Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUP mijenja zakon:

Svi eksterni bankomati u Hrvatskoj morat će imati elektrokemijsku zaštitu

Bankomat, ilustracija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
09.12.2019.
u 17:54

Ugradnjom takvog sustava, uvjereni su, smanjili bi se ili potpuno prestali i fizički napadi na bankomate, čime bi se smanjila i ugroza po osobe i imovinu

Svi eksterni bankomati ugrađeni na stambene ili poslovne objekte u Hrvatskoj kroz sljedeće bi tri godine godine trebali dobiti elektrokemijsku zaštitu. Riječ je o tehnologiji za neutralizaciju novčanica, najčešće bojanjem tintom koja je kasnije uočljiva na novčanicama i s njih se ne može ukloniti. Obvezno uvođenje ovakve zaštite bankomata predvidjelo je Ministarstvo unutarnjih poslova, kroz izmjene Zakona o zaštiti novčarskih institucija, čije je donošenje uvršteno u plan zakonodavnih aktivnosti MUP-a za iduću godinu.

MUP obrazlaže da je praćenjem imovinskih kaznenih djela zadnjih godina uočen trend porasta teških krađa provaljivanjem u bankomate. Navode kako u Hrvatskoj ima oko 5.600 bankomata te da im je broj u porastu. MUP je zabrinut zbog činjenice da se gotovo svi trenutni napadi na bankomate svode na izazivanje eksplozije, a s obzirom da su smješteni u stambene i poslovne objekte fizički napadi na bankomate, kažu, predstavljaju sve veću potencijalnu ugrozu za sigurnost ljudi, života i imovine.

Kao dodatni faktor rizika navode planirano uvođenje eura, zbog kojega će vrijednost novčanica u bankomatima porasti sedam puta. A jedan od najefikasnijih načina smanjenja rizika od fizičkih napada na bankomate je, kaže MUP, ugrađivanje elektrokemijske zaštite za gotovi novac u uređaje, što po postojećim zakonskim odredbama nije obveza.

MUP ističe da su uvođenjem sustava elektrokemijske zaštite u proces osiguranja i pratnje novca, od 2007. do danas, gotovo iskorijenjena kaznena djela razbojništva na specijalna oklopljena vozila zaštitarskih tvrtki.

Ugradnjom takvog sustava, uvjereni su, smanjili bi se ili potpuno prestali i fizički napadi na bankomate, čime bi se smanjila i ugroza po osobe i imovinu. A kako nisu svi uređaji podjednako ugroženi (ovisi o smještaju, tipu, frekvenciji korištenja i dr), zakonom će se propisati obveza procjene rizika kojom će se kategorizirati bankomati prema visini rizika.

"Procjena je da bi se potpuna implementacija mogla dovršiti u roku od 3 godine od dana stupanja Zakona na snagu, što bi preraspodijelilo i olakšalo ukupan trošak uvođenja sustava u posebice eksterne bankomate koji su ujedno i najugroženiji uređaji po počinjenje kaznenih djela".

VIDEO Žminj: Uporabom plinske eksplozivne smjese pokušao provaliti u bankomat

Ključne riječi

Komentara 3

GE
geez
20:02 09.12.2019.

divlji zapad

PR
predator57
18:16 09.12.2019.

Zapošljavajte ljude, pa neće nitko obijat bankomate, bar ne većina. Rad, pa odma kvalitetno platit rad, a ne potplatit rad, i maknnut iz državnih institucija nerad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije