni zrakoplovi u Hrvatskoj raspoređeni u okviru sporazuma o vojnoj suradnji” te da je njihovo sudjelovanje dio “strateške suradnje između dviju zemalja”.

Vučić u Vrginmostu:

“Ne moraš baš za svaki zakon da glasaš, Milorade” 

U veljači 2018. predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon posjeta Pantovčaku, otišao je na druženje s predstavnicima Srba u Vrginmost. Ondje je bio i Milorad Pupovac, a ostat će zapamćen ponižavajući ton kojim je Vučić “častio” Pupovca.

Otvoreno je “kudio” Pupovca i kazao da mu je u petnaest situacija došlo da nazove Milorada zašto nije glasao protiv, a posebno kad je Sabor usvojio Zakon o braniteljima u kojem je “Srbija okarakterizirana kao agresor i ne znam što još”. Vučić mu je kazao: “Ne moraš baš za svaki zakon da glasaš, Milorade. Evo i ovaj narod misli da ne moraš baš za svaki zakon da glasaš, Milorade.

Zacrvenio se. Kaže narod da onaj tko se crveni ima srama i časti”, nastavljao se rugati Vučić Pupovcu. Očito je da je Vučić želio pokazati da mu je Pupovac poslušnik ili ga je javno pritiskao da ga na to podsjeti, no Pupovac nije reagirao, nego je Vučića i dalje nastavljao nazivati “predsjedniče”, premda je ovaj u obraćanju prešao na “ti” s Popovcem.

>> Pogledajte prelet MIG-ova i F-16 iznad Knina

Komentara 229

Avatar Trgovac
Trgovac
09:07 07.08.2018.

Ako Pupovac najstrože ne osudi ova Vučićeva laprdanja, "Pupovac" više ne smije postojati kao položaj na hrvatskoj političkoj sceni. Ovo je svima nama opomena koliko je opasno imati tkz. manjinske zastupnike koji služe kao peta kolona neprijateljskoj stranoj državi.

Avatar 1HGZ
1HGZ
10:17 07.08.2018.

koje su picke ovi nasi politicari...

AL
alf
09:43 07.08.2018.

Dali smo mi sigurni da on nije bio Plenkovicev izaslanik? U Hrvatskoj je sve moguce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije