Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gruntovčani

Svevremenski Kerstnerov humor osvaja srca i novih generacija

'04.04.2011. Ludbreg, Ravnatelj knjiznice i citaonice Mladen Kerstner Dubravko Bilic skuplja djela Mladena Kerstnera autora kultnih serija Gruntovcani, Mejasi te Dirigenti i muzikasi. U pivnici Mejasi
'Marko Jurinec/PIXSELL'
08.04.2011.
u 16:13

Dudekov pogled u prazni lonac i njegove riječi: “Gdo je moju čuču pojel?” slika je u kojoj će se i u današnje vrijeme mnogi lako prepoznati

Dugo godina zaobilazili su ga svi književni leksikoni. No čini se da su opravdanja potrebna samo stručnjacima jer publika je Mladena Kerstnera, autora kultnih Gruntovčana, odmah prepoznala i zavoljela. Razlog zašto je u književnim krugovima Kerstner bio marginaliziran, leži u činjenici što je većina njegovih dijela, osim televizijskih serijala, ostala nedostupna široj javnosti.

 

– Željeli smo ispraviti pogrešku te smo 1998. godine započeli sa skupljanjem Kerstnerovih djela. Najsigurniji izvori bili su arhive Hrvatskog radija i Hrvatske televizije. Pomogla nam je i njegova obitelj koja je dio radova čuvala u velikoj škrinji - rekao nam je Dubravko Bilić, ravnatelj ludbreške knjižnice koja nosi Kerstnerovo ime i najzaslužnija osoba u istraživanju popularnog autora. Kao rođeni Ludbrežanin, Kerstner je bio iznimno vezan uz Podravinu i kajkavski jezik. Tu je ljubav prenio i u svoja djela.

 

– Uspio je stvoriti svevremenske likove. Gruntovčani se mogu reprizirati još nebrojeno mnogo puta i uvijek će biti jednako rado gledani. A sa svakim novim repriziranjem zavole ih nove, mlađe generacije. No ispada da su glumcima te uloge ograničile karijere. Martin Sagner zauvijek je ostao Dudek i teško ga možemo zamisliti u ulozi kralja Leara.

 

Osim Gruntovčana, Kerstner je ostao zapamćen po još dva odlična serijala, Mejaši te Dirigenti i muzikaši.

 

– To su svakako njegova najpopularnija djela. Teško je govoriti o točnom broju komedija, ali vjerujemo da ih ima četrdesetak. Bez obzira na to što je pisao na kajkavskom, njegove komedije rado su gledane u cijeloj Hrvatskoj jer jezik nije prepreka u razumijevanju sveljudskih problema i sudbina. Njegovi likovi i priče, kolikogod bili zabavni i smiješni, toliko su i tragični. Njegova komedija je gorka ili žufka, kako bi rekli Podravci, jer nikada ne možete do kraja razviti osmijeh na licu.

 

Vječita dilema među gledateljima, postoji li Gruntovec kao stvarno mjesto?

 

– Gruntovec je izmišljen i imenom simbolizira povezanost podravskog seljaka s gruntom, odnosno zemljom. Serija je snimana većinom u Sigetecu i Koprivničkom Ivancu. Žalosno je što nijedna od tih lokacija nije ni na koji način obilježena.

 

I u današnje vrijeme Kerstnerove riječi dobivaju novi smisao i težinu. Dudekov pogled u prazni lonac i njegove riječi: “Gdo je to moju čuču pojel?” slika je u kojoj će se i danas mnogi prepoznati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije