Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
boris drenški

Sv. Vinku u čast hrvatska vinska zvijezda spravlja vino

boris drenški (1)
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/3
21.01.2013.
u 15:30

Zagorac Boris Drenški za Sv. Vinka, najveći vinogradarski svetak, svake godine bere za tu prigodu sačuvano grožđe kako bi napravio Vino sv. Vinka! Poticaj za to dobio je od pokrovitelja akcije Večernjeg lista

Doslovce iz već legendarne kućne garaže, u nepuno desetljeće vinuo se među hrvatske vinske zvijezde. Zagorac Boris Drenški, poznatiji kao Bodren po nazivu njegove tvrtke tj. vinarije, u startu svog bavljenja lozom okrenuo se najvišim vinskim dometima. U zaseoku između Pregrade i Huma na Sutli Rusnici, koju je upisao na svjetsku vinsku kartu, proizvodi od prvog dana samo predikatna vina, od kasnih berbi do najviših i najcjenjenijih kategorija, ledenih i izbornih berbi prosušenih bobica.

Uz druge nagrade, zaredala su odličja ugledne svjetske revije Decanter odličja – dosad čak 17, među njima i jedan regionalni pobjednik. Prvo službeno vino napunio je u oko tisuću bočica od 0,25 l iz berbe '03.Tvrtku je osnovao 1999. kada je imao 42 godine. Sadio je sve provjerene internacionalne sorte: chardonnay, rajnski rizling, pinot sivi i bijeli, odnedavna i traminac, koje su se na zagorskim bregima, očito s odličnom mikroklimom i tlom, s finim kiselinama, pokazale itekako podobne za najviše predikate, dotad u toj regiji potpunu nepoznanicu.

"To Zagorje još nije vidjelo"

Prvih godina doista je vino njegovao u bivšoj garaži. Nakon učestalih priznanja i uspjeha, Drenški je uvidio da se mora razvijati, ulagati. Uz kuću je 2011. proširio garažu i opremio podrum primjeren njegovoj vinariji, uredio je i omanju ali vrlo luksuznu i otmjenu kušaonicu. Nakon dotad posađenih 7500 trsova na Vinagori i još tisuću kod kooperanta (rizvanac, sauvignon, bijeli pinot) lani u studenome zasadio je čak četiri hektara, 20.000 trsova sivog pinota na odličnom položaju Zorkovu i tako će sad imati proizvodni optimum. To je bilo primarno, veli, nužan je sada i novi, pravi podrum s kušaonicom koji tamo planira sagraditi. No najveći zalogaj jest gradnja svojevrsnog vinsko-turističkog kompleksa uz tu vinariju. Planira podići zagorske hiže - apartmane najvišeg standarda, sa 50-ak kreveta, svaka će nositi ime neke njegove sorte, uz njih restoran, terene za sportske sadržaje, bazen, a gostima će nuditi i razne proizvode od grožđa – sapune, kreme, pa čak i kupke...Nada se sredstvima ministarstava poljoprivrede i turizma.

- To Zagorje još nije vidjelo, reći će kratko ovaj nadasve zanimljiv čovjek, u svemu osim u vinu jednostavan i škrt na riječima. Povod za današnji susret s Bodrenom je Sv. Vinko, 22. siječnja, najveći vinogradarski svetak, a on svake godine uz taj blagdan bere ponešto za tu prigodu sačuvanog grožđa kako bi napravio Vino sv. Vinka! Poticaj za to dobio je od pokrovitelja akcije Večernjeg lista. Bere tako već osam godina, mijenja sorte, ove je godine svetome Vinku bio ostavio oko 400 trsova bijelog pinota, s kojih će napraviti oko 100 litara! Samouk je, učio je iz knjiga, a kako se vinima ne bavi posve profesionalno, jer i danas radi kao službenik u Krapini, u poslu sudjeluje čitava obitelj. Uz suprugu, i obje kćerke, Marta i Monika, apsolventica – agronomije.

Prekretnica 2007. godine

Bodrenove su berbe za ledeno vino najčešće po noći, pred zoru, pod svjetlima reflektora – temperatura mora biti barem minus 7 stupnjeva, takvo grožđe svo smrznuto prerađuje se odmah...iz svakog grozdića iscijedi se tek nekoliko kapi, poput meda...pa onda slijedi složeni postupak dalje prerade, vrenja, stabiliziranja, odležavanja, da bi se dobio – nektar!

Prve dvije nagrade 2007. godine svjetski utjecajnog vinskog magazina Decanter bile su prekretnica. Bilježimo i titulu šampiona za chardonnay '07 izborne berbe prosušenih bobica i zlato za rajnski rizling '07 ibpb na Royal Wine Challengeu u Beogradu, iz ruku princa Karađorđevića, te zlato u Beču 2012; na tamošnjem najvećem svjetskom ocjenjivanju vina AWC lani ga je dobio za ledeno vino '09 i još dva srebra za triptih i rajnski rizling. Prvu medalju, i to zlatnu, dobio je u Ljubljani, za izbornu berbu sivog pinota '03. Domaće nagrade ni ne brojimo, ali svakako valja spomenuti nekoliko velikih zlata, tj. pet čašica u Večernjakovom vinskom vodiču, pa tako i ove godine za triptih '10 ibpb.

>> FOTO Ovo su dobitnici Večernjakove vinske čašice 2012.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije