Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svi eksterni bankomati u Hrvatskoj morat će imati elektrokemijsku zaštitu

Ugradnjom takvog sustava, uvjereni su, smanjili bi se ili potpuno prestali i fizički napadi na bankomate, čime bi se smanjila i ugroza po osobe i imovinu
09. prosinca 2019. u 17:54 3 komentara 711 prikaza
Bankomat, ilustracija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Svi eksterni bankomati ugrađeni na stambene ili poslovne objekte u Hrvatskoj kroz sljedeće bi tri godine godine trebali dobiti elektrokemijsku zaštitu. Riječ je o tehnologiji za neutralizaciju novčanica, najčešće bojanjem tintom koja je kasnije uočljiva na novčanicama i s njih se ne može ukloniti. Obvezno uvođenje ovakve zaštite bankomata predvidjelo je Ministarstvo unutarnjih poslova, kroz izmjene Zakona o zaštiti novčarskih institucija, čije je donošenje uvršteno u plan zakonodavnih aktivnosti MUP-a za iduću godinu.

Jakovlje: Tijekom noći raznesen bankomat JAKOVLJE Ponovna provala u bankomat: Počinitelj ukrao novac i pobjegao

MUP obrazlaže da je praćenjem imovinskih kaznenih djela zadnjih godina uočen trend porasta teških krađa provaljivanjem u bankomate. Navode kako u Hrvatskoj ima oko 5.600 bankomata te da im je broj u porastu. MUP je zabrinut zbog činjenice da se gotovo svi trenutni napadi na bankomate svode na izazivanje eksplozije, a s obzirom da su smješteni u stambene i poslovne objekte fizički napadi na bankomate, kažu, predstavljaju sve veću potencijalnu ugrozu za sigurnost ljudi, života i imovine.

Kao dodatni faktor rizika navode planirano uvođenje eura, zbog kojega će vrijednost novčanica u bankomatima porasti sedam puta. A jedan od najefikasnijih načina smanjenja rizika od fizičkih napada na bankomate je, kaže MUP, ugrađivanje elektrokemijske zaštite za gotovi novac u uređaje, što po postojećim zakonskim odredbama nije obveza.

Uporabom plinske eksplozivne smjese pokušao provaliti u bankomat NOĆNA EKSPLOZIJA Digli u zrak bankomat, no nisu se domogli novca

MUP ističe da su uvođenjem sustava elektrokemijske zaštite u proces osiguranja i pratnje novca, od 2007. do danas, gotovo iskorijenjena kaznena djela razbojništva na specijalna oklopljena vozila zaštitarskih tvrtki.

Ugradnjom takvog sustava, uvjereni su, smanjili bi se ili potpuno prestali i fizički napadi na bankomate, čime bi se smanjila i ugroza po osobe i imovinu. A kako nisu svi uređaji podjednako ugroženi (ovisi o smještaju, tipu, frekvenciji korištenja i dr), zakonom će se propisati obveza procjene rizika kojom će se kategorizirati bankomati prema visini rizika.

Ilustracija, policija NEPOZNATA SVOTA Plinom razvalili bankomat kraj stadiona ATP turnira i ukrali novac

"Procjena je da bi se potpuna implementacija mogla dovršiti u roku od 3 godine od dana stupanja Zakona na snagu, što bi preraspodijelilo i olakšalo ukupan trošak uvođenja sustava u posebice eksterne bankomate koji su ujedno i najugroženiji uređaji po počinjenje kaznenih djela".

VIDEO Žminj: Uporabom plinske eksplozivne smjese pokušao provaliti u bankomat

PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
Hrvatska pošta
IZ UDOBNOSTI DOMA
Ovih dana čekanje u redovima pretvorite u uživanje na trosjedu
  • geez:

    divlji zapad

  • predator57:

    Zapošljavajte ljude, pa neće nitko obijat bankomate, bar ne većina. Rad, pa odma kvalitetno platit rad, a ne potplatit rad, i maknnut iz državnih institucija nerad.