Naslovnica Vijesti Svijet

Svaki tjedan dva nova: U ovoj zemlji živi najviše milijardera

Ukupno je u svijetu lani bilo 2.158 milijardera, dok ih je godinu dana prije bilo 1.979. Njihova je ukupna imovina porasla za 19 posto, na rekordnih 8.900 milijardi dolara
29. listopada 2018. u 08:44 6 komentara 767 prikaza
Novac
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

U Kini su u 2017. godini u prosjeku nastajala dva milijardera tjedno, pa je ta zemlja postala vodeća u svijetu po stvaranju bogatstva, a ukupna imovina tamošnjih milijardera porasla je za 39 posto, na 1.120 milijardi dolara, navodi se u izvješću švicarske banke UBS i revizorske kuće PwC.

Most u Kini Dug 55 km U Kini otvoren najduži most na svijetu: Pogledajte kako izgleda ovo graditeljsko čudo

Ukupan broj milijardera u Kini porastao je lani s njih 318 na 373, pri čemu ih je 106 novih ušlo na listu. S druge strane, s te je liste ispalo njih 51, što ukazuje na rizičnost poslovanja u Kini.

U izvješću se navodi da je 97 posto kineskih milijardera nastalo samostalnim pothvatima, ponajviše u tehnološkom i trgovinskom sektoru.

"U posljednjem desetljeću kineski milijarderi stvorili su neke od najvećih i najuspješnijih svjetskih kompanija, povećavajući životni standard u zemlji”, kaže Josef Stadler, direktor u tvrtki UBS Global Management.

novac Novčano blagostanje Nikad nisu imali više; Nijemci: Živimo u financijskoj bajci

No, to je, ističe, tek početak. "Velika kineska populacija, tehnološke inovacije i rast produktivnosti, zajedno s podrškom vlasti, pružaju mogućnosti poduzetnicima ne samo da izgrade uspješno poslovanje, nego i da poboljšaju život drugima”, kaže Stadler.

U izvješću UBS-a navodi se i da je već sada u Aziji više milijardera nego u SAD-u. Nastave li se sadašnji trendovi, azijski milijarderi će za tri godine biti bogatiji od američkih.

U Kini otvoren najduži most na svijetu Spojili tri grada Najduži most na svijetu gradila tvrtka koja gradi i Pelješki most

Ukupno je u svijetu lani bilo 2.158 milijardera, dok ih je godinu dana prije bilo 1.979. Njihova je ukupna imovina porasla za 19 posto, na rekordnih 8.900 milijardi dolara.

U izvješću se navodi i da je američka regija i dalje najveća koncentracija bogatstva milijardera, ali da se rast tog bogatstva usporava. U 2017. godini u SAD su nastala 53 nova milijardera, u usporedbi s 87 prije pet godina. U zapadnoj Europi broj milijardera porastao je lani za njih 17, na ukupno 414.

>> Pogledajte ovo čudo: U Kini otvoren najduži most na svijetu

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • Deleted user:

    Citao sam u Vecernjaku prosle godine da je u Hrvatskoj prema podacima Narodne Banke vise od 21 000 milionera, od kojih tridesetak ima vise od 100 000 000 dolara US na racunu. I to su samo podaci od Narodne Banke. ... prikaži još! A koliko ih je onda jos onih koji su svoj novac sakrili u Hercegovini i u inostranstvu? Mislim da gledajuci po broju populacije Hrvatska ima najvecu koncentraciju milionera u svijetu.

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    pa što sad, nekom smetaju tuđi milijuni? brine vas kako su ih stekli? iskorištavanjem tuđeg rada? a kako mislite da su bogate zapadne zemlje postale bogate..? bez iskorištavanja tuđeg rada i tuđih sirovina za male novce, nije moguće bogaćenje. najvažnije ... prikaži još! u cijeloj priči jest dal je radnik plaćen zadovoljavajuće za svoj rad. to što je gazda firme za svoj proizvod istaknuo takvu i takvu cijenu, je njegov problem, tj. njegov uspjeh. ako vam smeta to što gazda amazona svoje radnike plaća kao da su u hrvatskoj, a on sam se besramno bogati, imate problem. kad drugi put uzmete radnika da vam polijepi pločice u kupanici, ajd mu onda platite 1.000 eura po kvadratu...